La Timișoara va începe mâine, de Ziua Îndrăgostiților, o campanie desfășurată în premieră în România. Aceasta se numește “Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit” și se va derula pe o perioadă nedeterminată. În cadrul acestei campanii, medicii vor să-i conștientizeze pe timișoreni că trebuie să aibă grijă de inima lor astfel încât creierul să nu fie afectat. Astfel, locuitorii vor fi informați despre fibrilația atrială, o afecțiune ce duce la bătăi neregulate ale inimii, ce poate cauza accident vascular cerebral.
“Încercăm să informăm corect cu privire la riscurile prevenției fibrilației atriale, a riscurilor date de lipsa anticoagulării atunci când fibrilația atrială este prezentă, a faptului că oamenii trebuie să fie conștienți că trebuie să-și protejeze singuri sănătatea”, a declarat, astăzi, medicul Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent, inițiatorul campaniei.
Concret, începând de mâine, în patru farmacii Farmado din Timișoara, persoane cu vârsta peste 55 de ani, cu prescripție medicală pentru boli cardiovasculare sau diabet zaharat, precum și persoane peste 65 de ani vor fi informate cu privire la fibrilația atrială, fiind pregătit și un pliant în acest sens. “Cei care nu știu că au fibrilație atrială și sunt la risc vor fi îndrumați într-o zonă a farmaciei pentru o mică testare de un minut, un electrocardiograf minuscul, prin care putem să demonstrăm absența sau prezența fibrilației atriale. Celor care au fibrilație atrială le recomandăm să meargă către medicul lor curant, iar dacă vor vrea să meargă către Fundația CardioPrevent, le oferim o programare gratuită pentru validarea acestei electrocardiograme”, a mai precizat medicul Dan Gaiță.
Potrivit statisticilor făcute publice de reprezentanții fundației, în România se înregistrează anual circa 65.000 de cazuri de accidente vasculare cerebrale. Fibrilația atrială, cea mai frecventă aritmie cardiacă, crește de cinci ori riscul de accident vascular cerebral ischemic și este cauza pentru 20-30% din aceste accident vasculare. În județul Timiș, anual sunt peste 200 de accidente vasculare produse doar din cauza fibrilației atriale.
“Jumătate dintre aceste cazuri pot să moară la primul eveniment sau să rămână cu paralizii severe. Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit dacă facem mișcare zilnic, să nu fumăm, să mâncăm sănătos, iar dacă ai peste 30 de ani ca bărbat și 35-40 de ani ca și femeie, să-ți faci anual un control, o electrocardiogramă, o discuție cu un medic, să vezi că inima merge bine.
La două zile, în Timișoara, cineva sub 40 de ani este adus ori cu infarct, ori cu accident vascular cerebral și cu o zi înainte ar fi zis că nu mi se întâmplă mie acel lucru”, a explicat Dan Gaiță.
Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în România, după afecțiunile vaselor inimii. Din păcate, țara noastră ocupă ultimul loc dintre statele din Uniunea Europeană în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare.
“Fibrilația atrială înseamnă un ritm neregulat, ea poate să dureze câteva ore, câteva zile sau poate să fie permanentă. Lipsa unui tratament anticoagulant sau al unui tratament care să poată să mențină ritmul în niște condiții optime poate să fie devastator, să-ți curme viața brusc. Această fibrilație care are legătură cu inima dă complicații majore la nivelul vaselor capului. Inima și creierul au legătură una cu alta și nu doar de Valentine’s Day ar trebui să fie legate”, a conchis medicul timișorean.
Foto: Virgil Simonescu