EXCLUSIV Poarta ucigașă de pe Calea Lugojului, reabilitată de Primăria Timișoara fără...

EXCLUSIV Poarta ucigașă de pe Calea Lugojului, reabilitată de Primăria Timișoara fără a exista proiect tehnic sau diriginte de șantier

0
DISTRIBUIȚI

Administrația condusă de Nicolae Robu a încălcat grav legea în cazul modernizării porții de intrare în Timișoara care s-a prăbușit peste mașina în care se afla Vlad Baici, în vârstă de 24 de ani, ucigându-l. Așa se explică atitudinea agresivă a lui Robu față de jurnaliștii care puneau întrebări pe această temă și refuzul de a răspunde la întrebări simple. Vă reamintim faptul că PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că lucrările de reabilitare a celor două porți de intrare în oraș, cea de pe Calea Aradului și de pe Calea Lugojului, au fost făcute prin încredințare directă, fiind date unei firme de casă, după ce s-a eliberat o autorizație în regim de urgență pe motiv că exista pericolul să cadă literele care compuneau cuvântul Timișoara.

Primarul Nicolae Robu a invocat faptul că a existat un raport de expertiză ale cărui concluzii au stat la baza eliberării autorizației în regim de urgență. De altfel, expertiza tehnică a avut ca obiect reabilitarea structurii de rezistență a celor două porți.


Ce nu a mai spus edilul este faptul că în respectivul document expertul a recomandat să se întocmească un proiect tehnic pentru modernizarea porților de intrare în oraș și să fie verificată inclusiv structura de rezistență a acestora. Acest proiect ar fi trebuit să poarte viza unui verificator tehnic autorizat. Vă reamintim că imediat după tragedie am dezvăluit faptul că nu exista un acord tehnic din partea Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș.

Surse convergente din interiorul Primăriei Timișoara au confirmat pentru PRESSALERT.ro faptul că după ce s-a obținut autorizația în regim de urgență și lucrarea a fost atribuită Stareto SRL nu s-a întocmit niciun fel de proiect tehnic. Conform legii, proiectul tehnic era obligatoriu și nu se putea face absolut nimic fără acest document. Niciun structurist nu a făcut o verificare a celor două porți și nu a existat niciun aviz pentru soluția aleasă de îmbrăcare a stâlpilor de beton în tablă. În mod normal, trebuiau făcut un proiect de rezistență cu calcul de structură care trebuia să stabilească dacă betonul rezistă la noile încărcări. Lucrările de modernizare s-au făcut ”la ochi”, în baza a trei schițe realizate în interiorul Primăriei Timișoara în care s-a desenat cum trebuie să arate porțile. Nu a existat un diriginte de șantier care să verifice calitatea lucrărilor efectuate. Singurele documente care există sunt niște situații de lucrări în baza cărora s-au făcut deconturile. Nu există niciun fel de proces verbal de recepționare a lucrării din punct de verificare tehnic. Aceleași surse susțin că muncitorii chiar ar fi săpat la baza stâlpilor porții pentru a putea să fie îmbrăcați în tablă. 

Am încercat să-l contactăm pe primarul Nicolae Robu pentru a exprima un punct de vedere, dar a fost imposibil. În momentul în care vom avea o poziție a Primăriei Timișoara o vom publica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.