Exemplarul original al Tratatului de la Trianon va fi expus publicului, în cadrul a două expoziţii care se vor deschide în această lună, la Alba-Iulia şi în Bucureşti. Documentul îi aparţine unui fost senator de Hunedoara.
Haralambie Vochiţoiu a făcut achiziţia foarte valoroasă, în urmă cu doi ani, la o licitaţie cu obiecte care au făcut parte din vestita colecţie a lui Corneliu Vadim Tudor, organizată de prestigioasa casă de licitaţii Artmark. Exemplarul original al Tratatului de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920 de puterile aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a apărut în limba română după ce fusese semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles, inclusiv de România.
Fostul senator, „colecţionar în limitele bugetului” după cum singur mărturiseşte, a povestit, pentru PRESSALERT.RO, că s-a dus la respectiva licitaţie atras de un alt obiect, un steag despre care Corneliu Vadim Tudor spunea că ar fi aparţinut lui Avram Iancu.
„Îl primise la Ţebea, de la un simpatizant. Era un steag pe care scria «Gemina» (de la numele Legiunii a XIII-a Gemina, care fusese încartiruită la Apulum – n.n.). Au fost foarte mulţi participanţi interesaţi de acest steag, inclusiv administraţia locală a comunei Avram Iancu, dispusă să pună la bătaie întreg bugetul comunei pentru achiziţionarea steagului.
Steagul scos la licitaţie depăşea bugetul de care dispuneam, dar m-am uitat cu atenţie pe catalog şi am văzut Tratatul de la Trianon, care a trecut aproape nebăgat în seamă. Am avut un singur contracandidat şi am reuşit să-l cumpăr la un preţ simbolic, de câteva mii de euro. Nu ştiu cum a ajuns în posesia lui Vadim Tudor. M-am interesat, nici măcar Academia Română nu deţine tratatul în original”.
Haralambie Vochiţoiu, care este în prezent managerul unei firme de formare profesională, şi-a deschis, recent, şi o firmă de arhivare de documente, după ce a vizitat mai multe asemenea firme private. „Cea mai mare, aflată la Bucureşti, deţine certificatul de naştere al lui Carol al II-lea. În firma mea, piesa de căpătâi va fi Tratatul de la Trianon”. El deţine deja 1.700 de metri liniari de documente, iar în colecţia sa mai există un drapel din 1918, o sabie, mai multe insigne, unele din obiecte fiind autentificate, altele, doar datate.
Toate aceste obiecte, împreună cu tratatul, vor fi expuse în această lună în două expoziţii dedicate Centenarului. Prima va fi deschisă în 7 noiembrie la Palatul Apelor din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, iar cea de-a doua va fi vernisată în 15 noiembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti.
Surse foto: mesagerulhunedorean.ro