Secretar de stat în Ministerul Culturii: Nicolae Robu a furnizat informații false...

Secretar de stat în Ministerul Culturii: Nicolae Robu a furnizat informații false cu privire la banii alocați de Guvern Asociației TM2021

1
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a acuzat degeaba Guvernul că nu susține proiectul Timișoara 2021. Cel puțin asta a susținut, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Timiș, Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii. Acesta a precizat că Primăria Timișoara are datoria de a fi principalul susținător din punct de vedere financiar al acestui proiect.

„Nicolae Robu a făcut o raportare un pic ciudată cu privire la banii alocați asociației, ulterior mi-a trimis un SMS prin care mi-a spus că s-a referit, de fapt, la perioada 1 ianuarie 2017 – 30 august 2018. Primăria Timișoara are datoria de a fi principalul susținător al acestei asociații. În ședința Consiliului Local Timișoara din februarie, consilierii locali au aprobat o alocare de șapte milioane de lei pentru anul în curs. După informațiile pe care le dețin, Primăria Timișoara a finanțat în proporție de 18% din suma promisă. Guvernul, prin Ministerul Culturii, și nu numai, trebuie să-și angajeze o susținere robustă și multianuală a acestui proiect cultural”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Culturii.

De asemenea, Ion Ardeal Ieremia a precizat că din cauza primarului Nicolae Robu, care nu s-a prezentat la ultimele întâlniri ale vechiului board al Asociației TM2021, nu pot fi aprobate nouă memorandumuri cu privire la finanțarea proiectului.

„La mapa ministrului există de ceva vreme două memorandumuri. Unul între Ministerul Culturii și Asociația Timișoara 2021, prin care se constituie un parteneriat între aceste două entități. Rostul acestui memorandum este acela de a da posibilitatea Ministerului Culturii de a deschide în contabilitatea ministerului a unui capitol bugetar distinct, dedicat proiectului Timișoara 2021. Și încă un memorandum de Guvern, care ar fi un prim pas necesar pentru emiterea unei ordonanțe de urgență prin care Guvernul își asumă finanțarea în parametrii și pe durata stabilită în dosarul de candidatură. Asociația Timișoara 2021 a depus la Ministerul Culturii, pentru cuprinderea în bugetul pe 2019 a finanțării unor proiecte culturale pe anul viitor în sumă totală de 4,6 milioane de lei. Aceste sume au fost prinse și anunțate la Ministerul Finanțelor Publice. Acum ne aflăm în situația în care pentru ca aceste două memorandumuri să poată fi semnate de ministru și unul trimis asociației, celălalt supus discuției într-o ședință de Guvern, este nevoie de o modificare a statutului Asociației Timișoara 2021, care nu se poate face decât de către Adunarea Generală a Asociației, a cărei dată de întrunire nu se poate stabili, pentru că domnul Robu nu participă la întâlnirea vechiului board.


Pe românește, noi așteptăm după domnul Robu, care nu a putut participa la ultimele două reuniuni ale vechiului board, pentru a se stabili data la care să se întrunească Adunarea Generală, așteptăm procedural pașii necesari pentru a putea fi noi, Ministerul Culturii, în legalitate pe aceste două memorandumuri”, a detaliat Ion Ardeal Ieremia.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Culturii a mai precizat că informația făcută publică de Nicolae Robu cum că Guvernul ar fi finanțat cu doar 59.000 de lei Asociația Timișoara 2021 este falsă, în condițiile în care doar pentru organizarea proiectului „Lumina Libertății” a fost alocată o sumă de 851.000 de lei.

Pe de altă parte, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, i-a transmis primarului Robu să nu mai încerce să arunce responsabilitatea finanțării acestui proiect spre alte instituții.

„În afară de a-i solicita primarului Robu să participe la board-ul asociației, aș vrea să trag un semnal de alarmă și să solicit președintelului PNL Timiș în special, întâmplarea face că e și primarul municipiului Timișoara, să-și asume responsabilitatea implementării acestui proiect. Ministrul Culturii, Guvernul, Consiliul Județean Timiș sunt parteneri, dar are această responsabilitate și faptul că postează niște materiale pe Facebook de a încerca să arunce spre celelalte instituții responsabilitatea acestui proiect nu poate să se dezică de responsabilitatea pe care o are în mod special Primăria Timișoara. Cred că grupul PNL nu știe exact direcția pe care vrea să acționeze. Ba o dată vrea să schimbe actuala conducere, ba până la urmă Simona Neumann face un lucru bun și e bine de susținut. Cred că aceste demersuri de a oscila și de a nu-și asuma o anumită responsabilitate a dus ca din martie trebuia întâlnirea și Adunarea Generală și s-a ajuns că suntem în noiembrie și încă nu a fost constituit. Eu am transmis conducerii să lase de a intra cât mai mulți membri în cadrul asociației, sunt bineveniți, dar în mod special cei care au intenții curate să susțină această asociație, nu să pună pâna pe asociație, în sensul de a beneficia de aceste finanțări”, a explicat Călin Dobra.

Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 a estimat, în dosarul cu care a câștigat titlul, că bugetul total pentru implementarea acestui proiect se ridică la aproape 50 de milioane de euro, dintre care 12 milioane de euro ar trebui să vină de la Guvern. Doar că nu se știe care va fi suma alocată de guvernanți în total.

„Cele 12 milioane de euro reprezintă suma pe care Asociația Timișoara 2021 a considerat-o ca fiind îndestulătoare ca și contribuție a Guvernului. Nu e în căderea Ministerului Culturii să decidă suma, asta se decide în ședință de Guvern. Ministerul Culturii este obligat să propună suma și va propune 12 milioane de euro, dar Guvernul decide dacă vor fi opt, zece, șase”, a mai precizat Ion Ardeal Ieremia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.