Primarul Robu despre Alianța Vestului: Vom pune presiune pe Guvern să finalizeze...

Primarul Robu despre Alianța Vestului: Vom pune presiune pe Guvern să finalizeze autostrada A1 și autostrada Transilvaniei

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a afirmat, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la sediul PNL Timiș, că cei patru primari membrii ai Alianței Vestului nu au gânduri „secesioniste”, așa cum se zvonește, ci sunt patrioți.

„Am asistat la niște percepții asupra demersului nostru care ne-au lăsat uluiți pe toți cei patru primari care am avut inițiativa de a crea alianța. Cum poți vorbi despre gânduri secesioniste avându-ne în vedere pe noi? Noi suntem patru primari români, patrioți, oameni care am primit încrederea cetățenilor, cum să ne treacă nouă prin minte așa ceva? E total străină minților și sufletelor noastre orice vagă idee în acest sens. Ceea ce ne dorim noi este mai binele comunităților pe care le reprezentăm, al regiunilor noastre, ai acestei părți de țară în care sunt orașele noastre, dar mai binele în România stat național unitar, așa cum este România organizată prin Constituție”, a explicat primarul Timișoarei.

De asemenea, Nicolae Robu a declarat că se va avea în vedere extinderea doar după ce va fi înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului, moment în care va exista un statut și un act constitutiv.

„Doar atunci putem să analizăm cereri de primire în alianță pe baza prevederilor acestor documente pe care este fundamentată asociația. La ora actuală, trebuie să fim cu toții echilibrați, ținem aproape cu mai mulți colegi primari, pentru care avem toată stima, sunt oameni valoroși, avem toată aprecierea pentru comunitățile lor, știm că merită să fie alături de noi și le și spunem că va veni momentul când vor fi alături de noi”, a adăugat Nicolae Robu.

Totodată, primarul Timișoarei a precizat că realizarea unei rețele de autostrăzi este foarte importantă pentru România și a amintit faptul că, în prezent, se vorbește tot mai puțin despre autostrada A1 și autostrada Transilvania.

„Ar trebui să fie o mobilizare pe toate tronsoanele acestor autostrăzi, astfel încât într-un timp scurt ele să fie finalizate.


Noi, cei patru primari, o să punem toată presiunea de care suntem în stare pe Guvernul României, în primul rând, să înțeleagă prioritățile țării. În momentul în care ai conectivitatea foarte bună, deja ești atractiv, devii atractiv pentru investiții. Prioritatea zero a României de până acum este să-și ridice în altă ligă nivelul de mobilitate. Asta e prioritatea zero, concentrare de resurse pe autostrăzi. Alianța Vestului se va dovedi o forță care, printre altele, va accelera, procesul de realizare a acestor două autostrăzi, își va aduce contribuția, chiar dacă nu alianța le va face. Dar vocile noastre nu vor putea fi ignorate”, a detaliat Nicolae Robu.

Edilul Timișoarei a mai precizat că a auzit că s-a spus despre primarii care au format Alianța Vestului că ar fi „cei patru care au speriat estul” și a adăugat că „noi nu vrem să speriem pe nimeni, doamne ferește, noi vrem să fim parteneri, suntem compatrioți”.

Nicolae Robu a mai declarat că ar trebui să se renunțe la „centralism”, care este unul „păgubos”.

„Trebuie renunțat la acest centralism păgubos, a trecut epoca centralismului, trebuie aplicată descentralizarea, aplicat principiul subsidiarității. Nu pot ministerele, se sufocă, nu pot face față să gestioneze toată problematica unei țări de dimensiunile României. Trebuie descentralizare și înțeles că există simț al răspunderii, chiar mai mare acolo unde distanța până la cetățean e mai mică. Te întâlnești direct cu cetățeanul, îi cunoști nevoile și el te penalizează dacă nu i le satisfaci. Așa, ești undeva departe, într-un turn, într-o clădire în capitală și acolo, chipurile, se decide și se face totul. Nu e normal. Și dacă ar fi valoroși toți cei de acolo, tot nu ar merge lucrurile așa cum ar merge într-o organizare bazată pe descentralizare și subsidiaritate”, a conchis Nicolae Robu.

Conform primarului Timișoarei, chiar din anul 2019, primarii celor patru orașe ar putea face și lucruri „mărunte”. Printre acestea se numără promovarea de city break-uri în Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, astfel încât turiștii să petreacă un weekend în toate cele patru orașe. De asemenea, ar putea fi introduse city-carduri, valabile în toate cele patru orașe, prin care turiștii beneficiază de o serie de facilități, precum și curse de autocar care să transporte persoane din Timișoara până la aeroportul din Cluj-Napoca, de unde sunt disponibile o serie de curse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.