Cinci călători în prima cursă inaugurală cu vaporașele pe Bega. Robu: “E...

Cinci călători în prima cursă inaugurală cu vaporașele pe Bega. Robu: “E mai bine decât mă așteptam”. STPT, probleme cu personalul FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1077943895">

De astăzi, Timișoara este primul oraș din România care are cinci subsisteme de transport public. Astfel, la transportul public cu autobuzele/minibuzele, troleibuzele, tramvaiele și bicicletele, s-a adăugat cel cu vaporașele pe Bega.

Cursa inaugurală a fost organizată în această dimineață cu vaporașul Decebal, iar printre cei care s-au plimbat pe Bega, de la stația Catedrala Mitropolitană și până la Uzina de Apă, s-au numărat primarul Nicolae Robu, Nicu Bitea, directorul STPT, Petru Ehegartner, șeful serviciului din cadrul STPT care se ocupă de întreținerea iluminatului public și mai mulți angajați ai societății.

“Este o bucurie foarte mare că astăzi, în sfârșit, dăm drumul la transportul public pe Bega cu vaporașul în municipiul Timișoara. Este al cincilea subsistem de transport public pe care STPT îl pune la dispoziția cetățenilor. Totul este gândit în concept intermodal, adică sunt conexiuni cu diverse mijloace de transport, de la o stație a unui subsistem înspre stații ale altor subsisteme. Desigur că nu este realizată la scară globală această conexiune, dar ne preocupă să facem ca într-un timp cât mai scurt să avem astfel de conexiuni totale în orașul nostru. Vrem să încurajăm transportul public și profităm de faptul că Timișoara are o apă precum Bega. Vaporașele sunt foarte confortabile, au 50 de locuri, avem șapte astfel de vaporașe, dar începem cu trei transportul public, pentru că este un experiment. În primul rând, vrem să vedem care este cererea, vom ține evidențe foarte clare cine, unde urcă și unde coboară. Vom face adaptări continue, la cerere. Evident că acum nu este perioada din an cea mai potrivită, pentru că în curând va veni iarna și vom întrerupe transportul pe Bega, dar vom relua în primăvară și vom fi în permanență preocupați să facem ajustări încât acest subsistem să funcționeze cât mai bine”, a precizat Nicolae Robu, înainte de a se urca în vaporaș.

Primarul s-a documentat în timpul plimbării cu vaporașul şi a aflat că pentru o cursă completă, de la stația Ardealul la Uzina de apă, se consumă patru litri de motorină, adică aproximativ 20 de lei: “eu cred că este foarte rentabil”, a spus Robu.

Pe traseu s-au urcat cinci călători, din trei stații, care și-au cumpărat bilet din vaporaș. “Va fi nevoie de timp până oamenii se obișnuiesc cu vaporașele. E mai bine decât speram. Aici nu există ambuteiaje, nu ai cu cine să intri în conflicte în intersecții, pentru că nu există așa ceva. Drept urmare, se circulă fluent, nu cu vitează foarte mare, în linie dreaptă aproape. Drept urmare, se ajunge foarte repede la destinație”, a povestit edilul.

Pe de altă parte, Nicu Bitea, directorul Societății de Transport Public Timișoara, a precizat că, în acest moment, sunt angajate doar 26 din cele 67 de persoane necesare pentru efectuarea transportului în comun cu toate cele șapte vaporașe.

“Circulă șapte vaporașe, nu trei, dar prin rotație, pentru că avem nevoie un pic și de personal din punctul ăsta de vedere. Chiar în această săptămână am mai angajat un timonier, în cursul săptămânii viitoare așteptăm un nou coleg timonier și atunci vom acoperi toate vaporașele cu tot ce înseamnă partea de căpitani și timonieri, și mai angajăm și marinari. Chiar discutam săptămâna trecută că vom face relocări din cadrul societății, din cadrul personalului, pentru a cursa angajații noștri să devină marinari și să acoperim toate cele 67 de posturi necesare pentru transportul public în comun cu vaporașele. În acest moment avem 21 de marinari, trei timonieri și doi căpitani. Obligatoriu trei vaporașe sunt pe traseu în fiecare zi”, a explicat Nicu Bitea.

Cele șapte vaporașe au fost cumpărate de Primăria Timișoara cu aproximativ două milioane de euro. Transportul public de persoane pe Bega a fost reluat după 51 de ani de la sistarea lui.

Vaporaşele vor circula în regim de transport în comun cinci zile pe săptămână, de luni până vineri, sfârşitul de săptămână fiind destinat curselor de agrement, care vor fi efectuate cu un vaporaş. Contravaloarea unei curse cu vaporaşele va fi de un leu, iar în weekend cursele sunt gratuite. Biletele pot fi cumpărate de la un angajat al STPT în vaporaș, fiecare ambarcațiune fiind dotată cu casă de marcat. Categoriile sociale beneficiare de gratuităţi pe transportul public local vor circula gratuit.
Programul curselor a fost afişat în cele nouă staţii de pe canalul Bega şi pe www.stpt.ro.

Traseul de la stația Ardealul și până la Uzina de Apă are 7,2 kilometri, iar o cursă este efectuată în aproximativ 50 – 55 de minute.

1 COMENTARIU

  1. Domnule primar esti dus cu capul. Cum pana mea sa fie rentabila cursa cu vaporasele cu doar 5 calatori. Ce faceti cand vor venii citez : Categoriile sociale beneficiare de gratuităţi pe transportul public local vor circula gratuit. cuma va mai fi rentabil atuncea??? Multumesc!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.