Pistă nouă de biciclete peste râul Mureș. Iubitorii pedalatului vor putea ajunge...

Pistă nouă de biciclete peste râul Mureș. Iubitorii pedalatului vor putea ajunge până în Ungaria

0
DISTRIBUIȚI

Iubitorii mersului pe două roți din vestul țării au încă un motiv de bucurie. Consiliul Județean Arad pregătește o pistă de biciclete pe malul Mureșului.

În cel mult doi ani, pe malul râului Mureș va fi realizată o pistă de biciclete care va lega orașul Arad de localitatea Pecica, aflată la o distanță de aproximativ 26 de kilometri de granița cu Ungaria.

Pista de biciclete va avea o lungime de aproximativ 18 kilometri și va fi construită în cadrul unui proiect european în valoare de peste 2,5 milioane de euro, derulat de Consiliul Județean Arad în parteneriat cu Primăria Mako, din județul Csongrad, Ungaria. „Amenajăm o pistă de biciclete între Arad și Pecica, din finanțare europeană, pe programul transfrontalier Interreg România – Ungaria. Pe axele «îmbunătățirea calității apei», «piste de biciclete» și «proiecte de cooperare interinstituțională», județul Arad accesează 11,3 milioane de euro”, a transmis Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Documentaţia tehnică pentru realizarea pistei de biciclete urmează să fie evaluată de către o comisie de experţi independenţi. Potrivit reprezentanților instituției, lucrările la noua pistă de biciclete ar putea începe anul viitor, iar proiectul va fi finalizat în toamna anului 2020.

Iustin Cionca a precizat că, în viitor, se vor realiza și alte piste de biciclete, care vor fi conectate la rețeaua internațională. „Realizarea pistei ar putea începe anul viitor, durata de finalizare a proiectului fiind estimată să se încheie în toamna anului 2020. Prin proiect se va construi o pistă de biciclete de 18 kilometri pe coronamentul digului între Arad şi Pecica, având ca valoare eligibilă 2.549.980 euro. Investiția aceasta este importantă pentru județul nostru fiindcă ne propunem dezvoltarea rețelei de piste de biciclete și conectarea acestora la rețeaua internațională.


În cazul nostru, ne vom lega de județul Csongrad”, a mai spus Iustin Cionca.

Pista de biciclete pe care consiliul județean vrea să o realizeze între Arad și Pecica urmează să fie construită pe digul râului Mureș, pornind din zona pădurii Ceala.

Traseu de vis pe Lunca Mureșului

Noua pistă de biciclete din vestul țării va trece prin una dintre cele mai frumoase zone din județul Arad, și nu numai, Parcul Natural Lunca Mureșului. Practic, aceasta va fi o continuare a pistei deja realizată pe teritoriul administrativ al orașului Arad până la podul peste râul Mureș din localitatea Pecica. La nivelul orașului Arad au fost realizate, în ultimii ani, piste de biciclete pe o lungime de aproape 130 de kilometri, prin două programe: unul în valoare de șase milioane de euro, cu bani europeni, și altul în valoare de 5,4 milioane de lei, cu finanțare locală.

Dacă ne referim la Lunca Mureșului, iubitorii mersului pe două roți care se vor plimba prin această zonă vor avea parte de o priveliște superbă. Pe traseul Arad – Pecica, bicicliștii pot traversa Mureșul Mort, unul dintre cei mai importanți afluenți ai Mureșului, pot vizita un arboret de chiparos de baltă și o cetate veche care pentru prima dată a fost menționată documentar în anul 1486. De asemenea, turiștii pot ajunge de multe ori pe traseu la râul Mureș, unde admiră păsările care cuibăresc sau se hrănesc de-a lungul lui.

Pe bicicletă din Timișoara până la granița cu Serbia

Vă reamintim că pasionații mersului pe două roți pot ajunge din Timișoara până la granița cu Serbia pe pista de biciclete realizată pe malul Begăi tot în cadrul unui proiect european. Pista are o lungime de 37 de kilometri și a fost inaugurată în anul 2015, iar anul trecut a avut loc recepția finală a proiectului.

A fost realizată în cadrul unui proiect în valoare de aproape 2,4 milioane de euro, prin programul IPA Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, în perioada 2013 – 2015. În cadrul proiectului au fost amenajate și opt refugii, au fost montate indicatoare de semnalizare, bariere în dreptul drumurilor laterale existente, pentru interzicerea pătrunderii autovehiculelor cu motor, care însă au fost vandalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.