A fost ales textul celei mai bune piese a anului 2017, la...

A fost ales textul celei mai bune piese a anului 2017, la Teatrul Național Timișoara, în cadrul Concursului Național de Dramaturgie. Când se va juca spectacolul

0
DISTRIBUIȚI

Juriul Concursului Național de Dramaturgie ediția 2017, alcătuit din prof. dr. Nicolae Mandea, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, dramaturgul și teatrologul Mihaela Michailov, actrița Claudia Ieremia, criticul de teatru Ion Cocora și teatrologul Dan Marius Zarafescu a desemnat textul lui Radu Popescu, „Cercurile încrederii” drept cel care va purta titulatura de cea mai bună piesă a anului 2017.

Tema propusă la această ediție a concursului organizat de Teatrul Național Timișoara începând cu anul 2005 a fost „Identitatea”, concurenții urmând ca într-o primă etapă să prezinte juriului subiectul, însoțit de un fragment al textului dramatic.


Din cele 40 de propuneri, juriul a selectat patru texte care au fost dezvoltate în atelierele de dramaturgie din cadrul FEST-FDR2017, la care au participat autorii, împreună cu regizori și actori profesioniști și în urma cărora dramaturgii au avut libertatea de a dezvolta piesele finale.

Luna trecută, acestea au fost prezentate în lectură publică în coordonarea regizorilor Mihaela Lichiardopol (”Cercurile încrederii” de Radu Popescu), Ion-Ardeal Ieremia („Brent” de Adrian Jivan), Ștefan Iordănescu („Ana de hârtie” de Crista Bilciu) și Sabin Popescu („Act de identitate: TU. EU suntem NOI…” de Edith Negulici) și în lectura actorilor teatrului național.

Potrivit aprecierilor juriului, competiția a fost puternică, toate textele având calități dramaturgice și un mare potențial pentru scenă, dar „Cercurile încrederii” a fost piesa care, cu ajutorul actorilor, a susținut și a dezvoltat cel mai bine din punct de vedere scenic temele și forma abordată, scoțând în evidență contextul dramatic bine construit, situații extrem de veridice și personaje convingător conturate. Textul lui Radu Popescu va fi prelucrat în continuare, iar proiectul va fi finalizat anul viitor, urmând să se concretizeze printr-o punere în scenă a teatrului național timișorean.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.