Deputatul ALDE Marian Cucșa, vicepreședintele comisiei de control: „SRI nu trebuie să...

Deputatul ALDE Marian Cucșa, vicepreședintele comisiei de control: „SRI nu trebuie să se ocupe de corupție”. Dezvăluire explozivă despre modificarea legilor serviciilor de informații VIDEO

3
DISTRIBUIȚI
Radu Nicosevici și Marian Cucșa la emisiunea PRESSALERT LIVE

Radu Nicosevici, președinte al Academiei de Advocacy, a dezvăluit la emisiunea PRESSALERT LIVE că încă din urmă cu 10 ani se încerca o modificare a legilor siguranței naționale.

Atunci, în funcția de premier al României era actualul lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, iar președinte era Traian Băsescu. „Pe vremea lui Bogdean Olteanu, când era președintele Camerei Deputaților, Academia de Advocacy a fost solicitată să organizeze o audiere, întrucât este necesară schimbarea legilor siguranței naționale. Am fost plătiți să organizăm o audiere publică pe legile securității naționale, care a avut ca denumire comercială: «Cât cedăm din libertatea nostră pentru a ne fi oferită securitatea noastră?». A fost un efort foarte mare, pentru că a trebuit să găsim toate legislațiile, nu doar din Europa, dar și din SUA, Australia etc. Am făcut o sinteză și am pus-o la dispoziție. S-a dat spre evaluare inclusiv Camerei Deputaților, se întâmpla în anul 2008 cel mai probabil. Însă cineva a luat o decizie politică să nu se meargă mai departe. Acum realizăm că sunt vechi, trebuie schimbate. Însă de acum 10 ani era evident interesul. A fost o decizie politică sau o influențare făcută de servicii? Culmea, mi s-au cerut de curând acele documente”, a dezvăluit Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy.


Deputatul ALDE, Marian Cucșa, vicepreședintele comisiei de control a SRI a spus că munca de atunci trebuie valorificată, mai ales că acum se discută despre noi legi ale serviciilor de informații.

Deputatul ALDE a surprins prin declarațiile sale referitoare la ce ar trebui sau nu ar trebui SRI să facă, afirmând că: „În Germania, serviciile de informații își văd strict de atribuțiile legale. Trebuie să protejeze statul, să combată terorismul, nu trebuie să se ocupe de corupție. Din punctul meu de vedere corupția nu e un brand de țară. E demonizat statul cum că ar fi unul corupt”, a opinat Marian Cucșa.

Întrebat dacă crede că atunci când vor fi modificate legile securității naționale SRI-ului să nu-i mai revină culegerea de informații legate de faptele de corupție, Cucșa a menționat că „problemele de corupție trebuie să fie de domeniul DNA, prin definiția ei, asta trebuie să facă”. Președintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, a fost de părere că „această alocare de timp, de energie a clasei politice românești pe acest subiect denotă că ea este deranjată de acest lucru mai mult decât de altele. Dorința aceasta nu a venit din zona cetățenilor”.

Deși după decizia Curții Constituționale, SRI nu mai poate efectua interceptări sau filaje în dosarele penale, exceptând cele legate de terorism și siguranță, Cucșa a susținut că mai există acum o problemă a SRI: „Este și o problemă de trecut, dar mai departe de aceasta este și cadrul legal care trebuie îmbunătățit, ca fiecare instituție să funcționeze normal pentru a-și respecta atribuțiile”.

Deputatul ALDE a susținut că SRI trebuie doar să transmită informări Ministerului Public dacă are date referitoare la cazuri de corupție, dar să nu fie implicat în obținerea de probe în dosarele penale. Întrebat dacă acum, după decizia Curții Constituționale, are date că SRI ar face interceptări sau filaje în dosare de corupție, vicepreședintele comisiei de control a negat și a spus că ar fi grav dacă s-ar întâmpla asta.

3 COMENTARII

  1. Eu am senzatia ca domnul Marian Cucsa nu stie de fapt care-i rolul SRI-ului si cu ce se ocupa el (este strict un sistem de colectare de informatii. Teroetic nu combate, nu proceseaza, nu trage colculzii…el strange si raporteaza).
    P.S. Coruptia este o problema de siguranta nationala…mult mai grava si ne afecteaza mult mai mult decat zecile de atentate ISIS din RO…ah…stai ca nu avem…in schimb prin coruptia (promovada chiar de actuala coalitie)…se finanteaza destul de mult (adica la noi se musamalizeaza mai usor o spalare de bani, un tranzit de bani etc)

  2. Cucsa de taceai ramaneai un NONAME cu fata spalata. Acum dupa declaratia cu SRI arati cat esti de slugarnic si patat cu noroi. Ai mai pus un pai sub picioare sa te vada Tariceanu. Crezi ca populatia este oarba si nu vede cum Coruptia ucide Romania si ca in varful ei este si presedintele partidului tau.
    O rusine de deputat pentru Timisoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.