Politehnica din Timişoara, în topul universităţilor româneşti într-un important clasament al instituţiilor...

Politehnica din Timişoara, în topul universităţilor româneşti într-un important clasament al instituţiilor de învăţământ superior

0
DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica Timişoara a urcat două locuri în clasamentul universităţilor româneşti în unul dintre cele mai respectate topuri universitare, SCImago Institutions Rankings. Acesta a dat publicității clasificarea globală a instituțiilor de învățământ superior și a celor ce activează în domeniul cercetării pentru anul 2018. Potrivit acesteia, Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul al treilea între instituțiile de învățământ superior din România, în creștere cu două locuri față de 2017. De menționat că SCImago Institutions Rankings a clasificat 25 de universități din România, doar cele ce îndeplinesc criteriile minimale privind numărul de lucrări științifice publicate.


Înaintea universităţii timişorene se află Universitatea Politehnica Bucureşti şi Universitatea Babeş – Bolyai Cluj.

Evaluarea performanțelor universităților, în clasificarea SCImago Institutions Rankings, se realizează pe baza următoarelor criterii: Cercetare, Inovare, Impact societal.

SCImago Institutions Rankings își realizează analiza exclusiv pe informații culese din bazele internaționale de date, fiind, din acest punct de vedere, în afara influențelor datelor furnizate de universități.

Clasamentul SCImago Institutions Rankings pentru anul 2018, la nivel mondial, cuprinde 3232 universități, iar în cadrul acestuia Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 512 în cadrul poziționării bazate pe punctaj. În ceea ce privește poziționarea în Europa de Est (care include Rusia, Cehia Polonia, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Kosovo, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, România, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Moldova), Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 47 între cele peste 3000 de instituții de învățământ superior, dintre care doar 141 au fost clasificate.

„Noi nu suntem fani ai acestor criterii de clasificare, conţin şi date subiective, anchete în spatiu public şi sunt subiective. În topuri apar anumite ponderi diferite de cât se aştepta altcineva. UPT este fruntaşă, e locul 3  în România. Spre deosebire de alţii, noi avem un colectiv didactic redus, de aproximativ 600 de cadre didactice şi tot atâtea de asociate. Acesta e un clasament dur, nu intră universităţile care nu ating un număr minim de lucrări ştiinţifice”, a declarat Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.