ANALIZĂ Protestele angajaților de la trei multinaționale din Timiș scot ”scheletele din...

ANALIZĂ Protestele angajaților de la trei multinaționale din Timiș scot ”scheletele din dulap” în județul în care totul merge bine

1
DISTRIBUIȚI
Protestul angajaților de la Elster Rometrics. Foto: Facebook/Sindicatul IT Timișoara

Revoluţia fiscală inventată de guvernul PSD în domeniul salarizării, dar şi sporurile enorme acordate unor categorii de bugetari au influenţat decisiv percepţia angajaţilor asupra propriilor salarii.

România, în general, respectiv Timişoara, în special, a fost aleasă de numeroase companii internaţionale pentru a deschide filiale locale bazându-se pe forţa de muncă ieftină. Ei bine, acele vremuri sunt pe cale de dispariție şi oamenii nu mai sunt dispuşi să accepte în continuare orice venit. Scumpirile din ultima perioadă şi stagnarea salariilor au scos oamenii la proteste. Lucrătorii sunt marfă scumpă, piaţa muncii absoarbe ca un burete orice muncitor disponibil, chiar dacă aceştia vin la Timişoara de la sute de kilometri. Iar asta a dus la câteva manifestări ale angajaților de la trei mari companii cu reprezentanțe în orașul nostru, care s-au petrecut într-o singură lună, în mai.

Cum a fost la Kathrein

Primii au ieşit la protest angajaţii uneia dintre cele mai vechi companii externe care a investit în Timişoara, germanii de la Kathrein.


Oamenii s-au revoltat pentru salariile considerate mici, dar şi împotriva modului de lucru al conducerii societăţii. A fost nevoie de intervenţia conducerii centrale a companiei şi prezenţa unui reprezentant al acesteia la greva timişorenilor de la cele două uzine operate aici. Succesul muncitorilor a fost total, ei au obţinut o serie de sporuri pe care marea parte a oamenilor cu serviciu în oraş nici nu o speră, un plus de 400 de lei de luna viitoare şi o creştere salarială de 11% din ianuarie 2019.

Ce s-a întâmplat la Elster Rometrics

La doar câteva zile de la greva spontană de la Kathrein a ieşit la iveală un al doilea conflict la o societate internaţională, este vorba de Elster Rometrics, o companie din cadrul concernului Honeywell. De această dată nu a mai fost unul spontan, ci unul extrem de bine pus la punct, aici oamenii fiind membri ai uneia dintre cele mai puternice organizaţii sindicale timişorene din ultimii ani, Sindicatul IT. Cele câteva sute de membri de sindicat au cerut semnarea noului contract colectiv de muncă împreună cu angajatorul. Toate etapele legale ale conflictului au fost parcurse, iar părţile au ajuns la Inspectoratul Teritorial de Muncă în vederea concilierii, unul dintre ultimii paşi înainte de declanşarea grevei. Aici, reprezentanţii angajatorului nu şi-au însuşit niciuna dintre doleanţele sindicatului, iar la orizont se întrevede apariţia grevei. La această societate problemele au fost sporite şi de eliminarea facilităţilor fiscale oferite personalului din domeniul IT, practicate în ultimii ani în România. Cazul nu a ajuns încă la stadiul de grevă, era programată o nouă rundă de negocieri, dar premisele sunt destul de clare în sensul aprobării fazei maxime a conflictului.

Revoltă și la AEM

Tot salariile mici au scos din procesul de lucru şi angajaţii uneia dintre cele mai vechi societăţi timişorene care a rezistat în economia de piaţă, AEM SA. Nemulţumiţi de veniturile mici, oamenii au întrerupt lucrul şi au început un conflict spontan de muncă. Deocamdată nu au fost anunţate rezultatele unei eventuale discuţii între părţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.