Trupele timişorene Trompetre şi JazzyBIT participă la Smida Jazz Festival. Vezi ce...

Trupele timişorene Trompetre şi JazzyBIT participă la Smida Jazz Festival. Vezi ce alţi artişti sunt invitaţi

0
DISTRIBUIȚI
Petre Ionuțescu a colaborat cu nume importante de pe scena românească

Scena muzicală timişoreană este reprezentată cât se poate de bine în cadrul celei de-a doua ediţii a Smida Jazz Festival, un eveniment dedicat jazz-ului contemporan, ce are loc în aer liber, în satul Smida, situat în inima Parcului Natural Apuseni, JazzyBIT şi Trompetre fiind incluşi pe line-up-ul ediţiei din acest an. Festivalul se va desfăşura în perioada 25 – 27 august şi cuprinde nouă concerte susținute de artiști din șapte țări.

Proiectul muzical timişorean coagulat sub numele de Trompetre a lansat în cursul anului trecut albumul de debut „Maria Radna Live” prin două concerte de muzică ambientală care au avut loc la Domul Catolic din Timişoara şi la Mănăstirea Maria Radna. Trompetist, muzician și producător, Petre Ionuțescu este membru fondator al formațiilor Funky Growl, Blazzaj și fondator al asociației Romanian Brass Society. A colaborat cu nume importante de pe scena românească, precum Alexandrina, Thy Veils, Subcarpați sau Negură Bunget. Alături de el din Trompetre mai fac parte o serie de muzicieni cunoscuţi.

Timişorenii de la JazzyBIT au reprezentat orașul în cadrul unuia din cele mai mari festivaluri din Europa, Sziget Festival, eveniment ce a avut loc în luna august la Budapesta. Formaţia alcătuită din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) a lansat albumul de debut Touch the sky, în urmă cu trei ani, cu un recital care a avut loc în Sala de concerte „Mihai Perian” a Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu.


Cel de-al doilea material discografic din cariera trupei, „Horizon“, a fost lansat tot în data de 2 februarie, la exact doi ani după lansarea albumului de debut şi la patru ani după primul lor concert. Discul „Horizon“ a fost publicat la EM Records, casa de discuri a cunoscutei vocaliste de jazz Elena Mîndru, actualmente stabilită în Finlanda, iar coperta acestuia a fost realizată de către Ovidiu Hrin / Synopsis.

Alături de trupele timişorene la faţa locului vor evolua GoGo Penguin – Marea Britanie (în premieră în România), Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz – Norvegia, Tingvall Trio – Germania, Eric Vloeimans’ Gatecrash (în premieră în România) – Olanda, The Kandinsky Effect (în premieră în România) – Franța, Sickpicnic – Ungaria şi Iordache (România).

„Smida (Beliș, Cluj) se află la 90 de kilometri asfaltați de Cluj-Napoca și 130 de Oradea, accesul făcându-se din drumul european E60, prin Huedin (pe traseul Răchițele, Doda Pilii și Smida). Zona dedicată festivalului, la 1.100 de metri altitudine, va avea: parcare, food court, baruri, camping cu toate facilitățile necesare (dușuri, toalete, spălătoare, electricitate, pază ș.a.) și vor fi puse la dispoziție mijloace de transport în comun dinspre Cluj-Napoca spre Smida și invers“, spun organizatorii.

Festivalul se află la cea de-a doua ediție, în 2016 având loc ediția-pilot, ce a adunat, pe parcursul celor două zile, 3.000 de persoane. În timpul zilei, acestea au luat parte la activități în aer liber, iar pe parcursul serii au participat la concertele susținute de Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions – Suedia-Turcia, Studnitzky Quartett – Germania, Loop Doctors – Ungaria, Uptake Quartet – Franța, Sebastian Spanache Trio, Arcuș Trio, Exit Oz și Essential Notes – România.

Abonamentele la festival costă 119 lei, iar biletele pentru o zi costă 45 de lei.

Foto: Daniel Nechita

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.