Iapă, consilierul personal al primarului Robu, lansează o teorie imbecilă despre prăbușirea...

Iapă, consilierul personal al primarului Robu, lansează o teorie imbecilă despre prăbușirea porții de la intrarea în Timișoara. Cum a încercat să acopere ilegalitățile primăriei

5
DISTRIBUIȚI

Apropiaţii primarului Timişoarei, Nicolae Robu, încep să fie din ce în ce mai vocali pe reţelele de socializare. Dacă în urmă cu doar două zile, city-manegerul Robert Kristof lansa un atac dur la adresa presei, astăzi, consilierul personal al primarului, Cătălin Iapă, şi-a dat cu părerea pe Facebook despre motivele prăbuşirii porţii de pe Calea Lugojului peste maşina unui tânăr de 24 de ani, care a decedat în urma impactului. Vă reamintim faptul că PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că pentru lucrarea de reabilitare nu există acord tehnic al Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș. Autorizația a fost dată în regim de urgență, pentru ca lucrarea să poată fi dată prin încredințare directă, fără selecție de oferte sau licitație, chiar dacă lucrările au început după câteva luni de la emiterea documentului.

„Poarta a căzut din cauza impactului cu acoperișul clădirii albe din stânga care a fost luat de vânt, nu din cauza strict a vântului! Am găsit pe internet filmulețul cu căderea porții de pe Calea Lugojului, realizat cu cameră de filmat dintr-o mașină care se îndreptă spre Timișoara, rulat cu încetinitorul și mărit de cei de la Timișoara TV, respectiv știrea scrisă de timisoarastiri.ro:

În filmare se vede cum se desprinde o bucată din acoperișul clădirii albe din stânga, cu 10 secunde înainte de prăbușire, bucată care zboară peste drum fără să atingă poartă, iar mai apoi se desprinde o a două bucată de acoperiș, se vede cum se desprinde și cum zboară, care lovește piciorul stâng al porții, în partea de sus.


După impact se vede cum poarta începe să pice, întâi pică piciorul stâng, care e lovit, după care pică și piciorul drept, tras după el de greutatea porții. Concluzia mea personală, după ce am văzut filmarea, e că poartă nu a căzut din cauza vântului, care era foarte puternic, ci din cauza impactului cu acoperișul clădirii. Fizica spune că la impactul dintre două corpuri, cel care acționează este impulsul, masă corpului înmulțită cu viteza sa. Impulsul poate avea valori foarte mari, mai ales dacă și masă corpului și viteză sunt deja mari. De exemplu, un corp cu greutatea de 300 kg, dacă are o viteză de 122 km/h (33,89 m/s), impulsul corpului este de 10.167 kg*m/s. Dacă e să ne gândim la cum era construită poartă, impactul e cu totul altul dacă poartă era lovită de o mașină, la bază ei, sau de acel acoperiș în partea de sus a stâlpului, nu se pot compară cele două cazuri. Tragedia creață prin pierderea unei vieți nu mai poate fi, din păcate, evitată acum, indiferent de aceste discuții sau de altele și indiferent de motivul prăbușirii porții. :(„, a scris consilierul personal al primarului Nicolae Robu pe Facebook.

Teoria lui Iapă are însă mari probleme din cauza situației reale de pe teren – în zona unde s-a prăbușit poarta nu erau niciunu acoperiș. Poarta s-a prăbușit după ce pilonii s-au rupt de la bază, nu de sus așa cum susține consilierul primarului Robu.

5 COMENTARII

  1. Eu cred că de vină este armarea care la bază petrecerile barelor nu au lungimea proiectată adică 40 până la 60 de diametre.Eu în poză nu văd mustățile barelor petrecute:Consider că lungimea petrecerilor a fost mică!

  2. Daca te uiti atent in imagine vezi ca bucatile acelea de acoperis au zburat in spatele portii adica inspre partea in care a cazut poarta . Deci nu au nici o legatura cu vreun impuls dat portii.
    Poarta cade dinspre Timisoara spre Lugj iar cele 2 bucati de acoperis zboara prin spatele portii adica pe partea spre Lugoj
    Logica dlui Iapa este incorecta.

  3. @Tabarac Mihai
    e vorba de o ruptura clara a armaturii. petrecerea armaturii are rol de imbinare intre funadtie si stilp dar acolo e o ruptura de armatura clara. vintul de 90 km/h nu a rupt poarta asta, trebuia sa fie mult mai mult de 90 km/h. nici dublul acestei viiteze nu ar fi ajuns. totusi am deplina incredere in expertiza autoarei Loredana Codrut care stie sa faca legatura dintre statica si procuratura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.