Copiii mici se fac prea mari

Copiii mici se fac prea mari

1
DISTRIBUIȚI

Medicii timișoreni atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător. Unul din patru copii este supraponderal, iar unul din trei suferă de obezitate. Alimentația proastă, lipsa mișcării, dar și anumite probleme psihologice determină creșterea în greutate.

La cei 13 ani ai săi, Marian a ajuns să aibă o greutate imensă. 130 de kilograme. Băiatul era atât de gras, încât atunci când a acuzat o durere mare de cap, pur și simplu nu a reușit să intre în cercul unui aparat pentru a i se efectua un RMN. Medicii au reușit cu greu să găsească un astfel de echipament medical, cu un cerc mai mare, iar cu investigațiile efectuate, a fost trimis la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, dintr-un oraș din centrul României.

„Pur și simplu nu am avut o manșetă suficient de mare pentru a-i putea măsura tensiunea, a trebuit să împrumutăm de la adulți. Din fericire, nu a fost nimic grav în ceea ce privește durerea de cap. Stând de vorbă cu părinții, am înțeles că fratele mai mare era atlet, foarte energic, pe când fratelui mai mic mama îi dădea cu lingurița încă de mic să mănânce din cinci în cinci minute”, ne-a declarat Otilia Mărginean, medic endocrinolog pediatru, șeful Secției III Pediatrie a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Medicul timișorean semnalează faptul că obezitatea a devenit o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulți copii. Mai mult, vârsta la care apar primele probleme cu greutatea a scăzut simțitor în ultimii ani.

Potrivit statisticilor furnizate de reprezentanții Spitalului de Copii din Timișoara, între 15 și 17% dintre internări sunt cauzate de obezitate. Doar anul trecut, pe secțiile de Pediatrie ale unității medicale au fost internați 8.236 de copii, dintre care aproximativ 800 cu obezitate. Iar cauzele pentru care copiii ajung să mănânce din ce în ce mai mult și să ia în greutate sunt diverse.

Cauze ale obezității

Otilia Mărginean spune că nu puțini dintre copiii supraponderali sau obezi ascund anumite probleme psihologice. Iar dorul de părinții plecați la muncă în străinătate cauzează multe dintre aceste tulburări ale micuților.

„Când spun probleme psihologice, mă refer la abandonul de către familie și la abandonul în cadrul familiei. Părinții pleacă în străinătate și trimit bani, iar copilul rămâne cu bunicii. Iar bunicii, ca să suplinească lipsa părinților, îi iau copilului tot ce dorește, respectiv prostii. E și șantajul din partea copilului, la care bunicii cedează. Acesta este abandonul de către familie. Plus că obezitatea este o forma bună a abandonului, adică avem copii care au tentative de sinucidere. Obezitatea este primul mare semn de alarmă că ceva nu este în regulă, apoi este tentativa de suicid. Chiar recent am avut un băiat de 11 ani, cu părinți plecați la muncă în străinătate, care a luat o cutie întreagă de Paracetamol, pentru că acest medicament poate fi cumpărat de la farmacie fără rețetă. Apoi mai este abandonul în cadrul familiei. Adică mama și tata lucrează de dimineața până seara sau mai au și un al doilea loc de muncă, ajung seara acasă, nu reușesc să vadă toate problemele copilului și copilul se securizează mâncând, adică eu nu pot să vorbesc, dar hai că mănânc și mă simt bine. În loc să se simtă bine prin conversație, se simte bine umplând stomacul. Acestea sunt două probleme mari de tot”, explică medicul timișorean.

Tocmai pentru a semnala din timp problemele psihologice cu care se confruntă copiii, Otilia Mărginean spune că este extrem de utilă existența unui psiholog în școli. Din păcate, chiar și în unitățile de învățământ în care sunt astfel de specialiști, prea puțini copii ajung să fie examinați, pentru că este nevoie de acordul părintelui care, deseori, refuză, având în minte ideea că „fiul/fiica mea nu are nicio problemă”.

Endocrinologul pediatru atrage atenția și asupra faptului că nu este bine ca părinții să nu le mai facă un pachet copiilor pentru școală, ci le oferă bani pentru a-și cumpăra de mâncare. „Sandwich-ul cu care mergea copilul la școală, bun, rău, cum era, hipercaloric, era ceva care mai avea și proteine. Acum nu mai facem sandwich-uri, îi dăm bani, iar copilul își ia ce crede de cuviință. Poate să-i spună mama copilului să-și ia salată de fructe, că el tot își cumpără ce vrea sau își ia ce vrea grupul”, a afirmat Otilia Mărginean.

Tratament greu

Medicul timișorean spune că deși nu au problemele unor adulți, și copiii sunt stresați din diferite motive.


Iar toate aceste probleme se aglomerează, și primul semnal de alarmă că ceva nu este în regulă e dat de creșterea în greutate. „În a doua etapă, copilul cedează. Acum suntem în situația în care obezitatea o să ducă mult mai repede la complicații psihologice, care nu știm cum se termină. Cele psihologice sunt mai apropiate decât cele metabolice, care sunt pe termen lung”, a mai explicat medicul timișorean.

În procesul de pierdere în greutate al copilului, un rol important îl au și părinții care, nu de puține ori, nu vor să recunoască că s-a ajuns în această situație pentru că micuțul mănâncă mult. Astfel, Otilia Mărginean spune că „niciodată părinții pacienților obezi nu recunosc că aceștia mănâncă. Spun că nu mănâncă. Deși este clar că mănâncă, nu poți să te îngrași dacă nu mănânci. Plus că mănâncă aiurea, mănâncă un număr necorespunzător de mese, mănâncă combinații alimentare care sunt nesănătoase, mănâncă lucruri pe care nu ar trebui să le mănânce. Cel mai greu se tratează obezitatea. O boală o tratezi, iei pastile, dar obezitatea este foarte complicat de tratat”.

Tocmai pentru că este în creștere, unui copil nu îi este impus niciodată un regim drastic. Astfel, medicii le fac micuților două tabele, cu ce au voie și ce nu au voie să mănânce, iar sub, un exemplu de meniu. „Nu îi spunem regim, nu îi spunem dietă, ci un exemplu. Dacă la sfârșit, după ce ai stat minute bune să întocmești tabelul și exemplul, ești întrebat de către un părinte dacă poate să-i dea măcar o bucățică de ciocolată, atunci e clar că va fi varză tot regimul. N-o să-l țină. Au fost câteva cazuri rare, într-adevăr, să avem o aderență a copilului, care a vrut să slăbească. Cu copilul trebuie să faci echipă, trebuie motivat cumva să slăbească, nu poți doar să-l restricționezi”, detaliază medicul pediatru.

Atât de grași încât nu pot să meargă

Nici ideea de a pune copilul pe cântar în fiecare zi nu este una bună. Asta pentru că micuțul poate ajunge să se teamă să se urce pe cântar. Tocmai de aceea, specialistul timișorean spune că este suficient o dată pe săptămână să ne cântărim. Un rol important o are și mișcarea, doar că în școli se face tot mai puțină, iar copiii preferă să se joace pe Internet, decât în fața blocului sau în parcuri.

„Mișcarea în școli s-a redus, din păcate, iar unde se face, știu eu un exemplu trist, îi aleargă toată ora. Nu se joacă cu o minge să se creeze și spiritul de echipă, să învețe de mici să lucreze în echipă. Eu le dau copiilor trei exerciții să facă, atât, dar să le facă în fiecare zi. Eu îmi aduc aminte că aveam dimineața înviorarea la școală, nu știu dacă se mai face acum. Dacă te duci în parc, vezi copii care stau pe telefon, se joacă pe telefon. Tinerii nu mai știu jocurile copilăriei”, semnalează endocrinologul pediatru.

Otilia Mărginean explică faptul că unii copii care au ajuns la Spitalul “Louis Țurcanu” din Timișoara erau atât de grași, încât nu mai puteau să meargă. Medicul s-a confruntat chiar și cu cazuri de copii la 12 – 13 ani, cu peste 120 de kilograme.

„La un copil cu obezitate trebuie văzut ce se întâmplă la școală și ce se întâmplă acasă, iar apoi identifici unde este problema. Cei mai mulți bani de la Organizația Mondială a Sănătății se duc pe complicațiile obezității, din păcate. Și fetele și băieții au probleme în egală măsură cu obezitatea, pentru că au nemulțumirile lor diverse. Este foarte greu să slăbești, toți vor cât mai repede. Le spun mereu că trebuie să aibă un pic de răbdare. Trebuie să existe suficientă răbdare și suficientă motivație. Acum este motivația verii, că te duci la ștrand, folosim mesaje pozitive, care să-i încurajeze să slăbească. Când vine iarna, este mai complicat. Este foarte important să-i motivezi. În America, dacă ai visat urât noaptea, a doua zi te duci la psiholog. La români, nu există cultura asta, să mergi la psiholog. Considerăm că noi nu avem nicio problemă”, explică medicul pediatru.

Copiii obezi nu mănâncă dimineața

Mâncarea de tip fast-food și nici sucurile, indiferent că sunt acidulate sau naturale, atât timp cât nu sunt făcute în casă, nu sunt recomandate, inclusiv apa minerală, care poate îngrășa. De asemenea, specialiștii atrag atenția că nu este bine să mâncăm prea repede și nici să sărim peste micul dejun și să considerăm cina cea mai importantă masă a zilei.

„Mâncarea de tip fast-food are și ea o influență, pentru că este o alimentație hipercalorică. Ideal ar fi ca la trei ore, trei ore și un pic să mâncăm ceva. Ori noi sărim peste micul dejun, mâncăm ce mâncăm la prânz și seara când ajungem acasă, facem excese. Majoritatea copiilor obezi nu mănâncă dimineața. Dacă mâncăm repede, iar ne îngrășăm. Cea mai mare prostie este să-i spui copilului să mănânce mai repede. În general, apa minerală îngrașă. În sucuri se folosesc îndulcitori care nu sunt buni, un suc de fructe făcut în casă este mult mai benefic decât un suc de cumpărat. Chiar dacă e un suc natural. Înainte de anul 1989, nu erau atât de mulți oameni grași, nici nu erau atât de multe produse alimentare modificate genetic. Atunci erau și multe competiții sportive pentru diferite grupe de vârstă. Acum, toată lumea merge la muncă cu mașina”, a conchis medicul Otilia Mărginean.

1 COMENTARIU

  1. Astia sunt copii crescuti de generatia mamelor facebook!. Asta cresteti! Generatii de clienti ai farmaciilor. ,,Nu alerga ca transpiri,,,,L-am scutit de sport ca e mic si oboseste,, ,,il duc cu masina la scoala ca e frig…ca e cald…ca ploua…ca ninge,,,,nu sta descult ca iei capuse,, ,,nu te duce in iarba,, ,,nu sta pe jos,,,,nu te uda,, ,,nu pune mana pe zapada ca racesti,, etc etc.Va recunoasteti ,,academicienelor,,? VOI ati distrus noua generatie de romani! VOI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.