
SCM Politehnica a obţinut o victorie istorică în această seară împotriva celor de la CSA Steaua. Handbaliştii alb-violeţi au condus permanent în finala mare a Cupei României organizată la Focşani şi s-au impus cu 31-27. Acesta este cel de-al patrulea trofeu din istoria clubului de pe Bega!
Fără trofeu de la acel campionat din 1991, primul titlu cucerit de o echipă din afara Capitalei, Poli a început bine şi a condus cu 2-0 şi 3-1 la start. Părea de asemenea că Steaua, cu doar zece oameni apţi de joc, resimţea şi partida cu Dinamo, terminată târziu din cauza scandalului dintre galerii. Desprinderea la +3 a venit prin reuşita lui Sadoveac din minutul 9. Steliştii au revenit însă în meci în numai două minute (5-4). 7-5 a fost scorul la jumătatea primului interval după reuşita din 7 metri a lui Marjanovic. Moment în care alb-violeţii aveau şi superioritate numerică „dublă” în teren.
Mai mult, în minutul 17 Dragas a făcut 9-5 printr-o reuşită de la distanţă în poarta goală. Scenariul s-a repetat însă în minutele următoare, CSA-ul reuşind de fiecare dată să recupereze câte două goluri. În minutul 26 portarul Varo, cu câteva intervenţii bune după intrare, a reuşit să înscrie din poartă în poartă, profitând de omul suplimentar folosit de bucureşteni pe atac. Steaua a punctat apoi şi în ultimele secunde înaintea pauzei, prin Vegar, astfel că jocul s-a reluat cu un avantaj fragil pentru SCM Politehnica: 15-14!
Elevii lui Pero Milosevic au revenit însă la +3 după pauză, 19-16 printr-o nouă reuşită a lui Marjanovic de la 7 metri. Povestea s-a repetat apoi, cu steliştii revenind de această dată la un gol după o superioritate numerică temporară prin expulzarea uşoară a lui Cîmpan. Acelaşi Marjanovic, dar din acţiune, a punctat pentru 21-18 în minutul 44. Iar cu un sfert de oră înainte de final Dragas a mărit avantajul la patru goluri! Moment după care antrenorul Tudor Mihăilă a cerut time out pentru stelişti. Roş-albaştrii au forţat din nou atacul fără portar şi au fost pentru a patra oară pedepsiţi. Marjanovic reuşind să-şi ducă în premieră echipa la +5. Poli a avut şi noroc pe final, când mingea a fost trimisă şi în transversală de stelişti. În minutul 53 Vegar a redus din diferenţă, 26-23. Dar totodată timişorenii puteau închide finala, dacă Vuk Milosevic nu ar fi greşit o minge simplă care putea însemna refacerea avantajului de patru goluri.
Cu cinci minute înainte de final a fost rândul poliştilor să ceară un time out după câteva minute mai slabe, dar în care şi-au păstrat avantajul de trei goluri (27-24).
Dragas şi-a readus apoi echipa la +4. Iar într-un moment greu portaru Tcaciuc a apărat o nouă minge importantă. De această dată alb-violeţii au abordat bine şi momentele finale, reuşind să-şi ţină adversarul la respect.
Victoria de azi înseamnă automat pentru Poli şi calificarea în următoarea ediţie a Cupei EHF!
SCM Politehnica (marcatori): Dragas 6 goluri, Cîmpan 3, Fenici 1, Marjanovic 9, Sadoveac 7, V. Milosevic 2, Varo 1, Pribanic 2.
Bănăţenii au avut parte de o galerie mai gălăgioasă, formată şi din localnici, dar şi fani care s-au mobilizat şi s-au deplasat peste noapte în Moldova.
Finala mică pentru locul 3 a fost câştigată de Dinamo, care a învins gazda CSM Focşani, scor 32-30.
Poli mai are în palmares, pe lângă titlul din 1991, Cupa României câştigată în 1986, precum şi titlul la handbal în 11 din 1956.
Timişorenii revin miercuri, 13 martie, la duelurile din campionat, într-un joc pe teren propriu cu CSM Făgăraş.
UPDATE Reacţia lui Pero Milosevic
”Sunt foarte bucuros și vreau să le mulțumesc tuturor băieților, dar și managerului, președintelui și oamenilor din club, care și-au făcut treaba. E foarte frumos că multe persoane din club au fost alături de noi și sper să fie cât mai multe meciuri în deplasare așa. Acum simt că suntem un club! Doar eu și jucătorii știm prin ce perioade am trecut; dacă în septembrie, domnul Doboși nu ne-ar fi ajutat, aproape toată lumea ar fi plecat. A lipsit doar puțin… Au fost persoane care ne-au ajutat foarte mult și trebuie să le respectăm la fel de mult. În primul rând trebuie felicitați jucătorii, dar mulțumesc încă o dată și oamenilor din club, care au lucrat din greu pentru a obține acest trofeu.
E remarcabil modul cum am jucat tactic acest turneu al Cupei României! E de scris o carte, cum am luptat, cum am controlat tactic și ce am făcut bine. Am și greșit, dar nimeni în ultima vreme nu a câștigat Cupa României atât de clar!
Toți credeau că sunt nebun, atunci când am spus că o vom lua pas cu pas și că vom obține un trofeu. Într-un interviu din presa sârbă am spus că nu voi pleca de la Timișoara până nu voi câștiga un trofeu cu această echipă. A fost întâi medalia de bronz în campionat, apoi parcursul bun în cupele europene, anul trecut finala Cupei, iar acum am câștigat-o!
Văzând și exemplele celorlalte cluburi ajunse la un anumit nivel, cred că merităm mai mult respect pentru că de 17 luni lucrăm cu probleme financiare și doar eu și băieții mei știm cum le-am depășit. Ei, băieții, merită această medalie, nu eu, ei merită într-adevăr!”, a spus antrenorul Politehnicii după finală.