Mihaela Cuțui, medic timișorean: „Este o structură mafiotă”. Ce spune dr. Claudia...

Mihaela Cuțui, medic timișorean: „Este o structură mafiotă”. Ce spune dr. Claudia Iftode despre influența politicului asupra calității actului medical VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Controversele puternice legate de acreditarea cabinetelor medicale sunt departe de a se sfârși. Reprezentanții instituțiilor medicale au de ce să își facă griji, fiind vizați de o lege data de Guvern, care nu i-ar afecta doar pe ei, din punct de vedere financiar, dar mai sănătatea pacienților.

„La ora actuală nici măcar nu există fișă operativă pentru standard. Ni se spune despre costuri că nu vor fi semnificative, însă încearcă să ne aburească. Din ceea ce am întrebat în teritoriu, în alte județe, costurile pot ajunge pentru un cabinet simplu la 20.000 de lei! Despre ce vorbim?”, a spus dr. Mihaela Cuțui, medic specialist dentist, aflată în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) a făcut niște precizări care spun că standardele au fost realizate de specialiști, sunt deschise propunerilor de îmbunătățire, dar și că standardele și taxa de acreditare vor fi stabilite prin consens de colegiul director al ANMCS, din care face parte și un reprezentant al Societății Naționale a Medicinei de Familie, cu drept de veto. „Comunicatul are foarte multe lucruri neadevărate raportate la legislația existentă. Este dat după ce în 28 noiembrie am avut o convoribire telefonică cu președintele ANMCS, domnul doctor Cepoi, dar și directorul adjunct, Sorin Ungureanu. Standardul nu a fost realizat de specialiști ai medicinei de familie, însă nu este adevărat, pentru că nu și-au respectat propria procedură. Conform etapelor, după ce au dat concursul, au ales experții. Chiar domnul Cepoi a spus că standardele sunt proaste”, a subliniat dr. Claudia Iftode, medic primar de medicină de familie, totodată președinte al Societății Timișoara de medicină de familie, aflată la rându-i în studioul HDV.

Odată apărute costuri suplimentare substanțiale, cei mai afectați vor fi pacienții, întrucât banii alocați aparaturii vor merge în alte direcții.


„Medicii care lucrează în oraș nu vor fi foarte afectați. Noi, ca profesioniști, ne adresăm în funcție de valoarea de cumpărare a pieței, pentru că pacientul român nu este suficient de educat. El caută ieftin și bun, ceea ce nu există. Un standard de calitate înseamnă aparatură, material de calitate și o bună practică”, a specificat dr. Mihaela Cuțui.

Un prim pas încurajator a fost făcut, întrucât astăzi a fost dată o Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind organizarea, funcționarea și atribuțiile unităților teritoriale ale ANMCS. „E primul pas, lupta nu s-a încheiat. Am întrebat în țări din occident, iar așa ceva nu există, o structură politică care să se ocupe de calitatea actului medical”, a relatat dr. Claudia Iftode.

„Este o structură mafiotă. Interesul lor este să pună mâna și ne bazăm pe niște antecedente existente. Același lucru a fost făcut în sistemul farmaceutic. Pe noi ne vor îngloba. Îi interesează să pună mâna pe spitale, pe fondul unic de asigurare, bani alimentați constant lună de lună”, a subliniat dr. Mihaela Cuțui.

Sistemul pe care Guvernul încearcă să-l impună este întâlnit în Australia, respectiv SUA, nicidecum în Europa. „Această agenție guvernamentală este creată pe structuri de standard austrialiene și americane, în niciun caz a unei piețe europene. Nu există în Franța sau Germania. Acolo, dimpotrivă, unitatea, casa de asigurări sau oricare reprezentant oficial vine și întreabă medicul «cu ce vă pot ajuta», nu îți impune. Este abuziv, ei nu au bază legală de a elibera cabinetele de medicină dentară din relația cu casa, dacă nu își fac această acreditare. Încală constituția, dreptul pacientului”, a declarant dr. Mihaela Cuțui, aflată în studioul HDV.

Cele două invitate au fost de aceeași părere atunci când a venit vorba despre implicare politicului în actul medical. „Politicul nu are ce să caute în calitatea actului medical. Am contract cu casa de asigurări, idea este că trebuie colegiul medicilor, un organism apolitic, să răspundă de calitatea actului medical”, a conchis președintele Societății Timișoara de medicină de familie, dr. Claudia Iftode.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.