Identitatea turistică a Timișoarei, subiect de dispută la PRESSALERT LIVE. Ce proiect...

Identitatea turistică a Timișoarei, subiect de dispută la PRESSALERT LIVE. Ce proiect propune consilierul local Ștefan Sandu VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Anul în care Timișoara trebuie să-și respecte statutul de Capitală Culturală Europeană se apropie cu pași repezi, iar identitatea turistică a orașului nu există. Orașul care a pornit Revoluția nu are un muzeu în care turiștii să poată admira curajul celor care au ieșit atunci în stradă, dar aceasta este doar una dintre probleme.

Imaginea localității din acest punct de vedere nu reprezintă o prioritate pentru administrația locală, cel puțin de această părere este consilierul local PSD, Luminița Țundrea. „Dacă mergi în străinătate, observi cum se pune accent pe promovarea imaginii localității, a țării respective. Există un marketing de țară, de oraș. În Timișoara nu s-a făcut și nu se face în continuare. Trăim într-o lume în care felul în care promovăm imaginea orașului este cel puțin la fel de important ca cea în care ne promovăm imaginea de sine. Avem niște lucruri foarte frumoase, trebuie doar să le promovăm”, a opinat Luminița Țundrea, invitată la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Ștefan Sandu, unul dintre reprezentanții PNL din cadrul Consiliului Local Timișoara, a privit lucrurile din alt unghi și a scos în evidență faptul că cel puțin există dorință, devreme ce s-a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. „Faptul că Timișoara s-a luptat să câștige titlul este cea mai importantă dovadă că acest oraș încearcă ceva. Suntem un oraș care crește ca potențial turistic. Se vede din numărul lor, pentru că până acum exista doar turism economic”, a explicat Ștefan Sandu, aflat în studioul HDV.


În replică, Luminița Țundrea nu a ezitat, spunând că „Simona Neumann (n.r – coordonatoarea proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană în 2021) a fost șansa noastră pentru acest concurs”.

Pentru ca lucrurile să evolueze într-o anumită direcție, Ștefan Sandu a spus că a pornit un proiect, care urmează să ajungă în plen. „Am depus un proiect care trebuie să ajungă în plen, privind înființarea sistemului de city card, care să combine transporturile din Timișoara cu evenimentele culturale”, a dezvăluit Ștefan Sandu, consilier local PNL. Consilierul local PSD invitat la PRESSALERT LIVE a fost de părere că este mult prea puțin și a subliniat faptul că nu există vreo imagine de ansamblu. „Sunt convinsă că proiectul dumneavoastră este foarte bun, însă e doar o cărămidă dintr-o casă ce nu are proiect. Nici măcar nu știm cum va arăta casa. Mai puneți dumneavoastră o cărămidă, mai vine un alt consilier și mai pune o alta altundeva. Ce iese din chestia asta? Un oraș fără o viziune de dezvoltare nu trebuie să existe. China a început să-și reconstruiască templele budiste pentru a se deschide spre turism”, a replicat Luminița Țundrea.

La nivel național de abia a fost votat bugetul, care urmează să fie stabilit și la nivel local, iar agenda culturală este mai tot timpul pusă într-un plan mai puțin important. „Aprobarea bugetului arată intențiile, proiectele, direcțiile în care vom merge. Este momentul când fiecare își poate exprima intențiile, vede necesitatea includerii în buget a unei alte investiții și este liber să o facă”, a explicat Ștefan Sandu. Luminița Țundrea l-a contrazis pe colegul său din Consiliul Local Timișoara și a spus că foarte puține dintre propunerile aleșilor PSD au fost luate în considerare. „Nu cred că proiectele noastre sunt mai slabe sau mai proaste decât ale altor consilieri. Este foarte greu să îți configurezi felul în care va arăta orașul și proiectele pe care le vei face, dacă nu ai un proiect de oraș, un masterplan. În Norvegia există plan de dezvoltare al țării pentru următorii 50 de ani”, a exemplificat Luminița Țundrea. Totuși, Ștefan Sandu spune că lucrurile, cel puțin din punctul său de vedere, nu stau chiar așa și că „atunci când cineva a venit cu o propunere foarte clară, benefică, a fost acceptată de toată lumea. Nu am un exemplu în care cineva să vină cu ceva bine pus la punct iar ceilalți consilieri să spună nu”.

Ștefan Sandu mută vina în ograda altora, spunând că lipsa unui PUG a încetinit dezvoltarea urbanistică a Timișoarei. „În Timișoara avem un plan urbanistic general expirat de prin 2005. Din 2008 se lucrează la un nou PUG, au trecut zece ani, iar acum înțeleg că este în faza de acceptare la Ministerul Dezvoltării. În același PUG există direcții de dezvoltare, care nu pot fi puse în aplicare fără PUG. Elaborarea unui PUG durează mai mult decât perioada de valabilitate”, a declarat Ștefan Sandu, consilier local PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.