Rivalitate atractivă: niciun derby Poli – UTA din ultimele două decenii nu...

Rivalitate atractivă: niciun derby Poli – UTA din ultimele două decenii nu s-a desfășurat cu mai puțin de 5.000 de spectatori. Vezi bilanțul

0
DISTRIBUIȚI
Peluza Sud la ASU Politehnica – UTA Bătrâna Doamnă, jucat în primăvară. Foto: Gabriel Brezeanu

Fără doar și poate ”Derby-ul Vestului” suscită un interes aparte. Indiferent de situație, fie că a fost vorba de FC Politehnica, Poli AEK sau, mai recent, ASU Politehnica și chiar ACS Poli, ”Marele oval” bănățean s-a bucurat de un număr de spectatori mult superior duelurilor obșinuite de campionat. Meciurile cu UTA au atras mereu iar în weekend avem parte de o nouă încleștare Timișoara versus Arad pe principala și bătrâna arenă a Banatului.

E arhicunoscută istoria bogată a derby-urilor dintre Poli și UTA. Cele două rivale vestice s-au întâlnit de cele mai multe ori în elită, dar istoria lor zbuciumată a făcut ca alte lupte interesante să se dea doar la nivelul eșalonului secund. În ultimii 17 ani s-au înregistrat doar zece ”bătălii” pe ”Dan Păltinișanu” între echipele fanion de pe Bega și Mureș. Fie că vorbim, în cazul Timișoarei, de vechea FC Politehnica, Poli AEK devenită FCU Poli și iar FC Politehnica, sau, în ultimii ani ASU Politehnica a suporterilor și ACS Poli. Trebuie precizat că în epoca ”modernă” nici echipa Aradului nu și-a păstrat ”originile” curate. O perioadă UTA a putut continua în B doar grație locului Fortunei Covaci, pentru ca, în ultimii ani, să se reinventeze prin intermediul proiectului UTA Bătrâna Doamnă din ligile inferioare.

Astfel, în anul 2000, la începutul ”erei Zambon”, două jocuri Poli – UTA s-au desfășurat în B cu un număr impresionant de spectatori. Chiar și în apusul perioadei italianului la conducerea clubului din Timișoara, când acesta se afla într-o degringoladă continuă, cel puțin cinci mii de timișoreni s-au aflat în tribune pentru un eșec scontat, scor 1-2. Fără îndoială, cel mai palpitant duel după Revoluție a avut loc în toamna lui 2002, după ce timișorenii au ales calea scurtă către Divizia A: fuziunea cu AEK București. Acel Poli AEK – UTA a rămas în memoria tuturor microbiștilor din vestul țării, un 3-4 spectaculos după ce gazdele alb-violete au condus cu 2-0 în fața a peste 40 de mii de oameni. Alb-roșii aveau să pice la finele acelui sezon, prin urmare revederea pe ”Dan Păltinișanu” s-a produs abia peste patru ani. Poli, preluată între timp de Marian Iancu, era atunci una dintre trupele cu pretenții ale Ligii I astfel că nu a avut probleme în a se impune. Atât în 2006, cât și în 2008. Aceste partide au cunoscut și noi incidente în afara arenei între grupuri de suporteri adverse. În fine, după ce Politehnica veche a fost retrogradată în B cele două rivale s-au intersectat pe Bega după alți patru ani fără derby. Deși suporterii bănățenilor primeau deja informații că nu vor beneficia de performanța din teren la finele ediției 2011-12, din cauza problemelor cu licența, acel meci, cedat oarecum surprinzător acasă (scor 0-1), a fost văzut de aproape zece mii de spectatori. Inclusiv o galerie timișoreană în ”mare formă”, care a făcut pace pentru un meci cu arădenii pentru a se război cu FRF.

Poli – UTA, după ”scindarea” violetă

Deși vechea Poli a lui Marian Iancu a murit, acest lucru nu a însemnat sfârșitul ”Derby-ului Vestului” sau o formă a acestuia. În sezonul următor ACS Poli a dat piept cu UTA. Dar echipa apărută prin mutarea nou promovatei în B AC Recaș în Capitala Banatului nu a avut un impact deosebit asupra publicului de pe Bega. Semn că acesta nu era pregătit de un nou compromis, precum cel făcut cu echipa lui Anton Doboș. Întâlnirea din septembrie 2002 de pe ”Dan Păltinișanu” a fost derby-ul Timișoara – Arad cu cei mai puțini spectatori din perioada relativ recentă. Doar vreo 4-5.000 de oameni. Iar aceștia nu s-au bucurat de spectacolul obișnuit al galeriilor la asemenea evenimente. Dintr-un motiv simplu, tifoseria alb-violetă se dedicase proiectului druckerilor, ASU Politehnica.

ACS Poli și UTA s-au întâlnit din nou vara aceasta.


Într-un context mult mai important, lupta pentru un loc în elită, timișorenii au avut alături peste 12 mii de spectatori pe ”El Monumental”. Cu trei săptămâni mai devreme sosise ora primului derby vestic și pentru proiectul suporterilor. Dacă pe teren ASU Politehnica a capotat, în tribune spectacolul a fost gustat ca în vremurile bune: cu o peluză sudică aproape plină și un total de circa 12 mii de spectatori. Un număr impresionant pentru zilele noastre în B, mai ales în condițiile în care media spectatorilor la gruparea cu cei mai mulți fani din țară, FCSB, nu depășește zece mii.

Arădenii s-au prezentat și ei mai mereu bine pe Bega. De la câteva sute până la câteva mii de suporteri în deplasare. Același 3-4 din 2002 fiind un record în acest sens. În timp ce un minus poate fi considerată deplasarea inferioară pentru un Poli II – UTA, din 2011, semiderby în Cupa României.

Suporterii arădeni în Peluza Nord a ”Marelui oval”. Foto: Gabriel Brezeanu

Publicul, atras și de elementul ”raritate”

Timișorenii au văzut-o des pe UTA în ultima perioadă, și chiar dacă statistic acest lucru poate duce la o afluență mai scăzută a publicului, fanii promit să facă spectacol cu fiecare ocazie. Duminică, pe ”Dan Păltinișanu”, de la ora 15.30, ASU Poli și UTA, care a scăpat de particula ”Bătrâna Doamnă”, se reîntâlnesc cu stări de spirit diferite. ”Băieții în ghete” au pretenții mai mari în noul sezon, în timp ce vecinii din Nord, considerați înainte de start candidați cerți la promovare, ocupă un loc retrogradabil în C.

”Ideea e că e derby-ul nostru și tot timpul va veni lumea. În Liga I au fost alte vremuri, atunci între 2002 și 2008, și la noi și la ei. Era și altă sete de fotbal în general. Nu erau nici atâtea meciuri transmise la televizor, lumea mergea să vadă fotbal pe stadion. E clar că toată lumea așteaptă să vadă meciul după o perioadă de pauză. În primăvară au fost undeva la 12.000 de spectatori. Într-adevăr când se joacă mai des mai scade numărul. Ne așteptăm să vină lumea la stadion. Probabil nu vor fi la fel de mulți, dar cu siguranță lume va veni. Sper să avem o surpriză plăcută”, spune Sebastian ”Mihalcea” Novovic, liderul galeriei timișorene și președintele Asociației Suporterilor Timișoreni ”Druckeria”. Acesta subliniază și că valorile din teren sunt acum mai apropiate între ASU Politehnica și ”dușmanul” din Arad. ”Noi și toată lumea așteaptă mai mult acum de la echipă. E un moment important pentru clubul și echipa noastră. Poate fi începutul unui drum foarte frumos”, a concluzionat ”Mihalcea”.

Bilanțul derby-urilor cu UTA pe Stadionul ”Dan Păltinișanu” după anul 2000:

3 mai 2000: Poli Timișoara – UTA 2-0 7.000 spectatori (Liga 2)

18 octombrie 2000: Poli Timișoara – UTA 0-1 15.000 spectatori (Liga 2)

13 octombrie 2001: Poli Timișoara – UTA 1-2 6.000 spectatori (Liga 2)

5 octombrie 2002: Poli AEK – UTA 3-4 48.000 spectatori (Liga 1)

18 noiembrie 2006: FC Politehnica – UTA 2-0 30.000 spectatori (Liga 1)

15 martie 2008: FC Politehnica – UTA 2-0 25.000 spectatori (Liga 1)

20 aprilie 2012: FC Politehnica – UTA 0-1 9.000 spectatori (Liga 2)

3 septembrie 2012: ACS Poli – UTA 1-1 4.500 spectatori (Liga 2)

21 mai 2017: ASU Politehnica – UTA Bătrâna Doamnă 0-3 12.500 spectatori (Liga 2)

12 iunie 2017: ACS Poli – UTA Bătrâna Doamnă 2-1 (baraj Liga ½) 13.000 spectatori

Foto: Gabriel Brezeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.