Locuitori din zona Elisabetin a Timișoarei, revoltați. Acuză primăria că ajută un...

Locuitori din zona Elisabetin a Timișoarei, revoltați. Acuză primăria că ajută un investitor să construiască un bloc chiar lângă biserică: „Avem o suspiciune de fraudă”

3
DISTRIBUIȚI

Mai mulți timișoreni care locuiesc în zona Pieței Crucii sunt revoltați de faptul că în cartierul lor, în care majoritatea locuințelor sunt case formate din parter și un etaj, ar putea apărea un bloc. Este vorba de un imobil format din parter, trei etaje, plus mansardă. La parter ar urma să fie realizate spații comerciale, iar la etaje apartamente, minim 40.

Concret, blocul ar urma să fie construit în Piața Bisericii, nr. 7, la doar câțiva metri de biserica din zonă, pe terenul pe care în acest moment se află o fabrică de sticlă, care ar urma să fie mutată în afara orașului.

Astăzi, în sala de consiliu a Primăriei Timișoara a avut loc o dezbatere publică, la solicitarea locuitorilor din zona vecină investiției, pe marginea „Planului Urbanistic Zonal – Locuințe și servicii, Piața Bisericii, nr. 7, Timișoara, beneficiar, SC Oglinda SA”.

„Noi urmărim o creștere a nivelului de înălțime. Există și inserții de clădiri noi în această zonă, și e normal să fie așa. Noi propunem o clădire de parter, plus trei etaje, plus mansardă. Nu depășim cu nimic ce s-a făcut în zonă. S-a avut în vedere ca în zona spre biserică să fie un anumit grad de intimitate, astfel că toate ferestrele vor da în incinta spațiului de dezvoltare, nu vor exista vederi directe către curtea bisericii. Clădirea va avea și o parcare, pentru a acoperi locurile de parcare necesare pentru construcția care va urma. Înălțimea la cornișă va fi de până la 19 metri, iar asta ne permite să facem doar un P+3, nicidecum un P+6, așa cum s-a vehiculat. Coama, vârful cel mai înalt, va fi de maxim 24 de metri”, le-a explicat celor prezenți la dezbatere arhitectul Radu Puica.

Pe de altă parte, locuitorii din zonă au susținut că regimul de înălțime al blocului ar fi prea mare, plus că nu ar fi asigurat suficient spațiu verde și nici locuri de parcare.

„În zona Piața Crucii, lângă biserică, se dorește mutarea fabricii, beneficiar Oglinda SA, iar în locul acesteia să fie edificată o construcție de blocuri și servicii, utilități pentru cei din jur. Doar că regimul de înălțime pentru care se dorește obținerea, aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal este de 18 metri la cornișe, mult mai mare decât un bloc cu patru etaje, care la cea mai mare înălțime este de 16 metri. Clădirile învecinate, stânga, dreapta, în spate, toate au o înălțime de parter sau parter plus maxim un etaj, nicidecum de parter plus trei etaje, plus mansardă, care se dorește a se construi în zonă. S-a pus în discuție și nivelul de ocupare al terenului. Pentru o zonă de locuințe și servicii, legea spune că trebuie să fie de maxim 40%, aici se dorește a se ocupa o suprafață de 55% din acest teren, sau chiar 60%, în funcție de modificările proiectantului, fără a se pune în discuție spațiile verzi, locurile de parcare. Pentru spațiile verzi au fost prezentate propuneri de a se oferi parcul de vizavi, parc de utilitate publică și destinat tuturor oamenilor, iar în ceea ce privește o mică zonă verde, s-a avut în vedere desființarea gardului bisericii și folosirea acestui teren pe post de zonă verde pentru locuințele ce se edifică. Lumea din zonă este nemulțumită, și-au exprimat profund nemulțumirea față de propunerile făcute și deși au fost semnalate și alte aspecte, respectiv parcările inexistente, deși se propune o parcare subterană, nu știm pentru câte apartamente și care va fi locația respectivă. Poate să fie realizată sub bloc, doar că nu se știe pentru câte apartamente”, a explicat avocatul Bogdan Olcean.

De asemenea, un timișorean care locuiește în zonă i-a acuzat pe reprezentanții primăriei că ar fi mână în mână cu investitorul, după ce a observat o serie de nereguli.

„Există un mod foarte dubios referitor la modul în care s-a organizat această dezbatere. În sensul că noi, vecinii cei mai importanți, am primit în 28 iulie o invitație pentru data de 19 iulie, toți ceilalți primind din timp invitațiile.


La prima dezbatere nu a participat nimeni, la a doua a fost anunțată data de 25 iulie, cu ziua de joi, iar 25 era miercuri. Atunci au participat mai mulți care au aflat și a fost un scandal mare aici, toată lumea fiind împotriva acelui proiect. Din momentul acela am ridicat inclusiv problema suspiciunii că ceva este putred aici, pentru că ei deja au avize tehnice, etc, au început angajați din primărie să ne sune personal și să ne anunțe când e următoarea dezbatere. Noi avem o suspiciune clară de fraudă aici, vor să fie ajutați. Parcă cei din primărie sunt avocații lor. Tu ar trebui să mă păzești pe mine să nu se întâmple minuni de genul ăsta în vecinătatea mea, nu să fi omul, prietenul lui, care vine cu o enormitate. Sigur, investitorul vrea să facă ceva, este ok, dar fă-o să fie rezonabilă în zonă. Nimeni nu cere altceva. Ni se pare o grabă suspectă de a da drumul la treaba asta. Noi, de exemplu, cerând niște acte primăriei, am constatat că am fost împinși finuț. Aici, arhitectul șef a zis personal că trebuie să o rezolvăm rapid, că el vrea să rezolve situația acestei întreprinderi. Este ok, dar este suspect. Faptul că se mută o fabrică este un titlu, acolo e un atelier care nu justifică dimensiunea evenimentului. Este o găselniță ca să se rezolve. Părerea mea este că investitorul nu va fi proprietarul, domnul Manta, care a fost aici, ci el va vinde toată afacerea asta cu PUZ-ul acceptat imediat ce-l va obține, chiar dacă noi apoi îl vom contesta în justiție și s-ar putea să și câștigăm”, ne-a declarat Mircea Tomoroga.

În timpul dezbaterii publice, arhitectul Radu Puica ar fi prezentat și o planșă cu erori, în sensul că unele clădiri au fost desenate ca fiind mai înalte decât sunt în realitate, lucru semnalat de cei prezenți în sală. Astfel, un angajat al Primăriei Timișoara i-a solicitat arhitectului să refacă planșa greșită.

Foto: Virgil Simonescu

3 COMENTARII

  1. Vedeți dacă beneficiarii acestui imobil lipsit de cel mai bun simt, nu au sponsorizat echipa de fotbal, la inițiativa dlui primar Robu, după arhicunoscute practica de al lua șpagă mascată!

  2. Nesimtirea, nepasarea, nici nu stiu cum sa-i mai spun, sunt la loc de cinste in ceea ce priveste conducerea orasului.
    Oare lucrurile astea se vad si in Spania, la domnul primar rOBU ?

  3. Ce s-a întâmplat inainte sub oranduirea lui Cojocari si Ciuhandu, e putin fata de practica primarului Robu de a căuta sponsorizări, te miri cui. Cine iti da bani in ziua de azi? Cel care are un interes, mai ales că sunt sume cu 4 5 cifre in Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.