A murit o Doamnă a teatrului timișorean

A murit o Doamnă a teatrului timișorean

0
DISTRIBUIȚI

Cunoscuta şi îndrăgita actriţă a teatrului german din Timişoara, Ildikó Jarcsek-Zamfirescu, a încetat din viaţă, în această săptămână, la vârsta de 74 de ani. Absolventă a facultăţii de filologie din Timişoara şi a celei de actorie din Bucureşti, a debutat în 1970 la teatrul de stat din Botoşani şi a revenit la Timişoara doi ani mai târziu, unde, timp de 36 de ani, a interpretat peste 70 de roluri la teatrul german, pentru intervale scurte de timp fiind angajată şi la teatrul naţional şi la cel maghiar din oraş.

Memorabile au rămas rolurile interpretate în spectacolele „Minnna von Barnhelm”, „A douăsprezecea noapte”, „Chiriţa în provincie”, „Siberia”, „Scaunele”, Două surori” sau „Mutter Courage” şi timp de 18 ani, dintre care unii extrem de grei pentru cultura din România şi cu precădere pentru teatrul german, l-a condus cu multă competenţă şi dăruire, fiind, deopotrivă, actriţă, regizor, traducător şi profesor.

„Frau Ildikó”, cum era numită de colectivul teatrului, „era o prezenţă neobişnuită: fie că avea privirea mustrătoare ori îşi făcea cu ochiul, fie că afişa o mină fermă sau una plină de duioşie, fie că glasul îi era dojenitor sau cald, prezenţa ei nu putea fi trecută cu vederea.


Lucrurile le privea limpede iar simţul fin al umorului alimenta o personalitate plină de spirit. Şi corporalitatea dominantă şi-o asuma cu naturaleţe şi şarm. Era un om plin de viaţă. Te puteai îndrăgosti de ea” îşi aminteşte fostul director al teatrului german, Lucian Vărşăndan, căruia populara actriţă i-a fost un adevărat mentor. „A fost şi a rămas o autentică «grande dame» a teatrului. Rafinamentul, plurilingvismul şi erudiţia ei, alăturate unei fermecătoare vivacităţi, alcătuiesc profilul unei personalităţi care, nu doar în lumea teatrului, nu şi-a găsit încă egal” adaugă Lucian Vărşăndan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.