Timișorenii ar putea rămâne fără căldură în plină iarnă. Lista cu datorii...

Timișorenii ar putea rămâne fără căldură în plină iarnă. Lista cu datorii record ale Colterm

0
DISTRIBUIȚI

Că societatea de termoficare Colterm grave probleme financiare nu este o noutate. Cu aproximativ 30 de milioane de lei datorie curentă, compania locală de termoficare ar putea sista furnizarea agentului termic dacă nu primește bani de la guvern. Colterm a cerut, la începutul lunii decembrie, 34 de milioane de lei de la nivel central. Vineri, primarul Nicolae Robu dădea asigurări că banii sunt necesari pentru plata unor datorii istorice. Astăzi, în cadrul ședinței de colegiu prefectural, prefectul Eva Andreaș l-a mustrat pe directorul Colterm Emil Șerpe pentru că nu au făcut publică problema datoriilor curente existente.

„La acel moment nu exista nicio problemă, eram cu toate plățile la zi. Furnizorul de gaz a vrut să încheie cu noi contract cu plata în avans, deși noi le-am propus o convenție de plată în 3, așa cum s-a încheiat și cu Bucureștiul. Abia după o întâlnire de la Ministerul Energiei avută luni cu domnul secretar de stat Vișan, furnizorul de gaz a vrut încheierea unei astfel de convenții de plată încheiată în 3: noi, Primăria Municipiului Timișoara și furnizorul de gaz, convenție care prevede că toate sumele provenite din subvenție intră în contul furnizorului de gaz ca și contravaloare a gazului furnizat în luna respectivă. Pentru luna decembrie am solicitat primăriei subvenție în avans care trebuia să ne vină în ianuarie.


Aici am întâmpinat o problemă, am primit doar o parte din bani și am acoperit o mică parte din factura de gaz de pe luna decembrie, care ajunge la vreo opt sau nouă milioane. Datoriile sunt istorice”, a explicat directorul Colterm, Emil Șerpe.

În adresa trimisă de Colterm către guvern se solicita „să ne sprijiniți în regim de urgență pentru a asigura continuitatea serviciului de furnizare a energiei în Timișoara, în caz contrar existând riscul întreruperii acestui serviciu. Pentru a asigura furnizarea energiei termice (…) Colterm are nevoie urgentă de 30 de milioane de lei. Această sumă este formată din:

12 milioane – consumul de gaz aferent lunii decembrie. Singurul mod în care Colterm se poate aproviziona cu gaz este plata în avans, cu contracte extrem de scurte. Până în data de 8 decembrie, trebuie achitată către E-On Energie SA suma de mai sus, în caz contrar furnizorul nu va mai semna un nou contract, iar municipiul Timișoara va rămâne fără încălzire în plin sezon rece.

Suma de 15 milioane de lei pentru cărbunele necesar sezonului de iarnă 2017/2018 și transportul aferent – facturile au ajuns deja la scadență.

Suma de 3 milioane de lei, pentru energie electrică, necesară producerii de energie termică. Facturile sunt deja scadente, iar furnizorii de energie electrică nu vor asigura alimentarea până nu se fac de urgență plăți consistente către ei. Sumele de mai sus reprezintă datoriile curente ale societății și nu conțin datoriile mai vechi, care se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei”.

Primăria Timișoara are și ea datorii majore către Colterm. Conform datelor din același document, suma se ridică la 55.000.000 de lei. Sumele din 2017 sunt următoarele: Subvenție diferență de preț aferentă lunii noiembrie 3.000.000 de lei, subvenție diferență de preț aferentă lunii decembrie – 10.000.000. Primăria mai are de achitat și datorii din 2016: piederi producție tehnologică 2016 aproximativ 8.000.000 de lei și pierderi induse financiare calculate până la finalul lui 2015, 34.000.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.