Banatul și Translivania, mai dezvoltate decât majoritatea regiunilor din Ungaria, conform Eurostat

Banatul și Translivania, mai dezvoltate decât majoritatea regiunilor din Ungaria, conform Eurostat

0
DISTRIBUIȚI

 

Datele Eurostat arată că, în 2017, regiunea Vest a României a fost mai dezvoltată decât șase din cele opt regiuni ale Ungariei, excepțiile fiind Budapesta și Nyugat Dunántúl, a transmis hotnews.ro.

Unele regiuni din Romania pot fi considerate „dezvoltate” în comparație cu standardele internaționale. Cu toate acestea, multe alte regiuni rămân în urmă și ar putea fi considerate sărace chiar și după standardele locale.

București este cea mai bogată zonă a țării, cu un PIB de 22.000 euro/locuitor în 2017, de peste două ori mai mare decât media națională de 9.600 euro.


Astfel, regiunea este una foarte dezvoltată, datorită PIB-ului real pe cap de locuitor (standardul puterii de cumpărare – PPS) cu 44 de puncte procentuale peste media Uniunii Europene. Regiunea era puțin peste media UE încă din 2007, anul aderării României.

Budapesta avea în 2017 un PIB/per capita exprimat în standardul puterii de cumpărare de 41.900, în timp ce Bucureștiul are 43.200 PIB/per capita PPS. În schimb, restul țării este sărac după standardele UE. Datele Eurostat arată că regiunea Nord-Est este cea mai săracă zonă din România și cea de-a cincea cea mai săracă regiune a UE.

Chiar dacă s-au mai înregistrat îmbunătățiri față de acum zece ani, în 2017 inegalitatea veniturilor diferitele regiuni din România a devenit o problemă din ce în ce mai mare, potrivit publicației citate. Până acum o strategie națională, reală, care să soluționeze diferențele regionale mari nu a apărut. Astfel, diferențele dintre zonele sărace și cele bogate au șanse să devină tot mai mari, potrivit experților.

Chiar dacă a trecut un deceniu de la aderare, România încă este a treia cea mai săracă națiune a UE, după Bulgaria și Croația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.