Cod roșu la alergii. Tot mai mulți locuitori din Timiș suferă de...

Cod roșu la alergii. Tot mai mulți locuitori din Timiș suferă de alergii la ambrozie

0
DISTRIBUIȚI

Tot mai mulți locuitori din Timiș aleargă disperați la mediul alergolog din cauza unei buruieni care crește nestingherită pe terenurile din judeţ. Este vorba despre ambrozie sau “planta pârloagelor”, care nu este nici măcar controlată, darămite eradicată în județul Timiș. În aceste condiții, multe dintre persoanele alergice la ambrozie ajung la medic cu simptome tot mai severe, cauzate de expunerea în mod repetat la polen.

Medicul alergolog Carmen Bunu ne-a declarat că cei mai tineri pacienți care suferă din cauza ambroziei au doar doi ani. “Din păcate, între pacienți sunt tot mai mulți copii cu alergie la ambrozie, mult mai repede decât ne-am putea aștepta. În  mod normal, la un polen expunerea este de două, trei luni și alergia apare cam după patru, cinci sezoane, adică la vârsta de patru, cinci ani. Iar copiii sunt în vârstă de doi ani, ceea ce înseamnă o singură expunere și înseamnă că este încă din viața intrauterină expunere. Este și logic așa, dacă mamele sunt alergice, atunci alergia să se transmită pe calea legăturii sanguine de la mamă la făt. Cred că este o mare, mare problemă. Femeile însărcinate și alergice la ambrozie își expun extrem de puternic copiii. Mai mult, formele de conjunctivită sunt foarte severe în acest moment. Practic, pacienții vin cu simptome atât de severe, încât au nevoie de terapii extrem de agresive ca să poată fi controlate simptomele”, a explicat medicul timișorean.

Specialiștii avertizează că este cod roșu la alergiile cauzate de ambrozie de la sfârșitul lunii august și până la mijlocul lunii septembrie, pentru că în această perioadă înflorește buruiana. Zilnic, alergologul Carmen Bunu consultă peste 15 pacienți, cei mai vulnerabili fiind copiii, femeile însărcinate, care alăptează și persoanele cu alergie la ambrozie de câțiva ani.

“Eu am jumătate de normă ca medic și atunci văd în jur de 15 – 20 de pacienți zilnic. Dintre ei, în această perioadă, aproape toți sunt cu probleme generate de alergia la ambrozia. Practic, an de an este același lucru, în perioada august – septembrie văd doar pacienți cu această problemă. Toate categoriile de vârstă sunt expuse, sunt mai greu de controlat copiii, pentru că medicația pe care pot să le-o administrez este mai puțină. O altă categorie mai dificil de tratat este cea a femeilor însărcinate și care alăptează, pentru că iarăși nu pot să administrez orice medicație și restul populației cu alergie de mai mult de patru, cinci ani, pentru că la acestea apar și manifestări de astm. Practic, alergia la ambrozia se complică de la rinoconjunctivită la apariția astmului. Statistica mea, pe care o am din 2008 și până acum, arată că între 25 și 35% din persoanele alergice sunt alergice doar la ambrozie, ceea ce înseamnă foarte mult. Iar simptomele sunt extrem de agresive, pentru că expunerea la polen este extrem de mare”, a avertizat Carmen  Bunu.

Unii timișoreni care nu mai suportă alergia au luat decizia radicală de a se muta din oraș pentru aproximativ două luni, până când efectele buruienii nu se mai simt. “Există, din păcate, oameni care pleacă din oraș pentru două luni. Ori să fugi din casa ta, asta mi se pare ceva anormal. Te lupți cu un dușman necunoscut, îi aud pe pacienți că spun că vin din concediu, din locuri unde nu e polen, și până a doua zi nu pot să respire. Este bine de reținut că tot al treilea sau al patrulea pacient alergic este alergic la ambrozie și doar la ambrozie. Tot al doilea ajunge să fie alergic și la ambrozie, este diferență între monosensibilizare și cei care sunt alergici și la altceva. Cel puțin unul din trei pacienți nu ar avea nimic dacă această plantă ar fi cât de cât stăpânită. De asemenea, a coborât vârsta până la copiii mici alergici la ambrozia și simptomele sunt foarte grave în perioada de expunere maximă”, a semnalat alergologul timișorean.

Populația ar putea fi avertizată

Carmen Bunu le bate obrazul reprezentanților autorităților locale și naționale pentru faptul că iau măsuri prea puține pentru ca oamenii să nu  mai sufere din cauza alergiei la ambrozie. O soluție ar fi implementarea unui sistem de avertizare a populației, astfel încât locuitorii din județul Timiș să știe momentul la care concentrațiile de polen sunt mari și să meargă la medic din timp pentru a primi tratament.

“Este, din punctul meu de vedere, un lucru extrem, extrem de grav că nu se iau măsuri măcar de avertizare, ca să nu spun de control, de eradicare a ambroziei nu se mai poate pune problema, măcar de control a unei buruieni care face atât de mult rău.


Și îmi pare rău să spun că în continuare noi nu avem un sistem de avertizare a populației, nu există o monitorizare a calității aerului, care să conțină și concentrațiile de polen, ca să poată fi oamenii avertizați din timp, să poată începe tratamentul înainte de a fi în situația aceasta, de a avea simptome atât de agresive. Îmi pare foarte, foarte rău că suntem de atâția ani în această situație de a nu avea o monitorizare, de a nu putea să ajutăm oamenii cu o informație extrem de utilă. În primul rând, ar trebui să se implice factorii cu putere de decizie, și asta înseamnă primăria, consiliul județean, Ministerul Mediului, respectiv Direcția de Mediu. Cred că ei ar fi cel mai normal să se implice, pentru că este vorba de calitatea aerului. Un astfel de sistem costă aproape nimic pentru un oraș cu capacitatea noastră financiară, un astfel de sistem automat, care nu ar implica munca unui om tot timpul, ci doar colectarea datelor într-un sistem automat este în jur de 140.000 de euro”, a explicat Carmen Bunu.

Potrivit medicului timișorean, odată sistemul de avertizare al populației creat, s-ar putea realiza și o aplicație pentru telefonul mobil, s-ar putea face alerta pe un site al Primăriei Timișoara sau în stațiile de tramvai. Dacă până acum reprezentanții Primăriei Timișoara nu și-au arătat intenția de a face ceva pentru diminuarea efectelor ambroziei, un prim pas a fost făcut de Consiliul Județean Timiș.

“România ar putea fi primul oraș cu un astfel de sistem de monitorizare a calității aerului la standarde internaționale, care apoi ar putea fi implementat în toată țară. Am putea fi un proiect pilot pentru România, pentru că avem cea mai mare expertiză în ceea ce înseamnă ambrozia. Aș vrea să subliniez că pentru prima dată, în acest an, Consiliul Județean Timiș s-a arătat receptiv și dorește să se implice în crearea unui colectiv multidisciplinar care să poată crea un astfel de sistem de avertizare, prin evaluarea calității aerului. Nici în alte țări ambrozia nu este eradicată, dar este o plantă care este controlată. Noi suntem o țară în care nu se măsoară nimic, nu se evaluează nimic, cu toate că oamenii suferă atât de mult, an de an alții devin alergici. Eu cred că ar fi foarte importantă avertizarea și, într-adevăr, dacă se va face acest colectiv multidisciplinar, colegii de la Universitatea de Agronomie ar putea spune ce măsuri se pot lua ca să controlezi cât de cât buruiana, cei de la Universitatea de  Vest ne-ar spune cum să monitorizezi polenurile, cei de la Direcția de Mediu ar putea aplica niște măsuri de control, este Garda de Mediu care poate să-i amendeze pe cei care nu respectă regulile. Deci, s-ar putea face ceva pentru viața oamenilor. Și oamenii săraci, și oamenii bogați respiră același aer și este important să știe ce este în aer”, este de părere Carmen Bunu.

Vaccin anti-ambrozie

Specialiștii timișoreni încearcă să le dea o mână de ajutor persoanelor cu alergie la ambrozie și prin descoperirea unui vaccin revoluționar. În acest sens, la Oncogen – Centrul de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului, aflat lângă Spitalul Județean Timișoara, se derulează un proiect european, în valoare de două milioane de euro.

“Proiectul Inspired are ca și obiectiv să descopere toate fragmentele care induc alergie din polenul de ambrozie. Se cunosc până acum doisprezece fragmente cu potențial de sensibilizare, ori noi vrem să evaluăm care din ele chiar este semnificativ important să existe într-un viitor vaccin. În momentul de față existe preparate pentru imunoterapie, doar că ele sunt extrase din polenul de ambrozie și atunci au un anumit risc de alergizare. Din cauza aceasta se administrează în concentrații foarte mici și este vorba de un tratament de lungă durată, de trei ani, cu injecții subcutanate, o dată pe lună. Este lung și destul de dificil de suportat de pacient, dar oamenii care suferă fac această imunoterapie și am rezultate bune. Ceea ce noi am dori, pe baza rezultatelor pe care le avem, este să producem un vaccin care să necesite doar patru administrări și atunci am reduce net numărul de administrări și toleranța pacienților la tratament ar crește foarte mult”, a explicat Carmen Bunu.

În timp ce specialiștii timișoreni fac eforturi concrete pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor alergice la ambrozie, autoritățile locale se rezumă doar la a-i amenda pe proprietarii de terenuri care nu-și curăță terenurile. Poliția Locală Timișoara se laudă că, în acest an, au fost aplicate 122 de amenzi pe această linie, în valoare de 133.000 de lei. O amendă pentru necosirea terenul de buruieni este cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei. Pe lângă sancțiuni, cei care nu își întrețin terenurile riscă să fie supuși supraimpozitării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.