Proiect inedit pentru copiii de migranți la cea mai mare întâlnire a...

Proiect inedit pentru copiii de migranți la cea mai mare întâlnire a programatorilor din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Invitat aseară, la PRESSALERT LIVE, Radu Ticiu, președintele asociației Banat IT, a explicat ce își propune cea de-a doua ediție din 2017 a MegaDojo, destinată celor pasionați de programare, dar și de IT, în general. Acesta a arătat și un aspect mai puțin cunoscut despre comunitatea micilor programatori, și anume integrarea în aceasta a copiilor de migranți integrați în orașul nostru.

„Dincolo de a fi o idee pe care o împingem de trei, patru ani, acum am mers mai departe. Vom avea un număr de tineri, de copii care își caută drumul. Cu siguranță, chiar dacă ești curd, iranian, și vii cu un bagaj de probleme, accesul la tehnologie te poate repoziționa mult mai bine decât majoritatea. Te poate integra. Poate în ciuda scepticismului unei părți a societății care asociază statutul de emigrant cu o doză de potențial terorism. Din fericire, avem exemple cu care cred că ne putem și mândri. De exemplu, un tânăr mentor de origine siriană care a absolvit în vara asta Facultatea de Informatică la Tibiscus, contribuie ca și mentor într-un mod remarcabil, îmbunătățindu-și și propriul bagaj de cunoștințe, dovedind că este un bun cunoscător de limbă română, dar și de cultură română, fiind un exemplu.


Dacă un om ca el poate să ne dea ani de zile din timpul său, din cunoștințele sale, cu siguranță trebuie să le dăm și noi lor. La MegaDojo vrem să aducem un grup de cel puțin 12 copii străini. Încercăm să îi integrăm în modul acesta”, a specificat Radu Ticiu la PRESSALERT LIVE.

Invitatul PRESSALERT LIVE a explicat și ce presupune evenimentul organizat de el.„MegaDojo e la a doua ediție, țintim să lucrăm cu peste 500 de copii și 100 și ceva de mentori, derulând și activități de natură tehnică, dar și competiții. Ne dorim să avem și momente în care să discutăm lucruri care țin inclusiv de civism sau de atitudine activă pe care dorim să o construiască acești copii. Ne mai dorim să vedem că înțeleg și aspectele bune și cele mai puțin bune ale mediilor online și că sunt capabili să aibă o privire critică asupra a ceea ce se servește în zona online”, a menționat Radu Ticiu, în studioul HDV.

În ceea ce privește rezultatele activităților desfășurate de CoderDojo, Radu Ticiu a precizat că „acum patru, cinci ani când am pornit mișcarea spuneam tuturor să nu cerem să venim cu rezultate atât de repede. Cred că deja lucrurile se ordonează astfel încât să putem arăta că generăm rezultate. Participăm anual la acea competiție din cadrul rețelei CoderDojo, ducem 50 de copii la Dublin. Anul trecut ne-am întors cu vreo 40% din premiile I”.

Președintele asociației Banat IT a precizat că oricând e loc de mai bine. „Evenimentul se desfășoară la restaurantul Universității Politehnica. Avem tot ce ne trebuie, dar întotdeauna suntem deschiși la noi mentori. Avem un corp de parteneri care include universități, firme, sponsori. Până la urmă reușim să ne acoperim costurile, îi putem hrăni pe copii, să le oferim premii celor mai buni. Firmele locale ne susțin, își extend atenția de la studenții imediat angajabili la cei care vin mai târziu la ușa departamentului de resurse umane”, a specificat Radu Ticiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.