PORTRET Carina Dumitru, solista formației Phaser: ”E ok să ai emoții....

PORTRET Carina Dumitru, solista formației Phaser: ”E ok să ai emoții. Dacă nu ai, înseamnă că e greșit ceva pe undeva“

0
DISTRIBUIȚI

Solista grupului Phaser, Carina Dumitru, a cochetat cu muzica încă din fragedă pruncie, crescând într-o familie pasionată de notele muzicale. Până la terminarea liceului, Carina a evoluat alături de colegii ei de trupă în orașul natal Reșița, unde formația a făcut primii pași în consacrarea pe plan național.

„De când eram mică, mi-a plăcut muzica. Bunicul meu era toboșar și trompetist, cânta într-o formație la Băile Herculane, iar tatăl meu a cochetat cu chitara. Am ajuns în Phaser în timpul liceului, eu făceam parte din corul școlii. Profesoara mea de muzică m-a recomandat pe mine și așa am ajuns să cântăm pentru prima dată în 8 martie 2007. Primul nostru recital a avut loc la un chef de firmă, unde lucra mama lui Radu, basistul nostru. Acolo aveam și sala de repetiții. A fost un haos general. Aveam primul concert și nu aveam nici un nume. Până la urmă Radu și Râzvan Pomoja , care era chitaristul nostru din acea vreme, au pus ochii pe o pedală pe care scria Phase Shifter. De aici a venit numele nostru de Phaser, de la pedala aia. Și a rămas cu noi, n-am mai căutat alt nume după“, spune Carina.

Odată cu terminarea liceului, tinerii muzicieni care și-au început cariera sub numele de Phaser s-au mutat la Timișoara la facultate. După un start în care formația s-a concentrat pe compoziții proprii „mai spre blues“, încet – încet trupa a cotit-o spre cover-uri, la sugestia celor care i-au chemat să susțină primele recitaluri într-un bar din Timișoara.
„A fost un pas natural să ne mutăm la Timișoara, căci toți am venit la facultate aici. Practic, am luat-o de la zero. Îmi amintesc și acum de prima noastră sală de repetiții din Timișoara, care a fost într-un subsol din Piața Unirii, unde cântam pe pământ, printre conducte. Acolo ne-a văzut Marius, care ne-a chemat la Eve Fashion Lounge și ne-am ales cu primele cântări în Timișoara. Noi am început cu piese proprii, era mai bluesy ca stil. Odată cu gig-urile noastre din Timișoara a trebuit să începem cu cover-uri. În primul rând pentru că nu aveam destule piese și …pentru că ceea ce cântam atunci nu se preta neapărat cu ceea ce se asculta în acel bar. Ei vroiau să fie ceva mai ambiental“, spune Carina.

 

„La concerte am avut parte și de experiențe neplăcute“

Primul videoclip oficial al trupei Phaser, Pour toi et moi, a fost lansat la începutul anului 2013, iar în filmările acestuia au fost implicate peste 30 de persoane, printre care s-au numărat şi câţiva artişti timişoreni ca George Hora, Kamelia, Anastasia Sandu sau Vali Florea. Melodia a participat și la concursul Eurovision din același an, iar un an mai târziu Carina a apărut și în cadrul concursului X Factor, unde a avut parte de un feedback cât se poate de pozitiv.
„Apariția noastră la concursul Eurovision ne-a ajutat, ne-am făcut remarcați oamenilor din industrie, lumea a auzit de noi. Cu toate astea…cred că….cumva….nu am știut să profităm de chestia aia, trebuia să pushuim mai mult atunci. Asta e. La X Factor am apărut tot pentru imaginea trupei. Concursurile de talente muzicale nu sunt foarte utile pentru artiști….sunt puțini interpreți care s-au ridicat de la concursurile respective. Chiar dacă în urma câștigării concursului, artiștii semnează cu vreo casă de discuri….tot nu reușesc nimic“, spune Carina.
În 2017, după ce au lansat câteva melodii care au prins tot mai mult la public, membrii formației Phaser au început o colaborare alături de labelul MediaPro Music, materializată prin piesa „Alerg“, produsă în studioul HaHaHa Production. Mai apoi, formația a filmat două videoclipuri cât se poate de interesante, unul în Islanda, pentru piesa Călători și unul în Japonia pentru „Indestructibil“.

„Au fost experiențe interesante și deosebite. Noi am mers în vacanță în Japonia și acolo am făcut filmările. Cu toate acestea, pe viitor, nu mai vreau să combin vacanța cu filmările. Și asta fiindcă nu reușești să asimilezi totul. Am avut un program fix în Japonia care nu mi-a permis să mă bucur de frumusețile de acolo. În Islanda a fost altfel, căci nu-s prea multe orașe, acolo am filmat tot. Au fost momente frumoase“, își amintește Carina.

Solista formației Phaser se consideră o persoană versatilă atunci când vine vorba de preferințe muzicale și recunoaște că are parte de anumite favoruri având în vedere că este singura reprezentantă a sexului feminin în trupă. Cu toate acestea, Carina mărturisește că a avut parte și de momente mai puțin plăcute în cadrul concertelor, tocmai din această cauză.

„Întotdeauna am fost o persoană versatilă la stiluri muzicale. În liceu ascultam punk, dar n-am cântat niciodată așa ceva cu trupa. Am mai ascultat musicaluri vechi , pop și comercial și necomercial. Playlistul meu e foarte variat…de la Billie Eilish la Jimi Hendrix sau Rage Against the Machine, tot felul. Cum e să fii singura fată într-o trupă de băieți? Fain. Întotdeauna am fost mai băiețoasă și m-am înțeles bine cu băieții. Sunt și avantaje…. Pot să întârziu la repetiții. Mă străduiesc să repar defectul ăsta, dar băieții nu se supără prea tare.La concerte am avut parte și de experiențe neplăcute. Mai ales la evenimentele private, unde unii oameni au venit pe scenă să-mi șoptească ceva la ureche. Eu oricum nu îi aud că am tot timpul căștile în urechi.


Mă deranjează uneori asta, dar băieții intervin imediat, sunt bodyguarzii mei, chiar dacă sunt cu instrumentele în mână și cântă…îi explică persoanei respective că nu e ok. Din fericire, momente mai puțin plăcute se întâmplă din ce în ce mai rar. Dacă văd pe cineva că se apropie îi fac un semn discret că vorbim după. E normal să-ți folosești șarmul personal pentru a atrage lumea. Pe ringul de dans. Unii percep altfel chestia asta. Și trec de o anumită barieră“, spune Carina.

„Toată lumea are o părere, suntem cinci persoane cu gusturi diferite“

În luna septembrie a anului 2016, Phaser a concertat în Piața Victoriei la evenimentul care a marcat victoria Timișoarei în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Având în vedere faptul că în orașul nostru se țin tot mai multe concerte cu intrarea liberă, Carina este de părere că acest fapt este unul cât se poate de dăunător și consideră că în comparație cu Clujul, orașul nostru stă prost.

„Sper să fie cât mai multe evenimente culturale în 2021. Oricum, comparativ cu Clujul, la evenimentele muzicale stăm prost, mai avem mult de învățat de la ei. Ar trebui să avem infrastructură sau un festival major. A început să se anime cât de cât treaba și-n Timișoara. Se încearcă și sper să se și reușească lucruri frumoase. Mă bucur de Festivalul Jazz TM, dar nu e organizat cum trebuie. E ciudat ca așa un festival să fie pe gratis în centrul orașului. Nu vine lume cât are trebui să vină. Toate concertele ar trebui să fie pe bani. Dacă mergi la un muzeu plătești un bilet. De ce n-ai plăti la un concert?E un artist acolo care face ceva pentru a te simți tu bine. Ar trebui să fie cultivată chestia asta, ca concertele să fie pe bilete de intrare“, spune Carina.

Alături de piesele cântate de colegii ei din Phaser, solista trupei a colaborat și cu alți artiști din scena locală. Cu patru ani în urmă, Carina a fost invitată de membrii trupei Desant să cânte în piesa „Poveste fără nume“, iar la sfârșitul anului trecut membrii Phaser au lansat melodia Erou”, un single manifest cu un mesaj puternic și mobilizator.
„Colaborarea cu Desant, a fost interesantă. M-au abordat ei pentru o piesă. Era în afara zonei mele de confort, fiindcă nu cânt rock clasic de obicei. Mi s-a părut interesant. Pe Vita (n.n. – Octavian Horvath, solistul formației Implant pentru Refuz) l-am abordat noi. Aveam melodia asta de mai multă vreme. Nu e stilul nostru. E o piesă cu mesaj social. Singura dată când puteam s-o lansăm era de Ziua Națională, de 1 decembrie, altfel ratam tot. I-am scris și spre bucuria noastră i-a plăcut ideea. Noi….facem piese cu mesaj pozitiv. Nu credem că avem credibiliatatea necesară să facem piese cu mesaj social. E drept, mie îmi place să ascult așa ceva, dar…lăsăm asta pe seama celor care se pricep la așa ceva“, spune Carina.

Având în vedere că toți cei cinci membri ai formației Phaser participă la procesul creativ, e cât se poate de normal ca eticheta stilistică a trupei să fie definită de o serie de influențe. Sau mai pe scurt, „nici comercial, nici underground“, după cum au fost clasificați de unii.
„Când mă întreabă cineva cum ne definim stilul, întotdeauna e o capcană pentru mine întrebarea asta. E….cu multe influențe. Muzica noastră e făcută pentru plăcerea noastră. Suntem undeva între nișe. Nici comercial, nici underground, cum ni s-a mai spus. Nu vedem necesar să ne mutăm la București pentru a avea succes. Poate ar fi necesar pe partea de creearea de relații. Pentru că așa se mișcă lucrurile, trebuie să ieși la cafele, să construiești relația respectivă. Dar, pe noi, nu ne fascinează în mod real lucrul ăsta. Dacă ai un produs foarte, foarte bun poți reuși și fără relații. Să fie ceva atât de fresh încât să-i lase pe toți mască. Muzica noastră se difuzează la radiourile mai mici. Ne dorim ca pe viitor să intrăm și în formatul CHR. Piesele noastre se nasc…..suntem în sala de repetiții, cineva face o linie, ne întâlnim, găsim versuri, e un brainstorming colectiv. De obicei scriu eu textele, dar sunt piese la care a contribuit și Sebi. Toată lumea are o părere, suntem cinci persoane cu gusturi diferite“, spune Carina.

Chiar dacă o bună parte din concertele trupei Phaser au loc în cadrul unor evenimente private, membrii Phaser își doresc să cânte și în cadrul unor festivaluri, pentru tot mai multă lume. Iar atunci când vine vorba de emoții, Carina susține că acestea sunt cât se poate de necesare, pentru un act artistic reușit.

„Ponderea concertelor noastre e in favoarea evenimentelor private. E foarte bine că dacă n-ar fi alea n-am reuși să finanțăm partea cealaltă. Ne-am dori să fie standalone să vedem că lumea vine pentru Phaser. Am început să cântăm și piese proprii în playlisat, le strecurăm printre coveruri. În anii de început am cântat la festivaluri, la Peninsula sau Rock în Iași. Desigur că avem vise. Să cântăm. La Arenele Romane. Sau la Sziget. Vara e cea mai aglomerata perioad a noastră. Mă mai lasă gâtul uneori. Facem pauză vocală. Dacă nu sunt sigură pe o piesă înainte de a urca pe scenă, o repet într-una. Am emoții de fiecare dată înainte de a urca pe scenă. E ok să ai emoții. Dacă nu ai, înseamnă că e greșit ceva pe undeva. Știu că emoțiile vor trece în timpul primei piese, dar tot am. Se întâmplă să mai uiți un vers. De obicei improvizez ca să trec peste. Ori bolboresesc ceva ori caut niște cuvinte repede care să rimeze. Ori….M-am oprit din cântat, am mai râs, am mai zis o glumă de genul << am uitat versul haideți să mă ajutați și voi, dacă știți piesa>>“, spune Carina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.