Optimism în scădere pe piața muncii din regiunea de vest a României....

Optimism în scădere pe piața muncii din regiunea de vest a României. Numărul angajărilor ar putea scădea

0
DISTRIBUIȚI

locuri de munca

Optimismul firmelor scade considerabil, ceea ce înseamnă adio angajări pe bandă rulantă în Banat.

Adevărat magnet pentru persoane din alte zone aflate în căutarea de noi slujbe, regiunea pare să intre într-o perioadă de stabilitate sau chiar stagnare, dacă vorbim despre noi angajări. Fie că vorbim de o stagnare a investiţiilor şi a economiei, în general, fie o lipsă de personal nou, chiar şi din cauza creşterii salariului minim, cert este că tot mai mulţi angajatori anunţă că nu vor mai coopta personal nou, arată cel mai recent studiu privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, realizat trimestrial de ManpowerGroup. Aproximativ 70% dintre cei chestionaţi la nivel naţional declară că nu vor mai face niciun fel de angajări, dar nici concedieri, în primul trimestru al anului viitor.

Aceasta este cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani și ceva, ceea ce sugerează că piața forței de muncă de la începutul lui 2019 va fi mai prudentă decât în trimestrele trecute.


Pentru perioada următoare aproximativ 1 din 5 angajatori români (19%) prevăd creșteri ale numărului total de angajați în primul trimestru al anului 2019. De asemenea, 9% anticipează reduceri de personal, se arată în studiu. Zona de vest a României este, de asemenea, în stagnare, chiar în mică scădere faţă de debutul anului 2018.

Scădere și la nivel național

Piața muncii din trimestrul I din 2019 pare să fie una stabilă, în uşoară scădere. Angajatorii din regiune  raportează că vor face angajări în proporţie de 16%. Intențiile de angajare rămân relativ  stabile în comparație cu trimestrul IV/2018, însă scad cu 5 puncte procentuale față de trimestrul I din 2018. Scăderea apare şi la nivel naţional, chiar dacă mai mică puţin decât în regiunea noastră. Previziunea scade cu 2 puncte procentuale față de cea raportată de angajatori în trimestrul IV al acestui ani și cu 1 punct procentual față de trimestrul I din 2018.

În ciuda previziunilor uşor pesimiste ale specialiştilor, locuri de muncă mai sunt, iar două dintre judeţele regiunii sunt în topul naţional al locurilor de muncă disponibile „la oficial”, adică la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Astfel, conform datelor centralizate din toată țara, la finalul lunii noiembrie în județul Arad erau oferite 2.127 slujbe, iar în Timiș 1.412. Mai multe slujbe erau disponibile doar în alte două puternice centre economce, în Bucureşti şi Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.