Cetățile dacice, abandonate. O fundație a sesizat UNESCO în privința a cinci...

Cetățile dacice, abandonate. O fundație a sesizat UNESCO în privința a cinci locuri istorice din Munții Orăștiei

0
DISTRIBUIȚI

Fundația Dacica, înființată în anul 2009 în Alun, „satul de marmură” din județul Hunedoara,  a anunțat că, la începutul acestui an, a sesizat World Heritage Centre UNESCO cu privire la situația „dezastruoasă” în care au ajuns cetățile dacice din Munții Orăștiei. Acest sit reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul țării.

„Demersul Fundației vine în urma mai multor apeluri fără rezultat făcute în ultimii ani către Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Comisia Națională de Arheologie, Serviciul Public de Administrare a Monumenteleor Istorice Deva și alte instituții cu privire la situația acestor cetăți, precum și la modul în care este administrat situl Sarmizegetusa Regia, grav afectat de acțiunile administrației, care nu respectă cerințele UNESCO cu privire la managementul siturilor înscrise în Lista Patrimoniului Mondial”, informează Fundația Dacica.

Cetățile dacice au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în urmă cu 20 de ani, iar potrivit reprezentanților fundației, din acel moment, statul român a avut obligația să asigure un sistem de management eficient, astfel încât cetățile dacice să fie protejate. Însă, Fundația Dacica susține că, din 1999 și până în prezent, situl din Munții Orăștiei a fost neglijat de autorități.

„Cinci din șase cetăți sunt total abandonate, lăsate pradă degradării, distrugerilor deliberate și braconajului, iar Sarmizegetusa Regia este administrată printr-un mecanism neprofesionist, care ignoră cu desăvârșire regulile stabilite de UNESCO. Statul român nu a depus nici un efort pentru implementarea Convenției, încălcându-și angajamentele luate față de UNESCO”, a informat Fundația Dacica.

Reprezentanții ONG-ului susțin că, în ultimele două decenii, situația „gravă” a cetăților dacice a fost neglijată de către statul român.


Ba mai mult, Wolrd Heritage Centre nu ar fi fost informat cu privire la această situație, ci ar fi fost „mințit” prin intermediul ultimului raport obligatoriu, trimis în anul 2014.

„Astfel, România a informat UNESCO că în ultimii ani cetățile au beneficiat de finanțări pentru conservare și restaurare din șapte surse (inclusiv donații internaționale), că acestea beneficiază de muzee de sit, că au o stare de conservare bună, nici un factor negativ curent nu le afectează, o mulțime de factori pozitivi le ajută, nu există nevoi cu privire la administrarea lor, există căi de acces adecvate la toate, mijloace de informare pentru turiști etc. Situația prezentată de raportorii români plasează Cetățile dacice mai sus decât situri precum Stonehenge, Pompei, Granița Imperiului Roman, Delphi ș.a., care sunt afectate de peste 20 de factori negativi și reclamă cu onestitate o serie de lipsuri în ce privește facilitățile pentru turiști sau sistemul de management”, a semnalat Fundația Dacica.

Reacție internațională

Reprezentanții ONG-ului nu au stat cu mâinile în sân, ci au sesizat Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, solicitând tragerea la răspundere a celor responsabili și asigurarea unor raportări corecte pe viitor. Însă nu a primit nici un răspuns până în acest moment. De asemenea, Fundația Dacica a informat World Heritage Centre cu privire la situația reală a cetăților dacice din Munții Orăștiei și a cerut să formuleze de urgență o serie de solicitări către statul român. Sesizarea a fost transmisă în data de 21 ianuarie a acestui an, cu sprijinul rețelei internaționale de ONG-uri pentru Patrimoniul Mondial World Heritage Watch.

„World Heritage Centre a reacționat foarte prompt și a notificat statul român în data de 29 ianuarie, solicitând un raport detaliat cu privire la starea cetăților. În ședința din 5 februarie a.c., Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a discutat solicitarea primită de la UNESCO și a stabilit drept prioritate «Salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei». Salutăm reacția promptă a instituțiilor statului și ne exprimăm speranța că acestea vor întocmi de urgență raportul detaliat solicitat de UNESCO,  furnizând date corecte, și vor invita o misiune UNESCO în teren, care să constate direct în ce stare se află cetățile dacice”, a arătat Fundația Dacica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.