Inspectorul școlar general al județului Timiș, despre lipsa spațiilor în cele mai...

Inspectorul școlar general al județului Timiș, despre lipsa spațiilor în cele mai vânate școli din Timișoara: ”Nu suntem capabili”. Ce spune despre desființarea liceului ”Ion Mincu” VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

elevi

Numărul mare al elevilor din Timișoara, în raport cu spațiile aflate la dispoziție în cele mai „vânate” școli, rămâne una dintre cele mai mari probleme ale învățământului județean. Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, nu este deloc optimistă în ceea ce privește găsirea unei soluții în viitor.

„Nu avem soluție cu spațiile pe Timișoara. Nu suntem pregătiți pentru 2020-2021. Efectul claselor pregătitoare se resimte când se finalizează o generație de pe gimnaziu. Noi ajungem pe Liceul «Grigore Moisil» cu 13 clase în plus față de ce avem acum. Am crescut artificial acolo. Nu suntem capabili”, a admis Aura Danielescu, aseară, la PRESSALERT LIVE.

Inspectorul școlar general crede că situația de pe hârtie e mult mai diferită față de cea din realitate. „La Moisil sunt circumscripții de ani de zile. În realitate, născuții vii nu ar ajunge să facă o clasă în zonă. Trebuie să știi că nu tot timpul, mergând într-un număr atât de mare undeva, cadrele didactice sunt pregătite să suporte”, a spus Aura Danielescu.

Către sfârșitul anului trecut, consilierii locali au votat pentru dizolvarea Colegiului Tehnnic „Ion Mincu”, în spațiile sale urmând să fie mutați elevii de la Liceul Lenau. „Dizolvarea nu s-a pornit doar la Mincu. Sunt în același caz alte trei unități de învățământ din Timiș.


Avem grădinița de la Percosova, care ține de Gătaia, de la Gruni, unde avem trei copilași, ceea ce înseamnă că dacă se îmbolnăvesc doi copii, practic o singură persoană ia bani de la statul român pentru un copil, bani care ar putea să îmbunătățească activitatea altundeva. Cea de-a treia școală ține de Voiteg, școala de la Folea, unde sunt doar șase copii, și nici aceia nu-și mai exprimă intenția să meargă spre școala pregătitoare. Ar însemna să-i ținem fără apă potabilă. Nu putem să reabilităm spațiul. Decizia a fost ca o formă de protecție”, a prezentat cazurile Aura Danielescu, invitată la PRESSALERT LIVE.

Inspectorul general școlar al județului Timiș a privit dizolvarea Colegiului „Ion Mincu” printr-o altă perspectivă. „Realitatea e alta. Acum patru ani de zile, cei de la Colegiul Mincu au venit spre inspectoratul școlar, directorii de pe trei unități de învățământ, în ideea de a convinge pentru o viitoare comasare. Ce s-a întâmplat? A dispărut Liceul de Poștă și Telecomunicații. Nu-mi amintesc să fi ieșit cineva în stradă. Media de acces era în jur de 7,50 – 8,00. S-a desființat și a intrat în istorie. S-a comasat cu Colegiul Tehnologic «Ion Mincu». În același timp, împreună cu ei, a venit Școala Gimnazială nr. 26, care se află în zona Dacia. Un cartier suprasolicitat, foarte mulți copii. Toate cele trei s-au grăbit să crească spre verticală. Ideea ni s-a părut pașnică, toată lumea fiind de acord. În patru ani de zile, Liceul de Poștă și Telecomunicații a intrat în istorie, foarte multe clase, comasându-se cu un liceu mult sub media de acces, interesul celor care mergeau spre poștă a scăzut considerabil. Ani de zile au dispărut număr de clase, număr de elevi. Întrebarea mea era ce ar câștiga din punct de vedere al reorganizării județul Timiș dacă s-ar închide liceele ce se închid de la sine. Ideea e să reîntărim prin organizare”, și-a prezentat punctul de vedere Aura Danielescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.