Poezie, contrabas și dans contemporan la lansarea cărții „Sfidarea stafidelor”

Poezie, contrabas și dans contemporan la lansarea cărții „Sfidarea stafidelor”

0
DISTRIBUIȚI

Librăria La Două Bufnițe îi invită pe toți amatorii de cultură la un eveniment interesant, în cadrul căruia va avea loc lansarea volumului „Sfidarea stafidelor”, de Onisimus Lang.

Onisimus Lang (pe numele său de artist Pumn de Țărână) este un artist român de rap și poezie care locuiește în Linz (Austria). Artistul activează din 2008 pe scena rapului românesc sub pseudonimul „Pumn de Ţărână”. A lansat până în prezent patru albume rap dintre care cel mai recent, „eu sînt litera“ (2016), marchează momentul de trecere către poezia scrisă. Se autodeclară cel mai fericit poet în viață, neutilizând poezia în scopuri terapeutice, ci savurând-o ca pe o ceașcă de cafea înainte de a scoate dimineața primul cuvânt pe gură. A debutat în luna septembrie a anului trecut cu volumul „Sfidarea stafidelor” publicat la Casa de editură Max Blecher.

„În volumașul cu care debutează, intitulat jucăuș & autopersiflant «Sfidarea stafidelor», Onisimus Lang vine cu o încredere în posibilitățile cuvântului scris și rostit pe care majoritatea poeților au cam pierdut-o în ultimele decenii – sau pe care, în orice caz, se codesc în general să o arate, mai preocupați de ocolișuri care să nu le dea de gol vulnerabilitățile & metehnele, de strategii textuale savante sau de grija de a nu părea din cale afară de poetici.


Și tocmai în încercarea de a nu părea pretențioși, de a fi aseptici și controlați, efectul la un public mai larg decât cel obișnuit cu poezia contemporană este contrar, lăsând impresia acelor musafiri care țin cu tot dinadinsul să se descalțe la intrare deși gazda insistă să nu o facă. Sunt o mulțime de efecte simple, de «dispozitive» poetice tradiționale, precum rima, asonanța, aliterația, repetiția sau hiperbola, pe care le folosesc în discursul lor, cu priză mult mai mare la publicul contemporan, raperii sau artiștii care fac spoken-word și slam, iar faptul că Onisimus Lang vine din această zonă și că este, înainte de toate, un performer captivant al propriilor texte, se vede din plin în prima sa carte. A fi liric, sentimental, exacerbat sau, dimpotrivă, elementar și accesibil, nu îl jenează defel. Și, fiindcă îmi plac poeții care nu se înscriu în mode și fac lucrurile în felul lor și numai al lor, mizez pe naturalețea netrucată a lui Onisimus Lang”, a spus Claudiu Komartin despre cartea Sfidarea stafidelor.

Evenimentul va avea loc vineri, 1 februarie de la ora 18 la librăria La Două Bufnițe, iar alături de Onisimus Lang va fi prezent și Dryan Osztreicher cu un performance de poezie, contrabas și dans contemporan. Acesta din urmă este un scriitor care nu se grăbește să publice, deși scrie mult și intens, atât poezie cât și proză. Ține la intimitatea sa, motiv pentru care el nu există sub nici o formă în mediul virtual. Onisimus și Dryan s-au întâlnit în Linz, unde Dryan a locuit o perioadă și unde, a înființat împreună cu Daniel Bierdümpfl cercul de poezie „The poets round of the square table“.

Turneul de lansarea a acestui volum a mai poposit în orașul nostru și în luna septembrie a anului trecut, la Reflektor Venue, în cadrul unui eveniment pus la cale de cei de la Jazz Updates.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.