Ion Ardeal Ieremia despre dorința lui Robu de a aduce Metallica sau...

Ion Ardeal Ieremia despre dorința lui Robu de a aduce Metallica sau AC/DC la Timișoara: „Aruncăm cu pâine în mulțime”. Cum își justifică Simion Moșiu liderul de partid VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Perspectiva utopică, greu de imaginat, oferită prin declarațiile sale de primarul Nicolae Robu, atunci când vorbește despre construirea unui metrou la Timișoara sau despre concerte gratuite AC/DC, Metallica sau Guns ‘n’ Roses este împărtășită și de ceilalți colegi de partid, care nu îndrăznesc să-l contrazică. Invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE, liderul consilierilor locali PNL, Simion Moșiu crede că întâmplări din trecut, când Timișoara a fost deschizătoare de drumuri, justifică dorințele iluzorii pe care le are Nicolae Robu.

Cum Timișoara a devenit primul oraș iluminat public din Europa, așa poate și administrația să îi aducă în premieră gratuit în fața timișorenilor pe cei de la Metallica. „Nicolae Robu parțial are dreptate, având în vedere că Timișoara a fost un oraș al oamenilor vizionari, un oraș al premierelor. Ar trebui să ne despărțim de mentalitatea fostă, cu drobul de sare, să vedem ce ni se întâmplă… Pentru a ajunge undeva trebuie să avem un țel”, a spus Simion Moșiu, liderul consilerilor locali liberali din CL Timișoara.

Total diferită este perspectiva regizorului Ion Ardeal Ieremia, consilier local PSD, care consideră deficitară și neverosimilă ideea lui Nicolae Robu. „Caracterul de masă al artei și al culturii este extrem de periculos. Tot mai mult se bate moneda unanimitate și propagare în masă a culturii. Este fantastic de riscant. Unanimitatea în artă nu este doar periculoasă, dar este imposibilă. Ambiția de a rupe gura târgului cu Metallica, AC/DC, dorința aceasta a domnului primar, nu am nimic cu ea, însă e puțin utopică, face parte din galeria marilor proiecte, de genul metroului”, a opinat Ion Ardeal Ieremia, aflat în studioul HDV.

Timișoara ar avea probleme la nivelul infrastructurii atunci când vine vorba de găzduirea unei trupe de o asemenea anvergură, pe care liderul consilierilor locali Ion Moșiu le aruncă în cârca Consiliului Județean Timiș, nevoit să închidă o parte a stadionului „Dan Păltinișanu” pentru a nu pune în pericol viața spectatorilor. „Am putea să-i găzduim pe stadion sau la aeroport. Însă stadionul e închis, ăsta e aportul pe care-l aduce consiliul județean pentru 2021”, a spus Ion Moșiu.

Caracterul gratuit al evenimentului pentru public ar putea funcționa ca și un bumerang, mai ales când vine vorba de astfel de nume sonore.


„A-i deprinde pe spectatori să nu plătească biletul de intrare este pe termen mediu și lung cea mai proastă opțiune în educarea publicului. Ar devaloriza momentul. În primul rând cei de la Metallica nu vin în locuri unde nu se strâng cel puțin 50.000 de spectatori. Sper ca domnul primar să nu se aștepte ca Metallica să fie plătită de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană”, a menționat regizorul Ion Ardeal Ieremia.

Perspectiva vizionară a primarului Nicolae Robu este justificată de Simion Moșiu ca fiind „o schimbare de optică”. Regizorul Ion Ardeal Ieremia a oferit o imagine mult mai amplă pentru ceea ce ar înseamna un concert cu intrare gratuită la Timișoara al trupei Metallica. „Este un fel de circ pentru populație. Aruncăm cu pâine în mulțime, acesta este echivalentul simbolic. Dăm la toată lumea, e mai puțin un act artistic, ci un gest de aroganță. E bine să te arunci la astfel de exemple ca Metallica, Guns ‘n’ Roses sau AC/DC, însă aici e un soi de nesăbuință adolecentină tardivă”, a explicat Ieremia.

Pentru ca aceste visuri să devină realizabile, Simion Moșiu crede că este nevoie de implicarea oamenilor ce au cunoștințe sau relații. Justificarea a venit tot printr-un exemplu pe care liderul consilierilor locali PNL l-a considerat elocvent. „Să divagăm apropo de marile formații și cum le-am putea aduce. Cred că-l cunoașteți pe Codrin Emandi, organiztor de festival de muzică medievală. Am asistat la o discuție și nu am înțeles cum un nume reprezentativ a venit la Timișoara. Mi-a explicat că toate devierile unor asemenea oameni de calibru mondial se fac pe relații personale. L-a adus aici pe un buget de câteva ori mai mic. Omul s-a simțit foarte bine la fabrica de bere. Nu a venit pentru bani, asta ar fi soluția, de asta trebuiesc implicați toți cei care au acces la așa ceva”, a specificat Simion Moșiu.

Liderul consilierilor locali PNL a fost contrazis pe de-o parte de regizorul Ion Ardeal Ieremia, care a oferit un exemplu edificator din fenomenul muzical. „Vă aduceți aminte când Rolling Stones a cântat la Praga în 2003? Pentru că erau într-un circuit european, președintele Poloniei de atunci a făcut tot ce a putut să-i invite pe aceștia să cânte și în Polonia, însă nu a reușit”, a exemplificat Ieremia. Pe de altă parte consilierul local PSD a spus că implicarea persoanelor de notorietate poate face diferența în unele domenii. „Dacă Timișoara va câștiga ceva, o va face prin conferințe, seminarii, întâlniri pe domenii. Probabil că ne lipsește o anumită coagulare. Nu sunt puține cazurile când persoane cu notorietate renunță la drepturilor lor”, a mai spus Ion Ardeal Ieremia.

1 COMENTARIU

  1. „În primul rând cei de la Metallica nu vin în locuri unde nu se strâng cel puțin 50.000 de spectatori.” – nea Ieremia … treaba asta ti-au spus-o personal aia de la Metallica ? … sau te-ai trezit cu gura vorbind singura ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.