Râul Timiș, promovat într-un mod inedit. Turiștii vor putea să se plimbe...

Râul Timiș, promovat într-un mod inedit. Turiștii vor putea să se plimbe gratuit cu biciclete sau canoe

0
DISTRIBUIȚI

canoe

Proiectul transfrontalier prin care se încearcă promovarea obiectivelor turistice care se regăsesc pe râul Timiș și în valea acestuia, de o parte și de alta a graniței cu Serbia, este aproape de final. Organizațiile care implementează proiectul european „Eco Timiș – un nou produs turistic” au reușit să îl prelungească cu încă șase luni, astfel încât toate activitățile prevăzute să fie duse la bun sfârșit cu succes. Astfel, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, turiștii se vor putea plimba gratuit cu bicicletele sau cu canoe, cu scopul de a descoperi frumusețile care se găsesc de-a lungul râului Timiș.

„Turiștii din Timiș vor avea la dispoziție biciclete, canoe și un catamaran cu care vor putea descoperi obiective turistice din județ, vor putea admira păsări în Rezervația Satchinez și în Padurea Macedonia, unde vor fi amplasate două observatoare, iar în Valea Timișului vor putea face drumeții și plimbări cu bicicletele având ocazia să facă popas în locuri amenjate și marcate, în care vor fi amplasate bănci și umbrare, coșuri de gunoi și indicatoare pe trasee promovate prin intermediul mai multor materiale informative de tipul hărților”, un informat reprezentanții Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

În total, în cadrul proiectului, pentru județul Timiș au fost cumpărate 30 de biciclete și 12 canoe, iar în luna februarie urmează să sosească și catamaranul, care va fi folosit pe lacul Surduc, cel mai probabil.


În următoarele luni se va finaliza și procedura de achiziție a mobilierului. De asemenea, partea sârbă beneficiază de 20 de biciclete și opt canoe, precum și un catamaran, care va fi utilizat pentru plimbări gratuite pe râul Timiș.

„Urmează să avem întâlniri cu reprezentanții primăriilor vizate direct de proiect. Vrem să discutăm inclusiv despre modul în care vor fi acordate bicicletele și canoe primăriilor, astfel încât ele să poată fi folosite gratuit de turiști. De asemenea, vom oferi biciclete și prin intermediul asociațiilor care fac cicloturism. O parte dintre biciclete intenționăm să le ținem la Muzeul Satului Bănățean, unde se află punctul de plecare spre două trasee pe care noi le propunem. Canoe vor ajunge, cel mai probabil, la Moșnița și Șag. Catamaranul îl punem pe Surduc și sper să aducă un plus de vizibilitate acelui obiectiv turistic. Acum discutăm cu reprezentanții Administrației Bazinale de Apă să vedem ce formulă putem găsi. Dacă nu se acceptă această variantă, atunci vom folosi catamaranul pe Bega, între Sânmihai și granița cu Serbia”, a afirmat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Delia, Barbu, directorul APDT Timiș.

Deocamdată, turiștii nu vor putea trece granița în Serbia pe apă cu canoe sau catamaranul. Valoarea proiectului prin care se încearcă promovarea râului Timiș este de aproape un milion de euro, din care părții române îi revine peste 300.000 de euro.

Proiectul „Eco Timiș – un nou produs turistic” este implementat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în judetul Timiș alături de partenerii săi, Asociația Miltonia Timișoara, Centrul  de voluntariat și mișcarea pentru protecția naturii, Pancevo și Camera Regională de Comerț Pancevo, Serbia. Proiectul se derulează în oglindă în țara vecină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.