Bărbatul scos decedat din mina Lupeni, înmormântat de ziua lui. Iuliu Lucian...

Bărbatul scos decedat din mina Lupeni, înmormântat de ziua lui. Iuliu Lucian Codlean, condus pe ultimul drum de sute de oameni

0
DISTRIBUIȚI

Bărbatul scos decedat din mina Lupeni, în noaptea de joi spre vineri, a fost condus, astăzi, pe ultimul drum de aproximativ 400 de persoane, printre care numeroși colegi de serviciu. Iuliu Lucian Codlean a fost înmormântat în cimitirul din Lupeni, în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 40 de ani.

„La înmormântare au participat aproximativ 400 de persoane. Au fost prieteni, colegii lui de muncă, a fost toată lumea. De la minister nu a participat nimeni. Ieri a depus o coroană de flori la capelă Doru Vișan (n.r. secretar de stat în Ministerul Energiei)”, ne-a declarat Darius Câmpean, liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului.

Iuliu Lucian Coldean a fost înmormântat chiar în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 40 de ani. Bărbatul a fost scos, vineri dimineața, din mina Lupeni, după aproximativ 14 ore de la momentul accidentului.

Iuliu Lucian Codlean era căsătorit și avea trei copii. Bărbatul avea o experiență în subteran de 19 ani.

Primăria Lupeni a declarat ziua de duminică, zi de doliu în oraș, în memoria celor doi mineri care și-au pierdut viața în accidentul din mină.

„8 octombrie. O zi pe care o aşteptam cu atâta bucurie an de an. Astăzi, soțul meu şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere. Eu îl sărbătoresc oricum pentru că ştiu că e cel mai iubit soț și tată dintre pământeni şi acum este cel mai divinizat soț și tată dintre îngeri! Tu eşti acolo, noi aici, dar de fapt puntea gândurilor şi iubirii noastre ne apropie atât de mult! La mulţi ani şi să fii zâmbitor cum ai fost întotdeauna. Te iubim”, a scris, astăzi, pe contul său de Facebook, Ionela Codlean, soția lui Iuliu Lucian Codlean.

De asemenea, și reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara au transmis, pe site-ul instituției, un mesaj de condoleanțe.

„În joia de 5 octombrie 2017, întreaga comunitate minerească din Valea Jiului a fost, din nou, greu încercată.


E greu de exprimat în cuvinte tot ce s-a simţit după ce s-a aflat că muntele a cedat. Disperare, furie, speranţă, smerenie… Dar speranţa a fost cea mai puternică. Ea le-a dat putere neomenească ortacilor hotărâţi să-şi salveze colegii, prin vocea călăuzitoare a unui învingător, Suciu Ioan Florin, care a luptat ca un erou. Povestea lui rămâne printre legendele ştiute numai de cei cu acelaşi spirit ca şi el, minerii. E de neînţeles de ce efortul şi curajul lui n-au fost destul pentru a-l mai avea printre noi, la fel cum e imposibil de acceptat lipsa de şansă a altui brav miner, Iuliu Lucian Codlean. Raoul Adrian Cizmașiu este cel care, cu o voinţă de fier, şi-a aşteptat colegii să-i redeschidă calea spre lumină. Salvarea lui a fost singura bucurie într-o zi cumplită. Recunoştinţa şi mulţumirile noastre se îndreaptă către minerii implicaţi în operaţiunea de salvare a celor 3 ortaci şi faţă de toţi cei care ne-au fost alături. Iuliu Lucian Codlean și Suciu Ioan Florin rămân în amintirea noastră ca nişte bravi eroi mineri. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Suntem alături de familiile greu încercate şi le asigurăm că solidaritatea minerească se va răsfrânge şi asupra lor”, a transmis Complexul Energetic Hunedoara.

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc joi după-amiaza, în jurul orei 14. Opt mineri au reuşit să se salveze, însă trei au fost surprinşi de malul de pământ şi au rămas blocaţi în subteran. Dintre aceştia, doi au murit. Este vorba de Iuliu Lucian Codlean, de 40 de ani, care a fost scos decedat din mină, și Ioan Florin Suciu, care a murit la Spitalul Floreasca din București. Bărbatul ar fi trebuit să împlinească 44 de ani duminica viitoare, era căsătorit și avea un copil.

„Ioan Suciu a fost adus la Lupeni în noaptea de sâmbătă spre duminică și urmează să fie înmormântat marți, în cimitirul din oraș”, a precizat Darius Câmpean.

Mina Lupeni a fost inaugurată în anii ’30, iar până în prezent, 220 de oameni și-au pierdut viața în urma incidentelor petrecute în subteran.

Foto: Informația Văii Jiului

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.