Jurnalistul Flavius Boncea: „A murit o parte a istoriei noastre” VIDEO

Jurnalistul Flavius Boncea: „A murit o parte a istoriei noastre” VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

Fostul consilier local Flavius Boncea, regalist convins, a fost prezent în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, unde a vorbit despre regele Mihai I, trecut astăzi în neființă.

„Prima întâlnire față în față a fost în 1997, la București, când, pe vremea președintelui Constantinescu, regelui i s-a redat cetățenia. Întreaga vizită pe care a făcut-o atunci am fost pe urmele Majestății Sale. Pot să zic că a fost noroc, deși poate nu neapărat asta, e vorba de destin, de soartă. Am avut marea onoare de a-l cunoaște apoi îndeaproape, la venirile sale în Timișoara sau la Săvârșin”, a spus Flavius Boncea.

În particular, regele se comporta un om obișnuit, însă unul cu har. „Era un om. Un om extrem de simplu și obișnuit, dar în preajma căruia simțeai toată istoria. Când îl întâlneai simțeai prin tot ce a trecut. Vorbea normal, nu te făcea să te simți inferior, nu avea aerul de superioritate al demnității care i-a fost dată de destin. Era un personaj plăcut. Discutam la un moment dat cu Oscar Berger și spuneam că dacă ar fi existat posibilitatea ca fiecare român să se întâlnească măcar o dată cu Majestatea sa, nu se mai punea problema dacă România este republică sau monarhie. Avea acest har de a te convinge că la el este calea cea bună, încolo ar trebui să ne întreptăm”, a povestit fostul consilier local.

Jurnalistul este de părere că familia regală a României are merite importante, pe care mulți le uită. „Statul român modern a fost creat de dinastia română, regii României au creat acest stat. Independența a fost cucerită de regele Carol I, unirea a fost făcută de regele Ferdinand. Republica a mai micșorat România aceea pe care a făcut-o regele Ferdinant. Regele Mihai I, prin acțiunea sa din 1944, este cunoscut ca un erou în întreaga lume. A fost decorat deopotrivă de ruși, de americani, de britanici, toată lumea i-au recunoscut meritele în scurtarea războiului”, a explicat Flavius Boncea.

„Trebuie să ne cunoaștem istoria și să o respectăm, iar pe această istorie trebuie să ne continuăm drumul, să ne construim viitorul. Acest lucru a încercat familia regală să-l facă întotdeauna, chiar și când nu era recunoscută în România, când regele Mihai era ținut pe aeroporturi. Niciodată nu a cerut sancțiuni împotriva României pentru nedreptatea care i se făcea. Dimpotrivă, îi ruga pe toți liderii occidentali să primească România în Uniunea Europeană, să sprijine țara în drumul său european, chiar dacă cei care o conduceau atunci erau împotriva regelui, nu-l recunoșteau, îl urau de-a dreptul”, a mai spus jurnalistul.

Minciuni comuniste crezute în democrație

Abdicarea regelui Mihai I după ce de-Al Doilea Război Mondial este văzută de mulți ca o trădare, așa cum se învăța în școli în perioada comunistă, însă monarhiștii nu văd lucrurile la fel. „Abdicarea se știe că a fost un act impus cu forța. Se știe că a fost silit să-l facă nu pentru a se salva pe sine, ci în primul rând pentru a salva viața a mii de tineri care erau amenințați atunci de guvernul Petru Groza cu exterminarea.


Actul acela a fost imediat după aceea ca fiind nul de către Majestatea Sa. Toată lumea liberă a deplâns ceea ce s-a întâmplat atunci în România, însă din păcate acea lume liberă a uitat de țara noastră timp de 50 de ani. Că nouă ni s-a povestit apoi la școală că acea abdicare ar fi fost un act de trădare este una, că un om ca Traian Băsescu a ajuns să propage, din funcția de președinte al statului, minciunile comuniste care ne-au bântuit copilăria este alt lucru, care dovedește o superficialitate a lui Traian Băsescu”, este de părere Flavius Boncea.

Decorat cu „Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate”, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, în 2011, fostl consilier local „Majestatea Sa regele a și spus că a ierta nu înseamnă a uita. La acea reconciliere istorică cu Ion Iliescu s-a ajuns tot pentru că Maiestatea Sa privea spre viitor. El știa că e regele tuturor românilor, FSN-iști, liberali, țărăniști. Regele este al tuturor, iar dacă dorea ca instituția Casei Regale să fie prezentă în România, trebuia să găsească o cale de comunicare cu toată lumea, inclusiv cu Ion Iliescu, cel care nu-l lăsase să intre în țară în 1990. Regele a avut eleganța și verticalitatea să treacă peste sentimentele personale în interesul național, care era să nu mai existe acea ură între instituțiile republicane și familia regală”, a spus jurnalistul timișorean.

Voința poporului

Chiar și în condițiile în care România rămâne republică, Flavius Boncea este de părere că familia regală va rămâne în continuare un ambasador important al țării și al poporului. „Întotdeauna, atât în public, cât și în privat, Majestatea Sa se raporta întotdeauna la poporul român. La o întâlnire la Săvârșin eram cu mai mulți monarhiști timișoreni, și i-am spus: «Majestate, faceți ceva ca să veniți înapoi pe tron, avem nevoie de revenirea la normalitate», iar el a spus «eu sunt aici. Voi sunteți cei care trebuie să facă ceva. Voi, poporul român». Sunt mai multe cărți de interviuri cu Majestatea Sa, iar dacă le citiți veți vedea că acest lucru răzbate din fiecare pagină: voința poporului este cea care contează, nu a unei singure persoane, fie și rege”.

„Sunt convins că și custodele coroanei, noul șef al casei regale, principesa Margareta, va reuși să se ridice la înălțimea așteptărilor, mai ales că familia regală este din ce în ce mai prezentă în viața publică, este pe cale de a fi recunoscută ca instituție a statului român printr-un consens al întregii mișcări politice, consens cum n-a mai existat după 1990. Sunt convins că prin activitatea pe care o duce conexă Casei Regale, prin fundația ei, prin Crucea Roșie, principesa Margareta va reuși să se impună și să se dovedească a fi demnă de moștenirea pe care i-a lăsat-o ilustrul ei tată. Casa Regală va face ce a făcut și până acum: va promova poporul român. Este o instituție care paote să ajute România și în viitor și care trebuie să aibă un rol în acest sens”, a spus Flavius Boncea, care consideră că o eventuală revenire a fostului principe Nicolae în sânul familie regale depinde doar de acesta.

Marcat de decesul ultimului rege al României, jurnalistul este, însă, încrezător în viitor. „A murit o parte a istoriei noastre, oaza de speranță spre care ne ridicam privirile atunci când ne era mai rău. Rămâne ca principesa moștenitoare Margareta să ne readucă această oază de speranță”, a încheiat Flavius Boncea.

Sursa foto: adevarul.ro

2 COMENTARII

  1. Lasati prostiile cu asa zisa principesa Margareta.
    Cineva care a lucrat in Dicasterial de dinainte de 2000 stie cum s-au facut retrocedarile catre familia ei.
    Cind oamenii vor avea puterea sa spuna: Eu sint cel ce imi dirijez viata si nu un asa zis rege sau principe atunci sa stiti ca vom demonstra ca ne putem tine pe picioare.
    Lipitorile astea nu vor decit sa-si umfle buzunarele
    Ati vazut cum banul le-a luat mintile, si-au renegat proprii nepoti i-au alungat
    Pe astia ii vreti la conducere ? Daca da,inseamna ca nu aveti minte.

    • Daca asa vorbeste un avocat atunci m-am convins de cunostintele sale…Sau mai bine zis de lipsa lor.
      Pacat ca suntem inconjurati de astfel de nulitati, care isi dau cu parerea fara macar sa aiba habar.
      Toata stima pentru dl Flavius Boncea. Mai rar astfel de oameni, cu capul pe umeri si cumsecade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.