Primarul Robu, nemulțumit de proiectul de buget pe 2019: „Nu este corect...

Primarul Robu, nemulțumit de proiectul de buget pe 2019: „Nu este corect ce s-a făcut”. Ce spune edilul-șef al Aradului

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu nu este mulțumit de proiectul de de buget pe anul 2019. Vă reamintim că în proiect se arată că primăriile vor prelua finanțarea integrală a cheltuielilor aferente sistemului de protecție al copilului, centrelor pentru persoanele cu handicap, ale drepturilor salariale ale însoțitorilor și indemnizațiile persoanelor cu handicap. În prezent, acestea sunt plătite de primării în proporție de 10%, iar restul banilor sunt alocați de Guvern.

Primarul Timișoarei a declarat, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la sediul PNL Timiș, că nu este corect faptul că unităților administrative-teritoriale li s-au pus în cârcă aceste costuri, în condițiile în care nu sunt alocate și veniturile necesare.

„Primăria avea 10% în sarcină, 90% era în sarcina Guvernului, bani de la bugetul național. Acum, iată, ni se pune totul în cârcă. Acum iar vom avea dificultăți noi, primarii, pentru că ce am primit în plus prin acea creștere de la 43 la 60% din impozitul pe venit, sau ce vom primi, aproape în totalitate aproximativ se duce cu cheltuielile sociale suplimentare pe care le avem de făcut. Și atunci nu mai ai banii pentru investiții așa cum îți dorești. Sigur, mai putem face, dar nu așa mult cât ne-am dori. Noi cerem ca atunci când se va adopta bugetul pe 2019 să se aibă în vedere că nu este corect ce s-a făcut.


Dacă ni se lasă în cârcă toate aceste sarcini pe segmentul social, foarte bine, să ni se lase, dar atunci procentul de 60%  din impozitul pe venit trebuie crescut. Sau rămâne 60%, dar să primim bani din alte fonduri, din alte încasări, nu dau eu sfaturi din ce. În orice caz, din bugetul național, vorbind generic”, a afirmat primarul Timișoarei.

Nicolae Robu a mai precizat că, potrivit unor estimări, pentru această componentă socială, Primăria Timișoara ar avea nevoie de aproximativ 40 de milioane de lei.

„Suntem nemulțumiți că s-au transferat aceste costuri și nu ni s-au transferat și venituri pentru asta. Vreo 40 de milioane de lei ar fi fost necesarul pentru municipiul Timișoara”, a adăugat Nicolae Robu.

De asemenea, și primarul Aradului, Gheorghe Falcă, s-a arătat nemulțumit de propunerile făcute de Ministerul Finanțelor.

„Așa cum ați văzut, Guvernul PSD-ALDE a transferat în administrația locală cheltuieli nejustificate. Când vorbim de o persoană care are un handicap sau de însoțitori, vorbim de o prestație națională. Este un lucru care se rezolvă la nivel național. Guvernul nu mai are bani pentru a-și îndeplini prostiile promise în 2017, în 2018, iar acum bagă mâna în buzunarul cetățenilor din toată țara, afectând bugetele locale. Reacția primarilor, precum și a cetățenilor sper să fie dură, dacă parlamentarii vor vota aceste propuneri, înseamnă că sunt făptași la această hoție. Noi nu am cerut să ni se dea, ci să rămână banii produși de cetățeni în localitățile lor. Acum primim 60% din impozitul pe venit colectat, din care trebuie să plătim și prestațiile sociale. Vor fi diminuate bugetele locale cu peste un miliard de euro, ceea ce este enorm. Sunt mai mulți oameni cărora trebuie să le plătim indemnizațiile decât funcționarii din administrațiile locale. Mă bucur că primarii PSD au fost primii care au transmis mesajul că este dezastru în administrația locală, sper ca și parlamentarii PSD să fie la fel ce curajoși”, a afirmat Gheorghe Falcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.