Administrația Robu, bani aruncați pe fereastră pentru o utopie. De ce nu...

Administrația Robu, bani aruncați pe fereastră pentru o utopie. De ce nu se poate face metrou la Timișoara în viitorul apropiat

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, repune pe tapet ideea construirii unei linii de metrou în capitala Banatului. Proiectul adus în discuție de administrația Robu încă de acum câțiva ani are alocată o sumă de bani în bugetul pentru anul 2018. Vorbim de 145.000 de lei care sunt distribuiţi pentru realizarea unui nou studiu de prefezabilitate pentru o linie de metrou. Practic, studiul pe care îl va plăti primăria vizează amenajarea unei linii de metrou care să lege Aeroportul Internațional Timișoara de ieșirea din oraș înspre Șag.

Ideea administrației Robu vine după ce Primăria Cluj-Napoca a alocat și ea, din bugetul pe 2018, 3 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate pentru o linie de metrou care ar urma să aibă o lungime de 40 de kilometri și care să pornească din localitatea Gilău și să ajungă până în zona industrială de la Jucu.

Metroul în Timișoara, vis imposibil

În bugetul Timișoarei pentru anul 2015 se regăsea o altă alocare de bani pentru un studiu de fezabilitate pentru ducerea liniilor de tren în subteran.


165.000 de lei au fost puși la bătaie în urmă cu trei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate menit să perie orgoliul primarului. Asta pentru că amenajarea unui kilometru de linie de metrou costa în 2011, atunci când a fost amenajată linia Eroilor – Drumul Taberei din București între 35 și 55 de milioane de euro. Timișoara are un buget de 1,4 miliarde de lei pentru întreg anul 2018, adică aproximativ 300 de milioane de euro.

Nici finanțarea proiectului de la Guvernul României nu este o soluție viabilă, în condițiile în care, după Revoluție, Timișoara a fost grav văduvită de fonduri de la nivel central. În prezent, Timișoara nu a primit bani pentru un nou stadion, nici pentru o sală polivalentă nouă. Nici spitalul de pe Calea Torontalului nu poate fi amenajat cu bani de la guvern, iar lista de proiecte pentru care Timișoara așteaptă bani de la guvern poate continua la nesfârșit. Unica soluţie pentru finanţarea unui astfel de proiect ar fi obţinerea de finanţare de la Uniunea Europeană. În momentul în care acest lucru ar fi posibil, ar fi nevoie însă de un studiu de fezabilitate la zi. Momentan, UE nu alocă bani pentru astfel de proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.