Atelier22TM, platforma de promovare a artiștilor timișoreni unde „întâmplările“ au un...

Atelier22TM, platforma de promovare a artiștilor timișoreni unde „întâmplările“ au un șarm aparte

0
DISTRIBUIȚI

Deși adesea suntem acuzați că suferim de un complex de „provincialism“, Timișoara este un oraș vibrant, energic și plin de viață. Pe plan artistic, minunatul nostru burg freamătă. Fie că e vorba de recitaluri acustice desfășurate în te miri ce beci „îngropat“ undeva-n zona Unirii sau spectacole grandioase susținute de te miri cine în locuri publice, „viața culturală“ oferă nenumărate surprize, iar locurile unde „happening“-urile sunt la ele acasă sunt cât se poate de interesante. Un astfel de loc este Atelier 22TM.

„Locul există de de câțiva ani. Am terminat Facultatea de Arte și mi-am făcut un atelier de sculptură. După un timp, am început colaborarea cu alți prieteni, care neavând unde să lucreze au venit aici. E un loc mic, unde nu încap mai mult de 50 de persoane în care poți să simți un performance, poți să stai umăr la umăr cu artistul, unde am organizat mai multe expoziții și pe care îl transformăm într-un spațiu multicultural. E nevoie de așa ceva pentru că artiștii aflați la început de drum nu prea au locuri unde pot fi promovați. Multe galerii de artă sunt adresate doar celor cunoscuți, iar evenimentele dedicate celor la început de drum sunt prea puține pentru un oraș ca Timișoara. Desigur, e destul de greu să ții legătura cu toți artiștii, se știe că există orgolii mari în branșă. Dar noi venim din lumea lor și atunci când aceștia văd că se întâmplă lucruri faine vin din afară cu propuneri interesante“, spune Șerban Ionescu-Eugen, unul din inițiatorii acestui proiect care prinde tot mai multă vizibilitate în rândul comunității artistice locale.

Alături de diversele expoziții, Atelier 22TM a pus la cale și o serie interesantă de livestream-uri muzicale care se desfășoară sub tutela de The Session Room, care a adus în fața publicului o serie de concerte și seturi ale unor DJ. „Sesiunile“ desfășurate până-n prezent au avut parte de un feedback cât se poate de pozitiv și au adus „la rampă“ nume ca We Are Creepz, Zo, Musai, Kpo, Damaja, Dumbo, Jon, Deelow, Cips, OCVCP, Mi-Tzu, Alur Duvaal, Riot 199, JazzyBIT, Orkid, K-lu, Phoneme, Pseudub, Tudor, Frankscoast sau CellestiΛns.


De menționat ar fi și faptul că la toate evenimentele intrarea este gratuită. Dar, din cauza capacității mici a locației, accesul se face doar pe baza confirmării prezenței, prin trimiterea unui mesaj către organizatori. Este o triere cât se poate de interesantă a publicului, astfel încât cei care iau parte la sesiuni au parte de o experiență în adevăratul sens al cuvântului, nu doar „un alt eveniment“. Sesiunile se trasmit integral, prin livestreaming, pe pagina Atelier22TM, iar aici se pot vizualiza și lucrările prezentate în cadrul Expo 22.

„The Session Room este unul dintre proiectle noastre pe care l-am pornit fiindcă comunitatea de artiști are nevoie de mai multă vizibilitate. Majoritatea artiștilor pe care îi promovăm nu sunt mainstream, asta e ideea. Pe de altă parte avem și evenimente cu nume ca JazzyBIT sau K-lui tocmai pentru ca să demonstrăm că e un session interesant. Încurajăm colaborările între artiști. Am avut un feedback pozitiv și avem deja planificate evenimente pe mult timp înainte. Sesiunile nu se desfășoară săptămânal, nu vrem să obosim publicul, nu vrem ca sesiunile să devină ceva casual. Dacă am duce sesiunile astea în alte locuri nu ar mai avea farmec“, spune Pleș Ioan, unul din artiștii care alcătuiesc nucelul de bază al acestui interesant loc.

Printre planurile de viitor ale celor care au dat naștere acestei platforme de promovare a artiștilor timișoreni se numără și alte acțiuni de „coagulare“ a scenei, inclusiv o platformă online dedicată celor aflați la început de drum. Un alt plan al celor de la Atelier 22TM include și punerea pe picioare a unui label de petreceri, care să aducă un „vibe“ nou vieții de clubbing din Timișoara.

„Am observat că nu există evenimente de gen «dancing» la noi. Mă refer la evenimente cu muzică disco funk, disco – house, așa… genuri mai tropicale. De ce nu există astea? E un risc care nu și-l asumă nimeni. Toți fac party-uri doar cu generația actuală. Nimeni nu pune focus pe generațiile anterioare. Dacă știi ce să oferi publicului, lumea iese din casă. Mai lipsește și vibe-ul. Mergi undeva și locul este rece. Nu transmite niciun mesaj. Dacă ai vreo legătură cu artistul care mixează sau performează …e altceva. Dar, dacă mergi «just for fun» e greu să te adaptezi la publicul ăsta. Fiecare e în lumea lui. Avem potențial să oferim, dar acest proiect este deocamdată doar în stand-by“, ne-a declarat Pleș Ioan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.