113 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia

113 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Principala poartă aeriană a vestului României, Aeroportul Internaţional Timişoara, poartă şi numele bănăţeanului Traian Vuia, unul dintre primii oameni care a reuşit să zboare cu un aparat mai greu decât aerul.

Astfel, pe 18 martie 1906, bănățeanul Traian Vuia reuşea, în Franța, la Montesson, primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul. Traian Vuia a pornit cu propriul său motor, a reușit să ruleze 50 de metri, după care s-a desprins de la sol și a zburat 12 metri, la o înălțime de 1 metru, au transmis reprezentanţii Aeroportului timişorean.

„Avionul lui Vuia era realizat din cadru de țevi de oțel, cu aripi din pânză și semăna cu un liliac, iar trenul de aterizare avea patru roti cu pneuri. Un vânt lateral i-a oprit zborul, însă premiera a fost deja realizată. Astăzi se împlinesc 113 ani de la această reușită”, am aflat de la reprezentanţii AIT. În amintirea acestui pionier al aviației, Aeroportul Timișoara poartă numele lui Traian Vuia din 2002, iar din 2018, sigla aeroportului este reprezentată de o aripă stilizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.