Programul BEGA!, un proiect cultural grandios de ”trezire” a malurilor canalului ce...

Programul BEGA!, un proiect cultural grandios de ”trezire” a malurilor canalului ce străbate Timișoara. Cum poți participa

0
DISTRIBUIȚI

BEGA! este un program de artă performativă creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională.

Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al orașului Timișoara pentru anul 2021 ca unul dintre programele principale ale acestuia sub numele inițial de “Mega Bega”, programul va include proiecte și acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.

Spre deosebire de un format clasic, BEGA! nu își propune să importe producții artistice, în schimb se axează pe colaborări cu organizații cu expertiza de a crea și de a facilita un proces de creație colaborativ, specific unei comunități și cu implicarea acesteia.

Miza pe care BEGA! și-o asumă în contextul TM2021 este de a merge mult dincolo de un act artistic în sine și are implicații culturale, sociale și chiar la nivel de infrastructură.

“Canalul Bega ilustrează realitatea postindustrială europeană, care încă mai marchează oraşele continentului nostru. Masivele clădiri abandonate sunt percepute ca nişte spaţii obscure ale urbei, în aşteptarea unei reconversii culturale, iar proiectul „BEGA!” din cadrul Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană își propune să redefinească rolul Canalului Bega de la ruta comercială pentru bunuri manufacturate, într-unul de canal care conectează idei și oameni dincolo de granițe”, spune Simona Neumann – Director Executiv, Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană.

Pregătirea primei etape a început în 2017 când au avut loc vizite de studiu în Danemarca, Franța și Anglia în cadrul cărora s-au ales partenerii externi și a continuat cu întâlniri la Timișoara, aducându-i pe aceștia alături de organizațiile locale implicate, pentru a defini cadrul de lucru.

Etapa din 2018 constă în activarea fostului port al orașului Timișoara prin crearea unei producții personalizate folosind povestea orașului cu actori culturali locali coordonați de coregraful jocurilor Paralimpice de la Londra, Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motion House.


Muzica va fi scrisă de compozitoarea Sophy Smith, în colaborare cu muzicieni locali, conținutul grafic pentru videomapări va fi realizat de compania bască, Logela, iar conținutul artistic al programului în 2018 va fi creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru dans), Asociația Culturală Kratima (RO, TM), Asociația Culturală TGP (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru muzică) și Asociația Tango Timișoara. Programul beneficiază și de susținerea și implicarea organizațiilor Prin Banat, Cries, Solidart, I.S.O.T, Melopolis, Ceva de Spus,Verde pentru Biciclete, Universitatea de Vest Timișoara șiSymme3D.

Apel pentru voluntari

Deoarece BEGA! este un program creat de comunitatea locală, în perioada 09.05 – 30.05 este deschis un apel pentru voluntari care vor să facă parte din echipa artistică non-profesionistăpe partea de dans sau muzică.

Prima întâlnire a echipei extinse cu persoanele selectate va avea loc în data de 4 iunie 2018.

Repetițiile pentru aria de dans vor avea următorul orar propus:

12- 23 IUNIE: câte două zile pe săptămână, 3 ore pe întâlnire, începând cu ora 18:00.
10- 21 IULIE: câte două zile pe săptămână, 3 ore pe întâlnire, începând cu ora 18:00.
12SEPTEMBRIE – 4 OCTOMBRIE: repetiții generale în portul orașului, începând cu ora 19:00 (zilele și orele exacte vor fi anunțate ulterior și vor fi aliniate programului general al participanților)
5-7 OCTOMBRIE: SPECTACOL

Programul repetițiilor pentru partea de muzică va fi mai puțin extensiv și va fi anunțat după data de 4 iunie.

Rezultatul colaborării va fi prezentat în datele de 5, 6, 7 octombrie 2018, în cadrul unui spectacol cu trei reprezentații în fostul port al orașului Timișoara (în dreptul str. Vulturilor).

La apelul de voluntari pentru partea de conținut artistic se pot înscrie persoane cu vârstă de peste 12 ani. Persoanele sub 18 ani trebuie să dețină acordul părinților pentru participare. Persoanele cu vârstă cuprinsă între 12 și 15 ani pot participa doar dacă sunt însoțiți la prima întâlnire de un părinte / tutore.

Persoanele care aplică nu trebuie să dețină nici o pregătire artistică, ci să își dorească să descopere ce înseamnă să faci parte dintr-un spectacol, alături de alți membri ai comunității.

Formularul de înscriere se poate accesa de aici: www.plai.ro/bega

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.