Bucătăriile sătenilor din Timiș care gătesc mâncăruri tradiționale ar putea deveni puncte...

Bucătăriile sătenilor din Timiș care gătesc mâncăruri tradiționale ar putea deveni puncte gastronomice locale

0
DISTRIBUIȚI

sarmale cu mamaliga

Locuințele unor săteni din județul Timiș care gătesc mâncăruri tradiționale specifice zonei, și nu numai, s-ar putea transforma în mici restaurante. Asta pentru că, anul viitor, ar urma să fie implementat un nou concept pe piață – punctele gastronomice locale.

Cu scopul promovării acestor puncte, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor desfășoară o campanie de informare până la sfârșitul acestui an. Adrian Popa, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Timiș, a explicat, astăzi, că aceste puncte gastronomice locale sunt, de fapt, niște unități de alimentație publică în care pot lucra doar membri ai familiei. Aici pot fi oferite clienților produse și preparate alimentare specifice zonei geografice.

„Meniul punctelor gastronomice locale este diferit de cel dintr-un restaurant.


Astfel, meniul zilei va conține cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și eventual două feluri de desert. Meniul trebuie preparat și oferit pentru consum în decursul aceleiași zile”, a precizat Adrian Popa.

Pentru a deschide astfel de puncte gastronomice locale, persoanele interesate trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică precum o asociație familială, persoană fizică autorizată sau societate comercială.

Prima condiție pentru deschiderea acestor puncte este necesitatea obținerii documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor. Astfel, potențialii aplicanți sunt așteptați să depună cereri în acest sens la sediul DSV Timiș, după finalizarea campaniei de informare. Apoi, inspectori din cadrul DSV Timiș vor efectua o vizită la locul de preparare al alimentelor, pentru a vedea dacă corespunde normelor.

„Înfiinţarea punctelor gastronomice locale va genera o dezvoltare pe orizontală a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de muncă, prin contribuţia locuitorilor din zonă la asigurarea, din producţia proprie, a materiilor prime necesare desfăşurării activităţii acestor puncte şi, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel naţional”, transmite DSV Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.