Zi plină la granița cu Ungaria: turci și irakieni, prinși cu pașapoarte...

Zi plină la granița cu Ungaria: turci și irakieni, prinși cu pașapoarte false

0
DISTRIBUIȚI

Zi încărcată pentru poliţiştii de frontieră de la graniţa de vest. Oamenii legii au avut din nou de-a face cu migranţi ilegali, de data asta cu persoane care au încercat să treacă vama folosindu-se de documentele altor oameni. Două grupuri formate din turci şi irakieni au fost oprite ieri, după miezul nopţii.

Afacere „bulgărească”

În jurul orei 01.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota, un bărbat de 30 de ani, Sunay M., la volanul unui microbuz Mercedes Sprinter, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de trecere a vămii. Alături de el se aflau alţi trei bărbați, care aveau buletine emise de autorităţile din Bulgaria.

Diferenţele de fizionomie erauînsă  vizibile, astfel că cei în cauză au fost conduşi la verificări. În urma controlului amănunţit sa stabilit că au vârste cuprinse între 17 şi 27 de ani şi că au intrat legal în ţară, folosindu-se de propriile documente.

Pasagerii au declarat că au obţinut actele de la o persoană necunoscută din Bulgaria, în schimbul a 100 de euro pentru fiecare. Luat la întrebări de autorităţi, şoferul turc a spus că i-a luat la ocazie pe cei trei, dintr-o staţie de peco din apropierea graniţei de sud, Punctul de Trecere a Fronterei Giurgiu, că urma să-i ducă până în Ungaria în schimbul a 120 de euro şi că nu avea habar de faptul că deţin documente false.

Scuze puerile ale şoferilor, a căror pasageri irakieni aveau acte fals

Tot la Nădlac au fost opriți și cinci irakieni, ajutaţi să treacă graniţa de doi şoferi români. Arădeanul Marian F., în vârstă de 33 de ani, aflat la volanul unui Volkswagen Passat, se afla în maşină alături de patru pasageri care aveau paşapoarte biometrice eliberate de autorităţile române.


În spatele său, cu un Porche Cayenne, românul Gheorghe S., în vârstă de 40 de ani, domiciliat în Vrancea, era însoţit de un alt bărbat, care s-a legitimat în acelaşi mod, cu paşaportul biometric.

Nu doar că fotografiile din documente nu corespundeau cu figurile pasagerilor, însă aceştia nu vorbeau deloc limba română. Din verificări a rezultat că sunt o familie de irakieni formată din mamă, tată şi trei minori, cu vârste cuprinse între 2 şi 36 de ani. Au fost descoperite asupra lor documente eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Irakienii au declarat că doreau să ajungă în Germania şi că au obţinut actele de la o persoană din Bucureşti pe care nu o cunoşteau, iar la destinaţie urma să-i plătească unui alt necunscut suma de 4000 de euro. Ca şi în cazul precedent, şoferii au declarat că i-au luat la ocazie pe pasageri şi că urma să-i transporte până la prima parcare de tir din Ungaria. În mod aşteptat, au mai spus că nu ştiau că cei trei vor să treacă fraudulos frontiera.

În ambele cazuri poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei persoanelor în cauză şi au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi fals privind identitatea prin atribuirea unei identităţi reale a altei persoane pentru cetăţenii turci şi cetăţenii irakieni, iar celor trei şoferi le-au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Conform poliţiei de frontieră, „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește, transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranți și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi art.263 Cod penal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.