10.000 lei amendă la un supermarket din Odorheiu Secuiesc, după ce un...

10.000 lei amendă la un supermarket din Odorheiu Secuiesc, după ce un client s-a plâns că nu a fost servit pentru că nu vorbea maghiara. Reacția companiei VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Comisariatul Regional Braşov al ANPC s-a autosesizat în urma apariţiei pe reţelele de socializare a unui filmuleţ postat de un bărbat care susţine că a fost refuzat de o vânzătoare la Odorheiu Secuiesc, pentru că nu vorbea limba maghiară. Magazinul din Odorheiu Secuiesc la care un bărbat susţine că a fost refuzat de o vânzătoare pentru că nu vorbea limba maghiară a fost amendat, vineri, cu 10.000 de lei, după ce a refuzat inclusiv comisari ai OPC Braşov. Aceştia au cerut produse în limba română.

Comisarul şef al CRPC Braşov, Claudiu Susanu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că supermarket-ul respectiv a mai fost sancţionat şi în 2015, pentru abateri similare, cu suma de 5.000 de lei.

Magazinul fusese sancţionat atunci pentru faptul că pliantele şi reclamele de promovare erau exclusiv în limba maghiară.

„După apariţia în mediul online a respectivului filmuleţ, comisarii OPC au fost în control şi au constatat că situația s-a repetat. Pentru această abatere, agentul economic a fost sancţionat astăzi (vineri – n.r.) cu suma de 10.000 de lei. Din păcate, nu este un caz singular şi au fost constatate astfel de abateri la mai mulţi agenţi economici din această zonă”, a spus comisarul-şef Sorin Susanu.

Potrivit acestuia, comisarii trimişi în control la magazinul din Odorheiu Secuiesc sunt de etnie maghiară, dar au cerut produse în limba română tocmai pentru a-i testa pe angajaţi.

Reacția Kaufland

În urma acestor fapte, Kaufland a emis un comunicat în care se dezice de comportamentul angajatei sale, însă susține că a fost vorba și de o provocare din partea celui care a filmat. Mai mult, la ora la care a avut loc filmarea, programul de lucru cu clienții nu începuse încă. Bărbatul ar fi venit la magazin de 3 ori în 16 minute, ultima dată fiind și cea în care a făcut clipul video.

Iată comunicatul companiei:

„Cu privire la cazul care a avut loc în Odorheiu Secuiesc, în data de 31 august 2017, compania Kaufland România transmite următoarele precizări:

Regretăm atitudinea angajatei din cadrul magazinului din Odorheiu Secuiesc. Este un comportament de care ne dezicem, Kaufland având o serie de principii care pun respectul față de clienți și amabilitatea pe primul loc.

Vă asigurăm că, potrivit procedurilor interne ale companiei, am demarat deja o investigație și vom lua toate măsurile pentru a evita pe viitor astfel de situații, inclusiv introducerea cursurilor de limba română.


Subliniem că, potrivit legii, eventualele măsuri care vor fi decise vor fi confidențiale, deoarece țin de relația angajat-angajator, respectând astfel dreptul la viața privată.

În acest moment, ca urmare a primelor noastre investigații, venim cu o serie de precizări care să contureze contextul în care s-a realizat filmarea.

La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10.00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.

De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.

Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.

Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acesta, el a revenit a doua oară la ora 9.37 și apoi a treia oară la ora 9.47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.

Autorul filmului a omis să precizeze ca filmarea dată publicității este în fapt a treia discuție cu angajata noastră.

Cu toate acestea, nu tolerăm un astfel de comportament în relația cu un client în niciunul din magazinele noastre din țară, indiferent de regiune și vom lua măsuri conform regulamentului intern.”

CNCD s-a autosesizat

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat vineri în urma relatărilor din presă privind incidentul dintr-un supermarket din Odorheiul Secuiesc, informează un comunicat de presă al instituției.

În mediul online a apărut joi o înregistrare din care reiese că un bărbat care dorea să cumpere mici de la un supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit de vânzătoare pentru că ar fi fost român și nu vorbea limba maghiară. Tot din videoclip reiese că tatăl angajatei i-a recomandat clientului să învețe limba maghiară.

În acest context, inspectorii pentru Protecția Consumatorului s-au autosesizat și au declanșat controale în județele Harghita, Covasna și Mureș.

Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor — Regiunea Centru Brașov, Sorin Susanu, a declarat pentru Agerpres că această problematică se află în atenția instituției pe care o reprezintă, mai ales că în ultima vreme au mai fost înregistrate reclamații legate de abateri privind informarea în limba română, același lanț de magazine fiind sancționat tocmai din acest motiv. El a spus că se va analiza situația de la fața locului, dar a punctat că trebuie să se țină cont de faptul că, potrivit legislației, „o faptă este sancționată atunci când organul constatator constată existența unei fapte”.

Potrivit datelor furnizate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Harghita, în ultimii ani s-au înregistrat mai multe reclamații și au fost aplicate sancțiuni pentru abateri de la legislația privind folosirea limbii române la informarea consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.