Regiunea de Dezvoltare Vest a împlinit 20 de ani. Evenimentul, sărbătorit la...

Regiunea de Dezvoltare Vest a împlinit 20 de ani. Evenimentul, sărbătorit la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai importante structuri de finanţare a dezvoltării regionale din România a ajuns la vârsta de 20 de ani. Vorbim despre regiunile de dezvoltare, constrituite la solicitarea Comisiei Europene, pentru a putea implementa mai bine acordarea de fonduri regionale. Iar Regiunea Vest a fost sărbătorită cum se cuvine, la Timişoara, la Palatul Administrativ.

Cel mai important rezultat al creării acesteia se referă la atragerea a aproximativ un miliard de euro în dezvoltarea judeţelor Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. „Sper că toţi aceşti 20 de ani au adus plusvaloare regiunii şi încercăm şi pe mai departe să aducem această plusvaloare. Acum, cele mai mari probleme sunt cu fondurile disponibile pe Axa 4 de Dezvoltare Urbană. Avem 102 proiecte care ar trebui depuse după jumătatea lunii decembrie, este puţin timp, dar încă suntem în termen.


Este o sumă mare, vorbim de 150 de milioane de euro, se acceptă o subscriere de 200%. ei ar fi trebuit să le depună din timp, să îi intrebaţi pe cei ce au depus aşa târziu. Ei ar trebui să aibă o abordare mai coerentă, erau obligaţi să facă din timp strategia de atragere şi investiţie din fonduri europene, trebuia doar să facă proiectele pe baza acesteia. Sunt proiecte complexe, de peste zece milioane de euro. De exemplu, la Reşiţa este vorba despre toate tramvaiele şi de reţeaua acestora. Expertiza este restrânsă la acestea, dar şi legea achiziţiilor publice nu este cea mai favorabilă”, a spus Sorin Maxim, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, instituţia infiinţată pentru punerea în practică a strategiei şi a finanţărilor disponibile în politicile regionale ale UE din zona de vest a României. „În urmă cu 20 de ani, atunci când am fost chemat să mă alătur proiectului, nu credeam că voi sta 20 de ani la ADR Vest”, a admis Maxim.

Succesul Regiunii de Dezvoltare Vest a fost confirmat şi de Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. „Am avut o prezentare a ADR Vest, a stadiului de implementare a finanţărilor europene. Este voba de 642 milioane de euro alocare regională, dintre acestea sunt în perioada de contractare 524 milioane, adică 82%. Pentru 290 de milioane contractele au fost deja semnate, 230 de milioane contracte sunt deja trecute de perioada de evaluare”, a declarat Călin Dobra. Domeniile în care s-au făcut cele mai importante investiţii cu banii administraţi de ADR Vest au fost dezvoltarea urbană, educaţia, sănătatea. Proiectul poate fi considerat un succes, dar acum a venit vremea ca acesta sp fie schimbat şi adaptat vremurilor actuale.

Evenimentul a fost punctat printr-o şedinţă festivă, dublată de o expoziţie foto în care sunt prezentate principalele obiective care au beneficiat de fonduri europene în toţi aceşti ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.