Licitaţia pentru celebrele tuneluri pentru urşi de pe autostrada Lugoj-Deva ar trebui...

Licitaţia pentru celebrele tuneluri pentru urşi de pe autostrada Lugoj-Deva ar trebui să demareze în curând. Pe cine urechează Ministerul Transporturilor

0
DISTRIBUIȚI

CNAIR va demara până la finalul anului licitaţia pentru realizarea celebrelor tuneluri pentru urşi de pe Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, situate între Margina şi Holdea. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Minea, în faţa deputaţilor din Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură.

„Lotul 2, aşa cum ştiţi, acolo avem acea lipsă de 9 km pe secţiunea E pentru care compania se mobilizează să demareze procedurile de intrare în licitaţie. Anul acesta, domnul director (n.r, CNAIR) ne confirmă că va reuşi să ridice pe SEAP documentaţia necesară licitaţiei”, le-a spus, ieri, deputaţilor din Comisia pentru Transporturi, Ionel Minea.

Oficiali ai CNAIR au avansat încă de acum un an termene referitoare la secțiunea E, în lungime de 9 km, sector pe care ar trebui să se construiască tuneluri care să asigure tranziția urșilor din zona de est a județului Timiș.


Până acum, aceste termene anunțate pentru documentația necesară procedurii de licitație nu au fost respectate.

Fără sectorul de 9 km, relația Lugoj – Deva pe autostrada A1 este întreruptă, șoferii fiind deviați pe DN 68A, Margina – Ilia. Conform CNAIR, secțiunea va fi finalizată în trimestrul IV 2021.

Cât despre Lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, secretarul de stat s-a declarat pesimist cu privire la respectarea termenului pentru finalizarea lucrărilor. „Pot să afirm că Lotul 4 este într-un stadiu avansat de execuţie. Am constatat, în urma vizitelor făcute pe şantier, o mobilizare şi o organizare exemplară a antreprenorului
care este român, în comparaţie cu Lotul 3 unde avem un antreprenor spaniol şi unde problemele sunt majore legat de organizare, legat de managementul neperformant pe care acest
antreprenor îl exercită pe acest lot. Apreciez că Lotul 4 îşi va respecta termenul de dare în folosinţă, iar Lotul 3, deşi antreprenorul promite de fiecare dată că îşi va duce la îndeplinire obligaţiile contractuale, în opinia noastră nu cred că va reuşi, având în vedere slaba organizare, lipsa utilajelor pe şantier, subcontractanţi extrem de mulţi şi greu de gestionat”, a mai spus Minea.

Lucrările la loturile 2, 3 şi 4 din Lugoj-Deva au început în 2013. Lotul 2, în lungime de 28,6 km, are ca termen estimat de finalizare, potrivit CNADNR, trimestrul IV al anului 2021, Lotul 3 (21 km) – octombrie 2018, iar Lotul 4 (22 km) – trimestrul IV 2018. Datele oficiale arată că Lotul 2 este gata în proporţie de 95,80%, Lotul 3 – 86%, iar Lotul 4 – 90,58%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.