Cei mai gustoși cârnați de casă din Banat, premiați în cadrul unui...

Cei mai gustoși cârnați de casă din Banat, premiați în cadrul unui eveniment cu tradiție FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Cei mai buni cârnați din Banat, preparați în casă, au fost degustați, iar apoi premiați, astăzi, în cadrul unui eveniment organizat de peste 40 de ani în regiune, la început doar pentru comunitatea germană.

20 de feluri de cârnați preparați de gospodări din Banat au fost înscriși în cadrul concursului organizat în fiecare an în diferite locații din regiune. Ediția din acest an a avut loc la căminul cultural din Șag. După ce au fost degustate de peste o sută de persoane, cele mai gustoase trei feluri de cârnați au fost premiate.

Astfel, locul trei a fost oferit unui grup de opt timișoreni, care au preparat “cârnații soacrei”, locul doi a ajuns la un măcelar din Timișoara, care prepară cârnați de casă după o rețetă veche de un secol, iar locul întâi a ajuns tot la cei opt timișoreni reuniți în grupul „Die 8”, pentru un soi de cârnați picanți.

Ștefan Malanciuc, unul dintre membrii grupului care prepară cei mai buni cârnați de casă din Banat, ne-a declarat că au fost înscriși în concurs trei feluri de cârnați. Toți cârnații au fost preparați de Sf. Andrei, anul trecut, și nu conținut vreun ingredient secret, iar apoi lăsați la fum cel mult șase zile.

„Am început să prepar cârnați acum patru ani, cu nişte prieteni. Prima dată am fost patru, doi nemţi, un ungur şi un român. An de an am făcut tot mai mulţi cârnaţi şi tot mai bine, ca dovadă am luat premiul trei şi premiul întâi la acest concurs. Principalul secret este pasiunea, cârnaţii sunt făcuţi după o reţetă care a câştigat acum zece ani un concurs. Punem cam 10% carne de vită și restul de porc. La final, cârnaţii îi împărţim între noi, pe număr de bucăţi. Reţeta nu este niciun secret, dragostea pe care o punem noi în cârnaţi cred că face diferenţa. Usturoi, piper, sare toată lumea pune. Cârnații sunt lăsați la fum de trei ori, câte o zi și jumătate. Se face un foc din lemn de fag, se acoperă cu rumeguș, iar apoi cârnații se lasă la fum. Am pornit în primul an cu 74 de kilograme şi am ajuns acum să facem 140 de kilograme de cârnaţi”, a afirmat Ştefan Malanciuc.

Timișoreanul spune că toți cârnații sunt preparați pentru consumul propriu și, deocamdată, nu se gândește să transforme această pasiune într-o afacere.

Evenimentul “Degustarea cârnaților bănățeni” este organizat în fiecare an de redacția ziarului de limbă germană “Banater Zeitung”. Inițial, concursul era destinat comunității germane din Banat, dar apoi a fost extins.

La început, în anii ’70, concursul avea loc în redacția ziarului, unde cititorii aduceau cârnați preparați în casă, iar juriul era format din redactorii publicației.


Din anul 1995, evenimentul este organizat ca o manifestare publică.

„Noi reluăm o tradiţie a ziarului de limbă germană Neue Banater Zeitung, plecată din anii ‘70. Redactorii de atunci au iniţiat acest concurs pentru a avea o pârghie de a se întâlni într-un cadru mai plăcut cu cititorii. Ei au ales cârnaţii şi nu alt produs pentru că se ştie cât de importanți sunt aceştia pentru şvabii bănăţeni, cei care au făcut un cult din creşterea şi sacrificarea porcului. Din acesta au avut o lungă perioadă a anului alimente de bază: slănină, untură, carne, iar cârnaţii au fost elementul etalon. Începând din ’94, am reluat evenimentul. Autorităţile din perioada comunistă nu vedeau cu ochi buni comunitatea germană care vine, se înfruptă, mai aducea şi un vin şi în magazine nu găseai nimic. Creşterea unui porc era un semn al bunăstării pentru șvabii bănățeni. Noi am considerat că este și o modalitate de întâlnire a comunităţii germane”, ne-a declarat Siegfried Thiel, organizatorul evenimentului “Degustarea cârnaților bănățeni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.