Derby pe masa verde. Un timișorean și-a dus pasiunea pentru fotbalul de...

Derby pe masa verde. Un timișorean și-a dus pasiunea pentru fotbalul de masă la rang de artă GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Adrian Burcea

Toată lumea a auzit de fotbalul ”cu nasturi”. Pentru Adrian Burcea însă jocul copilăriei știut de toți românii nu a fost suficient de captivant. Timișoreanul, fan înfocat al sportului local, a fost atras de Subbuteo – ”Regele” fotbalului de masă. Pasiunea sa pentru micuțele figurine care imită fotbaliștii ar face invidios orice artist artizanal. El a recreat pe ”masa verde” derby-uri precum Ripensia – Politehnica și a personalizat totul, de la baloanele de joc până la o mini-arenă cu nocturnă.

Înainte de FIFA, băieții se jucau fotbal ”cu nasturi”. Invenția britanicului Peter Adolph a dus lucrurile la un alt nivel. După Al Doilea Război Mondial acesta a recreat aproape perfect într-un joc de masă condițiile în care se desfășoară un meci de fotbal. Subbuteo a fost pentru multe decenii cel mai bun simulator al celui mai iubit sport. Aici ai de-a face cu figurine care arată ca fotbaliștii. Această variantă de fotbal de masă e însă mai puțin cunoscută în România. ”Prima dată, încercând să reînviem fotbalul ăsta, cu nasturi, am căutat pe internet alternative. Am găsit un joc, ceva cu pull-uri plate, nu mi-a plăcut. În schimb, la Oradea, am găsit second hand, un joc de Subbuteo original”, povesteșe Adrian Burcea. Primul său set propunea o întâlnire virtuală între Brazilia și Spania. Claudiu Păiuș, nașul lui Adrian, i-a devenit acestuia partener de întrecere. ”Lam dus la nașu’ și i-am spus: Uite ce am găsit, jucăm? Să vedem cum îi! Nu știam regulile, nimic. Am stat pe internet, am căutat. Nu jucăm strict după regulile lor. Noi facem campionate între noi, după modelul cel mai bun din trei meciuri. Nu poți să dai foarte multe goluri. Poate nici noi nu avem tehnica necesară. Ne-am uitat pe Youtube cum se joacă, meciurile se încheie cu 2-1, 1-0…”, explică Burcea.

Jocul cu figurine imită foarte bine realitatea, dar are limitele sale. Astfel, printre regulile de bază e specificat faptul că posesia e menținută cât timp propriul jucător are contact cu balonul și acesta nu atinge adversarul. De asemenea nu se pot face mai mult de trei acțiuni consecutive cu același component. Terenul e împărțit în patru sferturi iar șuturile către poarta adversă pot surveni doar din ultima pătrime.

De la Brazilia și Juventus, la ”Ripi” – Poli

Diversitatea echipelor cu care se poate juca Subbuteo îl face și mai atractiv față de variantele simple ale fotbalul de masă. Astfel, Adrian Burcea a început să achiziționeze, rând pe rând, seturi de marcă, cu Juventus, Newcastle, naționala Irlandei ori Portsmouth. Dar a mers și mai departe. El a început să-și facă propriile echipe, cumpărând seturi ”curate” pentru a le personaliza ulterior. Așa au apărut versiuni miniaturale ale naționalei României, Poli Timișoara, ASU Politehnica și FC Ripensia. ”Am până în 20 de echipe”, se laudă timișoreanul în vârstă de 38 de ani. Și asta nu e tot. Adrian a început să construiască efectiv figurine aproape de la zero, comandând diverse piese împreună cu nașul său. ”E multă muncă, unele au fost făcute din pull-uri de table, unele cu dischete care au fost comandate din China de naș. E destulă treabă, de decupat, de lipit. Omuleții s-au luat separat. Într-o seară am stat să fac două-trei mingi până la 3 noaptea”, mărturisește acesta.

Piesa de rezistență a colecției o reprezintă un set original din anii ’70 care cuprinde o adevărată arenă de joc, inclusiv cu spații speciale pentru cameramani și o nocturnă clasică. Comoara găsită de Adrian e pusă însă la păstrare. În camera dedicată pasiunii sale, pe o masă de tenis acesta a construit cu ajutorul nașului propriul stadion. Au apelat la un tâmplar pentru a împrejmui spațiul de joc iar deasupra stickerelor alb-violete Adrian a montat leduri pentru a recrea atmosfera unui meci disputat la lumina reflectoarelor. ”Nu m-am apucat de mult de această pasiune, de un an și jumătate. Și mie și nașului meu ne-a plăcut și am tot comandat de pe internet. Am găsit trei site-uri din Anglia, am găsit și în Italia, dar englezii nu cer mult pe transport”, specifică Adrian Burcea.

Se gândea să deschidă un club

Oful lui Adrian e că în Timișoara nu cunoaște și alți simpatizanți ai complexului joc, pe lângă el și nașul său, cu care tot își dispută trofee ”locale”, dar și un ”Jules Rimet” – primul trofeu al Cupei Mondiale – în miniatură.


”Am auzit că în România ar mai fi cineva pe la București, ar exista undeva un club de fotbal de masă legat de Rapid. Am mai auzit de un campionat local la Iași, unde au fost cinci participanți. Străinii, italienii, englezii, ei fac campionate pe oraș, pe cartiere, se războiesc între ei. Acolo e la rang de cult, ca la echipele adevărate”, subliniază Adrian Burcea. Pentru a populariza jocul și pentru a atrage timișorenii către fotbalul la masă Adrian și-a făcut o pagină specială: Cavalerii Timișoara, dar Facebook-ul i-a cerut schimbarea numelui. ”Eu voiam sau vreau să-mi deschid un club de fotbal de masă, dar cei de la Facebook nu m-au lăsat cu acea denumire decât 30 de zile”, mai spune Adrian.

Principalul motiv pentru care Subbuteo nu e un fenomen în țară e că seturile în sine sunt foarte greu de găsit. ”Există un site din Satu Mare care aduce la comandă… La noi în magazine am găsit doar o altă versiune de fotbal de masă, dar doar cu jetoane plate”, a conchis timișoreanul. Seturile, care conțin două echipe, suprafața specială de joc și porțile, nu sunt foarte scumpe, între 100 de lei și 250 de lei, în cazul formațiilor branduite. Subbuteo a ajuns sinonim cu fotbalul de masă, dar nu e dedicat doar acestui sport. Astfel, se pot simula și partide de cricket, hochei și rugby. ”Eu mi-am cumpărat echipă și accesorii pentru rugby. Au altfel baza și jucătorii sunt mai lați. Când pui un jucător de la Saracens pe lângă unul de la Poli se vede că unul e mai solid. Și ei sunt la fel. Cu cei de fotbal poți să dai la distanță, cu cei de rugby, nu, cu ei trebuie să joci la mână. Există de asemenea și un mecanism special pentru grămadă… Știi cu ce am jucat prima dată rugby, când nu comandasem mingile speciale… cu o anumită pastilă”, adaugă zâmbind Adrian. Colecția sa în domeniu e una impresionantă, el având și piese marca Zeugo, joc asemănător cu Subbuteo.

Templu de suporter

Faptul că Adrian Burcea e un fan înfocat se vede încă de la poarta casei sale. Pe cățelul familiei îl cheamă Poli și s-ar putea să fie responsabil că pisica UTA nu a mai revenit din vecini. De asemenea pentru că era urâțică atunci când era mică, o altă pisicuță s-a ales cu numele de Pițurca. Camera în care se află masa de Subbuteo are pereții violeți iar de-a lungul timpului timișoreanul a adunat numeroase obiecte cu tematică sportivă: fanioane, insigne vechi, eșarfe, fulare și albume. ”Aș putea să deschid un muzeu cu ce am aici”, concluzionează Adrian Burcea, probabil spre exasperarea soției, cei doi se ocupă în viața de zi cu zi de administrarea unei grădinițe private. Dintre tricouri el se mândrește cu cel primit cu autografe de la ripensistul Adi Popa. Ca obiectiv vrea să dobândească și unul care i-a aparținut rugbistului Stelian Burcea, din motive evidente. Cea mai inedită colecție a timișoreanului e reprezentată de zecile, dacă nu sutele, de ”Soccer heads”, figurine de fotbaliști care au capul augmentat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.