Povestea trupei timișorene Univers, care și-a lansat discul la 40 de ani...

Povestea trupei timișorene Univers, care și-a lansat discul la 40 de ani de când a fost cenzurat de comuniști

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii timișoreni au avut parte de un eveniment memorabil, prilejuit de revenirea pe scenă a membrilor formației Univers.

Comeback-ul formației a avut loc cu prilejul interpretării live a albumului „Zgomotele orașului“, un disc care din cauza cenzurii comuniste a fost pregătit dar nu a mai văzut lumina zilei acum mai bine de 40 de ani. Membrii formației au lansat albumul în luna iunie a anului trecut pe platfoma de internet Soundcloud, iar unicul lor concert desfășurat în Timișoara a avut parte de un interes deosebit în rândul publicului care a prins „pe viu“ epoca rock a anilor ‘70 – ‘80 din orașul nostru.

„Nu am mai cântat de vreo 40 de ani deloc. Bine, poate am mai cântat în baie sau pentru familie. Am revenit fiindcă m-au obligat colegii de trupă. Bine, a fost o hotărâre de comun acord, ne-am invitat reciproc, am vrut să vedem ce mai știm. E foarte interesant ca după 40 de ani să scoți la lumina zilei un album pe care atunci doar visai că o să îl ai. Reîntâlnirea noastră e o reală plăcere. Nu am modificat nimic la textele pieselor făcute pe vremea aceea de Ștefan Dandu. Atunci au fost probleme, acestea fiind cenzurate de autoritățile comuniste. Nu am emoții înaintea concertului, am 69 de ani, la această vârstă nu mai ai emoții“, spunea înaintea concertului de anul trecut, Robi Strumberger, solistul formației Univers.

Punte peste ani

Piesele albumului „Zgomotele Orașului” au fost cântate o singură dată de formația Univers, în luna mai a anului 1978, la Casa Studenților, chiar dacă autoritățile de atunci nu au aprobat textul și nici titlul materialului.

„Acum 40 de ani am fost conectat la formația Univers prin intermediul regretatului Nae Tarnoczi. Am ajuns să-l cunosc pe Arpad Kajtar, care pe vremea aceea era angajatul Teatrului Maghiar, împreună cu band-ul. Trebuiau să cânte, să aducă bani instituției, cum era pe vremea aceea. La un moment dat mi-a zis că trebuie să facem o chestie rapidă.


L-am întrebat cât de rapidă și mi-a zis: în șapte zile. Drept urmare, în șapte zile s-au creat 11 piese. Nae nu a reușit să învețe acele 11 piese, în schimb Gheorghe Moșoarcă le-a învățat. Și a cântat fără să le citească de pe hârtie, căci Arpi Kajtar spunea că la el în formație nu se cântă cu stativ, ăla e pentru începători“, și-a amintit textierul Ștefan Dandu, o figură binecunoscută în rândul melomanilor din Timişoara şi nu numai, mai ales datorită versurilor pe care le-a scris pentru formaţii ca Locatarii, Pro Musica sau Kempes.

„Eu am mai cântat în Germania în formulă de duo cu soția, o vreme. Nu știu ce aduce interesant Univers acum… lăsăm publicul să decidă“, spunea Dumitru Chiţeală, tobarul trupei Univers, stabilit în Germania. Celălalt „neamț“ din componența formației, Gheorghe Moșoarcă, a mai apărut în câteva ocazii în fața publicului timișorean. „Am mai cântat la restaurante, la nunți și botezuri, pe vremea lu «Ceașcă». După ce am plecat în Germania am făcut o pauză de vreo 19 ani, până prin 2009. Atunci am cântat la Timișoara, la lansarea Radio Campus. După care am mai cântat în Germania cu niște băieți, ca hobby. Cu Arpi Kajtar mai facem piese, comunicăm cu ajutorul Internetului, acum suntem pensionari, avem timp“, spune el.

Un album controversat

Arpad Kajtar (Arpi, după cum îl cunosc colegii muzicieni, discipolii şi prietenii) a copilărit în cartierul Elisabetin, la doi paşi de clubul „Ada Marinescu“ (prin care au trecut toate grupurile vremii). Ca şi mulţi alţi muzicieni timişoreni, a fost profund marcat de filmul „The Young Ones” şi, pe la mijlocul anilor ’60, a început să fie prezent pe scenele locale, în diferite formule ale vremurilor.

„Povestea discului a început în momentul în care am fost trimiși să cântăm în Valea Jiului, la mineri și am avut câteva probleme cu un secretar de partid de acolo, care ne-a băgat bețe-n roate după un concert. Am mers cu piesele albumului la aprobare și ni le-au tăiat. Inclusiv titlul. Am susținut totuși un concert la Casa Studenților, iar cei care au venit au fost numai cei cu invitații, a fost cumva cu ușa închisă. A fost adresat numai celor cărora le plăcea muzica rock. Concertul a avut un succes deosebit. Revenim după 40 de ani și ne bucurăm. La ce să se aștepte cei care nu au auzit de noi? La o seară cu rockul anilor ‘70. Atunci asta era linia. O reluăm, o mai prezentăm odată. Fără îmbogățiri. Să nu se aștepte lumea la șlagăre, este exact rockul acelor ani. Avem o vârstă și nu ne gândim să mai cântăm și pe viitor. Albumul ăsta s-a cântat acum 40 de ani prima oară și acum a doua și ultima oară“, spunea Arpad Kajtar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.