
Timp de două zile în weekendul trecut bănățenii au avut ocazia să viziteze interiorul Uzinei Hidroelectrice Timișoara aflate pe cursul Begăi, la intrarea în Metropola Banatului. Splendida clădire principală proiectată de celebrul arhitect Laszlo Szekely adăpostește vestigii industriale de o valoare inestimabilă: turbine și generatoare funcționale de mai bine de un secol.
Uzina de Apă și-a deschis porțile recent, de ”Zilele Fabricului”. A fost una dintre rarele ocazii pentru curioși să treacă de gardul care se află la capătul podului metalic de pe Strada Frederic Chopin. Nu a fost o afluență fantastică însă zecile de oaspeți au fost surprinși plăcut de monumentala clădire și tehnica adăpostită de la începutul secolului XX. Un angajat a avut rol de gazdă/ghid pentru doritorii unui tur complet iar vizitatorii au rămas impresionați de interiorul stabilimentului realizat în stil istorizant cu elemente de Secession maghiar. Turbinele orizontale Francis Triplex, de 660 CP, și generatoarele electrice, au fost achizionate în anul 1909 de la firmele budapestane ”Ganz Danubius”, respectiv ”Ganz-fele Vilamossagi R. T.”. Există trei astfel de grupuri de mari dimensiuni care oferă o perspectivă ”steampunk” celor tineri, dar și o nostalgie seniorilor care apreciază ”lucrurile făcute bine”. Unul dintre ele a putut fi admirat în exercițiul funcțiunii, în timp ce cel din mijloc avea pus semnul ”Retras din exploatare”.
Nu doar sala aflată în clădirea principală a atras atenția vizitatorilor. În curtea uzinei a fost amenajat un adevărat muzeu industrial în aer liber. Printre exponate se află o turbină hidraulică din 1936 care a funcționat la Muntele Mic, o cruce sincronizare System Hartman Kempf sau o impresionantă turbopompă de alimentare cazane Sulzer, realizată tot la Budapesta în 1922. De asemenea s-au putut vedea bazinele de colectare și alte instalații mai moderne. Frumusețea decorațiilor atrage și studenți de la arhitectură conform gazdelor. Din păcate, în ”tur” nu a fost inclus accesul pe terasa uzinei, una care ar oferi o priveliște superbă spre oraș de-a lungul Canalului Bega. Oaspeții ar trece acum printre documente de arhivă.
Oportunitate de turism industrial
Spre deosebire de alte vestigii industriale majore, dar irosite, ale orașului, vezi cazul Solventul, Uzina Hidroelectrică poate avea și un important potențial turistic, dorință exprimată și de proprietarul Colterm.
Dată în folosință în data de 3 mai 1910 după proiectul inginerului șef al orașului, Emil Szilard, hidrocentrala timișoreană de tip centrală-baraj a fost prima de acest gen construită pe teritoriul actual al României și una dintre primele din întreaga Europă. La acea vreme ea producea 89% din necesarul de energie electrică a Capitalei Banatului. Mai mult, de-a lungul timpului noua tehnologie a fost armonizată cu instalațiile vechi, rezultând diverse invenții. ”Amenajările hidrotehnice executate în ultimii ani au pus întreg ansamblul în slujba orașului, realizându-se prize noi pentru alimentarea cu apă potabilă și industrială, un baraj deversor și un bloc priză pentru centrală”, se arată pe afișul informativ instalat la intrarea în clădirea Uzinei. Cu siguranță, în perspectiva a ceea ce va însemna anul 2021 pentru Timișoara acest obiectiv merită exploatat la maximum.
5 GwH e producția anuală de energie electrică de care e capabilă Uzina Hidroelectrică din Timișoara