Turiștii, trimiși după gratii. Închisoare din vestul țării, inclusă în circuitul turistic

Turiștii, trimiși după gratii. Închisoare din vestul țării, inclusă în circuitul turistic

0
DISTRIBUIȚI

Județul Arad încearcă să atragă cât mai mulți vizitatori prin punerea în circuitul turistic a unor obiective neobișnuite, printre care și celule de închisoare de acum 200 de ani.

Consiliul Județean Arad vine cu tot felul de idei care au ca scop atragerea a cât mai mulți turiști în zonă. În acest sens, recent, reprezentanții instituției au luat decizia de a renova și a pune în circuitul turistic chiar și celule de închisoare vechi de 200 de ani.

Concret, în perioada următoare va fi reamenajată o parte din fosta închisoare a Comitatului Arad. Aceasta a funcţionat, începând cu anul 1821 până în perioada Revoluţiei de la 1848-1849,  în Palatul Comitatului, care se află astăzi pe Bulevardul Revoluţiei, nr. 81. Timp de mai multe decenii aici au funcţionat sediile a patru ziare.

În prezent, aici sunt birourile Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică şi ale Direcţiei de Programe din cadrul Consiliului Judeţean Arad. Interiorul clădirii este renovat din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Arad printr-o investiţie de aproape 3,7 milioane de lei, la care se adaugă TVA. Sunt efectuate renovări şi reabilitări ale încăperilor, inclusiv consolidarea tavanelor. De asemenea, se lucrează la structura clădirii şi este schimbat acoperişul.

„Gândim dezvoltarea acestui palat ca obiectiv turistic centrat pe Sala «Iuliu Maniu», acolo unde în 13 -14 noiembrie 1918  au avut loc tratativele istorice pentru viitorul Transilvaniei. Faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Arad a agreat să reamenajăm o parte din vechea închisoare a Aradului aflată în subsolul acestei clădiri îi va oferi un plus de atractivitate”, a precizat Andrei Ando, directorul executiv al Direcţiei de Comunicare şi Strategii din CJA.

În secolul XIX, atunci când s-a construit Palatul Comitatului, printre cele mai notorii închisori ale Aradului a fost cea din Palatul Comitatului.

Frumuseți prea puțin cunoscute

În urmă cu câteva luni, Consiliul Județean Arad a lansat și o campanie de promovare a bisericilor de lemn din județ, prea puțin cunoscute de cei care aleg să viziteze zona.


De altfel, județul Arad se mândrește cu un patrimoniu bogat format din lăcașuri de cult din lemn vechi vechi de sute de ani, un exemplu de împletire a artei populare, culturii, spiritualității și creștinismului.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Arad, în acest moment, în județ există peste 40 de astfel de lăcașuri de cult, răspândite pe Văile Mureșului și Crișului Alb. Aceste biserici de lemn reprezintă o inestimabilă zestre etnografică și religioasă.

Spitalul Județean Arad găzduiește una dintre cele mai vechi biserici de lemn din județ, datând, potrivit estimărilor, din anul 1724. Biserica a fost strămutată din Groșeni, în anul 2000, lucrările de demolare, transport, reconstruire, restaurare a lăcașului, cât și a picturii interioare au durat peste doi ani. Sfințirea în noul amplasament a avut loc în 14 octombrie 2012.

Alte două dintre bisericile de lemn, vechi de peste o sută de ani, păstrătoare ale valorilor tradiționale românești, sunt în Gurahonț, comună situată în estul județului Arad. Este vorba de lăcașurile de cult care se află în Iosășel și Valea Mare. Situată pe malul nordic al Crișului Alb, Biserica de lemn din Iosășel a fost construită în anul 1897. Biserica din Iosășel a fost modernizată în ultimii ani, dar a fost păstrată structura vechii biserici de lemn, moștenind istoria acesteia. Începând cu anul 2008, s-au făcut lucrări de reparație capitală, inclusiv refacerea tencuielii interioare și exterioare, iar lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură nouă.

Tot în comuna Gurahonț regăsim și biserica de lemn din Valea Mare, construită în secolul XVIII. Satul Valea Mare este situat la cinci kilometri de Gurahonț, pe culmea unui deal, cât și la poala acestuia, care coboară lin la confluența Văii Raiului cu Valea Zimbrului, unde se află două mori de apă.

Reprezentanții Consiliului Județean Arad au inclus în campania de promovare a bisericilor de lemn și un lăcaș de cult care este însă închis. Este vorba de biserica de lemn din Troaș, sat aparținător comunei Săvârșin. Lăcașul de cult a fost ridicat, conform datelor, în jurul anului 1782, de un meșter local. În prezent, în biserica din Troaș nu se oficiază slujbe, lăcașul de cult este închis și se află în grija Muzeului Satului Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.