Grevă generală la Filarmonica Banatul. Robu amenință: “Un director de instituție n-o...

Grevă generală la Filarmonica Banatul. Robu amenință: “Un director de instituție n-o să fie pus de niciun sindicat și nici dat jos de vreun sindicat” UPDATE Anunţul directorului Gârboni

0
DISTRIBUIȚI

Un nou episod în scandalul izbucnit între zeci de angajați ai Filarmonicii Banatul din Timișoara și directorul instituției, Ioan Gârboni. Astăzi, 65 de salariați, membri ai Sindicatului Filarmonicii Banatul, au intrat în grevă generală. Practic, în această seară, de la ora 19:00, când ar fi trebuit să aibă loc concertul de deschidere al stagiunii, se va ține un recital de vioară cu acompaniament de pian. Asta după ce niciunul dintre cei 65 de angajați nemulțumiți nu vor urca pe scenă.

“Cei care suntem în grevă vom fi la concert și vom da lămuriri publicului și presei. Nu vom cânta, pentru că avem contractele suspendate. Suntem 65 de persoane, dintre care cinci sunt astăzi în concediu medical. Concertul din această seară este dedicat maestrului Remus Georgescu, fost director al Filarmonicii Banatul, compozitor – dirijor de renume internațional, care ne-a anunțat că dacă nu se ține concertul programat inițial, dânsul se va ridica și va părăsi sala”, ne-au transmis reprezentanții Sindicatului Filarmonicii Banatul.

Angajații nemulțumiți susțin că s-a ajuns în această situație “în urma eșuării tuturor încercărilor de soluționare a conflictului de muncă, care există de foarte mult timp între noi și direcțiunea instituției noastre”. În prezent, negocierea contractului colectiv de muncă a fost suspendată.

Pe de altă parte, Nicolae Robu a trecut la amenințări astăzi, nemulțumit fiindcă o parte dintre angajații instituției au intrat în greva generală.

“Toată lumea trebuie să acționeze cu respectarea legii și dreptul la grevă este instituit prin lege. Dacă s-au respectat pașii prevăzuți de lege, noi nu putem să pedepsim pe nimeni. Dacă nu s-au respectat, cei ce n-au respectat vor suporta consecințele. Se va face o analiză și se va vedea cine cu ce este vinovat. (…) Un lucru vreau să fie foarte clar pentru toată lumea. În Timișoara de astăzi, un director de instituție n-o să fie pus de niciun sindicat și nici dat jos de vreun sindicat. Lucrul acesta e nenegociabil. Putem discuta orice, dar cine-i director și cine nu e director nu stabilesc sindicatele. Sindicatele au alte atribuții. Vom vedea ce se va întâmpla. Nici refuzul unora de a apărea în spectacole duminica pentru că au altă treabă pe la biserici nu este acceptabil, să fie foarte clar”, a declarat Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timișoarei a mai precizat că sunt lucruri care trebuie corectate și a amenințat că va face “liniște” în cadrul Filarmonicii Banatul.

“În principiu, trebuie să fie foarte clar și pentru directorul Gârboni, și pentru ceilalți interpreți angajați, muzicieni, indiferent de postul pe care-l ocupă, că trebuie să acționăm cu respectarea legii și că un contract colectiv de muncă trebuie negociat.


Domnul Gârboni a vrut să negocieze un contract colectiv de muncă și partea cealaltă a părăsit negocierile și n-a mai vrut asta. (…) Se va face liniște acolo, vă spun eu, dacă pleacă și unii și alții, indiferent câți, dar se va face liniște. Noi nu putem continua cu o astfel de atmosferă într-o instituție culturală atât de importantă a orașului. Nu stăm nici în muzicienii respectivi și nici în directorul respectiv. Există pe planetă suficienți. Este regretabil, nu mi se pare normal așa ceva. Dacă directorul ar fi refuzat să negocieze contractul colectiv de muncă, atunci erau îndreptățiți la acest protest. Dar dacă directorul a spus că după ce își rezolvă problemele de sănătate reia negocierile, atunci eu consider că au procedat incorect. Până la urmă, dacă este nevoie, vom recurge la soluții radicale, în limitele legii, față de fiecare. Consider că au vinovății și unii și ceilalți. Sunt încăpățânări care nu-și au sensul. Și dacă ar exista mai mult respect pentru spectatori, că un artist, mai ales unul din domeniul muzicii, nu se manifestă în camera surdă de unul singur, are nevoie de spectatori. Dacă ar exista mai mult respect, nu ar exista astfel de lucruri. Din păcate, nu cred că toți trăiesc arta așa cum trebuie trăită, cred că pentru unii este sursa de venit, nu o trăire”, a conchis Nicolae Robu.

UPDATE Ca urmare a declanșării grevei generale, directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni, a anunțat, astăzi, pe Facebook, că a fost anulat concertul simfonic pregătit.

“Astăzi, 5 octombrie, deschidem o nouă stagiune a Filarmonicii Banatul Timișoara cu o tristețe în suflet. Deși pe scenă se află un număr de colegi din orchestră și cor, nu putem, cel puțin azi să avem un concert simfonic demn de o deschidere de stagiune. Din 191 de angajați ai filarmonicii, o treime (62 persoane) au hotărât să declanșeze greva. Astfel, 42 de colegi din orchestră, nouă colegi din cor și cinci din personal auxiliar și administrativ sunt în grevă, dar și 15 colegi în concediu medical, (probabil răpuși de această gripă tomnatică), ne-au făcut să luăm decizia schimbării programului. Nedorind să improvizăm un concert ad hoc, nereprezentativ pentru noi, am hotărât împreună cu primăria să vă oferim un extraordinar recital al solistului nostru din această seară, Ștefan Horvath, concert maestru al Orchestrei din Bassel-Elveția, acompaniat la pian de solistul filarmonicii nostre, Dragoș Mihăilescu”, a scris Ioan Gârboni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.