Spectacol-eveniment de colinde și obiceiuri de Crăciun, de Sfântul Nicolae. Ce datini...

Spectacol-eveniment de colinde și obiceiuri de Crăciun, de Sfântul Nicolae. Ce datini pe cale de dispariție vor fi interpretate

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Constantin Duma

De ziua Sfântului Nicolae, ansamblul profesionist „Banatul” va susține la sala „Capitol”, de la ora 18.00, cel mai mare spectacol de colinde și folclor românesc din acest sezon, intitulat „La zile de sărbătoare”, care face parte din programul datinilor și obiceiurilor de Crăciun.

Aurel Tămaș, Niculina Stoican, Ciprian Roman, Antonela Ferche Buțiu, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Ghiță Călțun Brancu, Dana Gruescu, Felicia Stoian, Maria Coman, Daniel Scorobete sau Iasmina Iova sunt cunoscute nume aflate pe afișul spectacolului, a cărui conducere muzicală este încredințată dirijorului Sebastian Roșca.


Programul cuprinde colinde și obiceiuri vechi din Banat, precum „Merge Lina la fântână” sau „Hai ficior cu dubele”, cântece populare și dansuri bănățene străvechi pe cale de dispariție, din toate zonele, precum „desca”, un joc de perechi din zona de pustă,  „Jocul salbelor cu prepurtatul fetelor”, un vechi obicei în care straiele de sărbătoare erau etalate cu mândrie, dar care semnifica și bucuria de a fi împreună, sau „învârtita pe picior”. „De la ‘Sorocul’ din Seceani, în câmpie, la ‘Ardeleana’ lui Ioane de la Cornereva, până la brâurile mărganilor, paica și jocul de doi de pe Valea Bistrei, acest spectacol coregrafic respectă tradiția chiar în succesiunea jocurilor”, dezvăluie Nicolae și Brândușa Stănescu, coregrafii spectacolului.

Biletele s-au pus deja în vânzare, costă 20 de lei și pot fi procurate la sediul CCAJT de pe strada E. Ungureanu nr. 1.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.